SEO content optimalisatie

Met SEO content optimalisatie kom je hoger in Google. Aan de hand van deze marketingtechniek, zorg je ervoor om goed gevonden te worden door potentiële klanten in zoekmachines zoals Google. SEO geoptimaliseerde teksten bestaan uit relevante zoekwoorden, interessante informatie voor de doelgroep en heeft de juiste lengte qua woordenaantal. The Key bij content marketing is het creëren van betere content dan de concurrentie.

SEO teksten, ofwel SEO content, zijn teksten die zo geschreven zijn dat zoekmachines zoals Google de teksten beter kunnen lezen. De term SEO staat voor zoekmachine optimalisatie. Door het gebruik van relevante zoekwoorden en verwante woorden aan producten of diensten, laat een website als het ware aan Google ‘zien’ wat de expertise is. Google heeft dit nodig om de website te begrijpen, af te lezen en te plaatsen in een categorie. Een slimme inzet van SEO content optimalisatie laat de website meer opvallen voor de zoekmachines dan die van de concurrent. Bovenaan in Google, dat is wat je wilt bereiken!

Content creëren alleen voor een goede vindbaarheid is geen gevalletje: ‘Hoe meer, hoe beter’. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit! Daarom zorgen we ervoor dat bij het maken van SEO teksten de begrijpbaarheid en leesbaarheid van de teksten hoog blijft. Ook moet de inhoud relevant en waardevol zijn. Ondanks dat een website met SEO content beter kan scoren in Google, is het niet de bedoeling om te schrijven voor Google. Schrijf voor de doelgroep, zorg voor een hoge tekstkwaliteit en voeg hier slimme SEO elementen aan toe. Dat is hoe SEO content tegenwoordig met succes geschreven wordt.

Vanaf december 2022 is EEAT een belangrijk begrip in de SEO-wereld, maar wat is EEAT? EEAT staat voor 'Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness' (Ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid). In de wereld van zoekmachineoptimalisatie is het schrijven van content volgens deze principes van groot belang. Door aandacht te besteden aan deze pijlers vergroot je de kans dat Google jouw content als waardevol en relevant beschouwt. Dit zal uiteindelijk een positieve invloed hebben op de ranking van jouw website.

Onze succesverhalen

Wat ons trots maakt? Zien dat onze online marketing strategie voor onze klanten resulteren in groei! Graag lichten wij een aantal van onze succesverhalen uit.

Veelgestelde vragen

Waarom is het gebruik van relevante zoekwoorden zo cruciaal bij het schrijven van SEO-teksten?

Het gebruik van relevante zoekwoorden is van vitaal belang omdat het de basis vormt voor de vindbaarheid van de tekst in zoekmachines. Door woorden te selecteren die overeenkomen met wat mensen daadwerkelijk zoeken, vergroot je de kans dat je content verschijnt wanneer gebruikers een gerelateerde zoekopdracht uitvoeren. Dit draagt bij aan een hogere positie in zoekresultaten en trekt meer potentiële lezers aan.

Wat zijn enkele praktische tips voor het schrijven van effectieve SEO-teksten?

Bij het schrijven van SEO-teksten is het raadzaam om te beginnen met een grondig zoekwoordenonderzoek om te begrijpen welke termen relevant zijn voor je doelgroep. Gebruik vervolgens duidelijke kopjes en tussenkopjes om de tekst overzichtelijk te maken. Integreer op een natuurlijke wijze relevante zoekwoorden in de tekst en zorg ervoor dat de content waardevol is voor de lezer. Vergeet niet visuele elementen toe te voegen, zoals afbeeldingen, om de tekst te versterken.

Welke stappen zijn van belang bij het uitvoeren van een grondige contentanalyse?

Een contentanalyse begint met een overzicht van de pagina, waarbij gelet wordt op de titel, URL en tussenkoppen. Vervolgens wordt de inhoud geanalyseerd op leesbaarheid, consistentie en actualiteit. Een vergelijking met pagina’s van concurrenten helpt bij het identificeren van verbeterpunten en nieuwe zoekwoorden die de tekst kunnen verrijken.

Wat zijn enkele essentiële factoren bij technische SEO content optimalisatie?

