fbpx
Leer je websitebezoekers kennen met een heatmap
4 jaar geleden aangepastLeestijd 5 minuten
Onwise » Algemeen » Leer je websitebezoekers kennen met een heatmap

Leer je websitebezoekers kennen met een heatmap

Heatmap

Als website- of webshop-eigenaar wil je natuurlijk graag dat je bezoekers ook daadwerkelijk doen wat jij wilt dat ze doen, bijvoorbeeld iets kopen of informatie aanvragen. Maar hoe kom je erachter wat je bezoekers van je website verwachten? Hoe navigeren ze? Waar klikken ze? Om antwoord te krijgen op deze vragen, zul je de gebruikers van je website moeten leren kennen. Een relatief goedkope en eenvoudige manier om dit te doen, is door middel van een heatmap. Met behulp van deze handige tool krijg je inzicht in het kijk- en klikgedrag van je bezoekers. Lees hieronder hoe het gebruik van een heatmap precies in zijn werk gaat!

Inzicht krijgen in de behoefte van je doelgroep

Een heatmap geeft aan naar welke zones van een website bezoekers kijken en hoe en waar ze klikken. Met behulp van een heatmap kun je testen hoe het zit met de gebruiksvriendelijkheid van je website. Tevens kun je zien in welke informatie bezoekers interesse hebben en of het design aansluit bij de wensen van je doelgroep. Met behulp van de resultaten van de heatmap kun je vervolgens de website aanpassen op de wensen van je doelgroep om zo het conversieratio te verhogen.

Soorten heatmaps

Wil je ook aan de slag met heatmaps? Op het internet zijn diverse (online) tools te vinden die heatmaps kunnen genereren, zoals ClickTale, MouseFlow en Crazy Egg. Deze tools kunnen allen drie soorten heatmaps maken, waaruit je vervolgens weer uiteenlopende conclusies kunt trekken. Een korte uitleg van de drie soorten heatmaps:

  • Klik-heatmaps: laten zien waar de gebruikers van je website hebben geklikt. Zo kom je erachter wat je doelgroep belangrijk vindt.
  • Beweging-heatmaps: laat zien hoe gebruikers met hun muis over jouw website bewegen. Het lijkt een beetje op eye-tracking, en brengt in kaart welke onderdelen opvallen en welke juist niet.
  • Scroll-heatmaps: geeft inzicht in hoeverre gebruikers naar beneden scrollen en dus elementen onder ‘de vouw’ wel of niet zien.

Tot slot

Uit de resultaten van de verschillende heatmaps kun je veel informatie halen. Maar let op: heatmaps zijn vaak pas het begin in het verbeterproces van je website. Je zult andere methoden moeten gebruiken om inzicht te krijgen in mogelijke verbeteringen, zoals A/B-testen, multivariabele testen of gesegmenteerde testen. Dit soort testen zijn erg waardevol. Je leert immers veel over het gedrag en de behoeften van je gebruikers, en kunt hier zo in de toekomst beter op inspelen!

Deel dit bericht
Internet marketing bureau

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?

Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.