Technische SEO

Technische SEO is de kern van je website en wordt uitgevoerd zodat de website door Google beter gevonden en geïndexeerd wordt. Is je website niet geoptimaliseerd door een technisch SEO specialist, dan zul je nooit het gewenste resultaat behalen.

8 tips voor technische SEO

Om je op weg te helpen hebben we een checklist opgesteld met belangrijke onderdelen van technische SEO optimalisatie. Deze onderdelen zullen goed op orde moeten zijn om de beste resultaten te kunnen behalen.

Onder gebruiksvriendelijke pagina’s, onderdeel van pagina optimalisatie, verstaan wij de websitestructuur en de pagina snelheid die een belangrijke rol spelen. Controleer hierbij de zichtbaarheid op verschillende apparaten als smartphones en tablets. Gebruiksvriendelijkheid is enorm belangrijk. Niemand zit te wachten op een trage website, onduidelijk leesbare teksten of een slechte structuur waarbij je lang moet zoeken naar een bepaald onderdeel. Ook Google ziet dit en zal hierom jouw website lager ranken.

Wat is een plugin nu eigenlijk? Een plugin kan worden omschreven als een ‘stukje software’ waarmee je een functionaliteit toevoegt aan je website, net als een app die je download op je telefoon. Door zo’n plugin hoef je zelf niet te coderen.

De positie van je website in Google hangt ook af van de juiste plugins. Door goede plugins te downloaden, maak je jouw website duidelijker en verbeter je de vindbaarheid in Google. Zo kun je eigenlijk niet zonder een SEO plugin die je helpt om een pagina te optimaliseren. Plugins zijn gemakkelijk te downloaden in bijvoorbeeld WordPress. Veel handige plugins zijn gratis, maar er zijn ook plugins waar je voor betaald. Pas wel op dat je niet te veel plugins installeert, want dan kun je weer te maken krijgen met teveel code en dus een slome pagespeed.

Voor de vindbaarheid van je website is het belangrijk dat je een zoekmachine vriendelijke URL maakt die kort, beschrijvend, leesbaar en consistent in elkaar zit. Heb je ook de juiste zoektermen in je URL? Dan zit je goed! Zoekmachines houden niet van gekke leestekens.

De meta titel en beschrijving kun je zien als een soort visitekaartje van je website. Daarom zijn deze zo belangrijk! Het zijn de kleine stukjes tekst die je ziet in Google wanneer je een zoekwoord invoert en jouw website komt naar voren. Voor een zoekmachine is het ook een manier om te zien waar jouw landingspagina over gaat. Het is dus een belangrijke factor van technische SEO optimalisatie.

Ga je aan de slag met het schrijven van meta titels en meta beschrijvingen? Houd dan rekening met de regels die hiervoor gesteld zijn. Zo zal een meta titel niet meer dan 65 tekens moeten bevatten. Het is verstandig om het zoekwoord erin te vermelden. Vanuit de titel zou het direct duidelijk moeten zijn waar de landingspagina over gaat. Bij de meta beschrijving kun je het onderwerp iets uitgebreider verwoorden. Hierbij geldt dat je niet meer dan 155 tekens kunt gebruiken. Wanneer je meer schrijft, wordt de tekst automatisch afgekort. Bij de meta beschrijving kun je gebruik maken van jouw opgestelde USP’s (bijvoorbeeld: ‘snelle levering’ of ‘goede service’). Soms worden er ook symbolen of emoticons gebruikt ter verduidelijking.

Duplicate content, ofwel dubbele content, wordt door Google direct afgestraft. Het is belangrijk dat je unieke content creëert en niks letterlijk overneemt van andere websites. Je kunt teksten wel goed herschrijven in je eigen woorden. Er bestaat ook interne duplicate content, dit zul je ook zeker moeten voorkomen. Google weet namelijk anders niet op welke pagina hij moet ranken en dat leidt weer tot lagere posities. Kun je er niet omheen om dezelfde content op een andere pagina te gebruiken, dan kun je ervoor kiezen om 1 van de pagina’s niet te laten indexeren. Een handige tool hierbij is Screaming Frog.

Afbeeldingen vallen ook onder content en zijn een belangrijk onderdeel van technische SEO. Gebruik duidelijke en passende foto’s voor jouw website. De beste manier is om zelf gemaakte foto’s te gebruiken of passende foto’s van een databank te halen. Geef de foto een naam en upload deze in jouw CMS. Voer een titel en een alt-tekst in, deze kan dan gelezen worden door Google. Deze titel en alt-tekst zal moeten slaan op de inhoud van de pagina. Zorg er uiteraard ook voor dat de afbeelding ook daadwerkelijk werkt en geen foutmelding geeft.

In sommige gevallen is de foto die je wilt gebruiken te groot. Dit heeft nadelige gevolgen voor de snelheid van je website. Om dit op te lossen kun je deze kleiner maken met een fotoprogramma. Een foto van bijvoorbeeld 4000 x 3000 pixels, kun je verkleinen naar 1200 x 800 pixels of 600 x 800 pixels. Daarna kun je de foto comprimeren. Dit betekent dat je met behulp van een softwaretool de grootte van een foto kunt verkleinen. Bijvoorbeeld, een foto van 2 megabyte kan worden teruggebracht tot 500 kilobyte. Hiervoor zijn verschillende plugins die je kunt gebruiken, zoals TinyPNG en WP Smush.

Heb jij aanpassingen gedaan binnen je URL structuur? Let er dan ook goed op dat je de oude URL's redirect naar de nieuwe URL's. Hiermee voorkom je 404 pagina's en zorg je dus voor een gebruiksvriendelijke website. Bij het lanceren van nieuwe websites zijn redirects ook heel belangrijk om de vindbaarheid te behouden.

Onze succesverhalen

Wat ons trots maakt? Zien dat onze online marketing strategie voor onze klanten resulteren in groei! Graag lichten wij een aantal van onze succesverhalen uit.

Veelgestelde vragen

Wat is het belang van een goede technische basis voor een website?

Een sterke technische basis is cruciaal voor een website vanwege meerdere redenen. Het beïnvloedt de laadsnelheid, gebruikerservaring en het helpt mee in de ranking van jouw website. Een goede technische structuur maakt de website stabiel, veilig en schaalbaar. Het helpt bij het voorkomen van technische problemen en zorgt voor een soepele werking, wat essentieel is voor het behouden van bezoekers en het bevorderen van online prestaties.

Waarom wordt het belang van technische optimalisatie vaak onderschat?

Het belang van technische optimalisatie wordt vaak onderschat omdat het niet direct zichtbaar is, in tegenstelling tot visuele aspecten. Mensen concentreren zich vaak op design en inhoud, terwijl technische aspecten zoals laadsnelheid, coderingsfouten en serverprestaties minder opvallen. Ondanks dat dit minder opvalt, is de technische optimalisatie is cruciaal voor gebruikerservaring, SEO en de algehele prestaties van een website.

Welke stappen kan ik nemen voor het optimaliseren van een website voor zoekmachines?

Voor succesvolle technische SEO-optimalisatie zijn acht essentiële stappen relevant. Dit omvat het indexeerbaar maken van de website, gebruiksvriendelijke pagina’s creëren, geschikte plugins installeren, overzichtelijke URL’s ontwerpen, meta titels en beschrijvingen invullen, duplicate content vermijden, afbeeldingen optimaliseren en redirects implementeren bij URL-structuurwijzigingen. Elk van deze stappen vereist specifieke aandacht en implementatie voor optimale zoekmachineprestaties.

Waarom is het voorkomen van duplicate content belangrijk voor de rangschikking van een website in zoekmachines?

Het voorkomen van duplicate content is cruciaal wanneer je met jouw website wilt ranken, omdat zoekmachines streven naar unieke en waardevolle inhoud voor gebruikers. Duplicate content leidt tot verwarring en kan de relevantie van een pagina verminderen. Zoekmachines kunnen moeite hebben met het bepalen welke versie van de content moet worden weergegeven. Een consistente en unieke contentaanpak verbetert de gebruikerservaring en vergroot de kans op een hogere zoekmachinepositie.

Onze partners

Technische optimalisatie onmisbaar

Veel mensen onderschatten de kracht van een technische optimalisatie. Als de structuur van de website niet klopt en de zoekmachine optimalisatie belemmert, wordt de content op je website ook niet gevonden. Niet door de zoekmachines én niet door potentiële klanten. Deze technische optimalisatie is dus een onmisbaar onderdeel van je zoekmachine optimalisatie.


lees meer lees minder

Wat is technische SEO?

Een website is opgebouwd uit codetaal. Wanneer deze goed gelezen kan worden door Google, heb je een goede technische basis van je website. Hierbij geldt: hoe ‘schoner’ de code, hoe gemakkelijker Google de code leest én kan bepalen of de content relevant is. Dus met andere woorden: Hoe beter de basis, hoe hoger de pagina’s zullen eindigen in Google. Ook zorgt een goede basis ervoor dat je website op ieder apparaat goed weergegeven wordt. Zowel op laptops, tablets en op mobiele telefoons van verschillende merken.


lees meer lees minder

Wil je meer weten over Technische SEO?
Neem dan gerust contact op

Onwise - We are On it Onwise - We are On it