Technische SEO optimalisatie omvat cruciale aspecten zoals het verbeteren van de laadsnelheid van de website, zorgen voor mobielvriendelijkheid, toepassen van interne linkbuilding, gebruik van een XML-sitemap, hanteren van passende URL-structuren, creëren van een juiste paginastructuur, en optimaliseren van elementen zoals meta titels, omschrijvingen en ALT-teksten. Deze factoren dragen significant bij aan de algehele vindbaarheid en prestaties van de content op zoekmachines.

Onze partners

Kwaliteit boven kwantiteit

Content creëren alleen voor een goede vindbaarheid is geen gevalletje: ‘Hoe meer, hoe beter’. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit! Daarom zorgen we ervoor dat bij het maken van SEO teksten de begrijpbaarheid en leesbaarheid van de teksten hoog blijft. Ook moet de inhoud relevant en waardevol zijn. Ondanks dat een website met SEO content beter kan scoren in Google, is het niet de bedoeling om te schrijven voor Google. Schrijf voor de doelgroep, zorg voor een hoge tekstkwaliteit en voeg hier slimme SEO elementen aan toe. Dat is hoe SEO content tegenwoordig met succes geschreven wordt.


lees meer lees minder

Zelf SEO teksten schrijven? Zo doe je dat!

Zelf aan de slag met het schrijven van SEO teksten? Dat kan! Je begint altijd met een zoekwoordenonderzoek. Op welk woord, of welke woorden, wil jij gevonden worden in de zoekmachine? Wanneer je dat in kaart hebt gebracht, kun je jouw doel en doelgroep bepalen. Met deze informatie kun je beginnen met het schrijven van SEO teksten, waarna je deze kunt gaan publiceren en promoten. Wij zullen je een handje helpen.

 1. Wat is het doel van de pagina waar je voor gaat schrijven?
 2. Behandel 1 onderwerp per pagina
 3. Maak gebruik van kopjes en tussenkopjes (h1/h2/h3)
 4. Gebruik de belangrijkste zoekwoorden in de headings en voorin de alinea
 5. De content zal informatief en relevant moeten zijn
 6. Maak gebruik van interne linkbuilding
 7. Voeg foto’s of infographics toe ter verduidelijking

lees meer lees minder

SEO content optimaliseren

Een nieuwe SEO tekst wordt door Google ‘gelezen’ en beoordeeld. Wanneer de inhoud van de tekst goed aansluit bij het onderwerp/product scoor je ‘punten’, waarmee je website hoger rankt in de zoekresultaten. Voor een tijdje dan, want de concurrenten zitten ook niet stil en kruipen ook in die SEO pen. Daarnaast blijft Google ook optimaliseren en veranderen. Met name om die twee redenen is het belangrijk om met regelmaat nieuwe content te schrijven en je eerder geschreven content te analyseren. Waar nodig kan je eerder geschreven content optimaliseren.


lees meer lees minder

Het 6C model van content marketing

Wanneer we spreken van content marketing, kunnen we het ook hebben over de contentstrategie. In een contentstrategie leg je vast wat je doelstellingen zijn, wie je doelgroep is, welke content je gaat creëren en waar je de content gaat publiceren. Het opstellen van een stappenplan is dan ook zeer aan te raden. Wanneer je jouw contentstrategie stappenplan volgt, zul je merken dat de content optimalisatie sneller en effectiever verloopt. Een voorbeeld voor een contentstrategie is het gebruik van het 6C model. Dit model is een stappenplan dat je richting geeft bij het creëren, maar ook het verspreiden van jouw content. De pijlers die je via dit model volgt zijn: Contentcreatie, Channels. Crossmedia, Curatie, Community en Comfort.


lees meer lees minder

On-page SEO vs off-page SEO

Wat is het verschil tussen on-page SEO en off-page SEO? Beide soorten SEO zijn, samen met technische SEO, belangrijke onderdelen van SEO content optimalisatie. Je zult hier echt je aandacht aan moeten besteden om hoger in Google te kunnen komen.

On-page SEO bevat factoren die aanwezig zijn op je website zelf. Deze zijn toegankelijk om te optimaliseren en daarmee ligt de invloed of jouw website hoger in Google komt dus in je eigen handen (of die van een marketingbureau).

Off-page SEO heeft te maken met de invloed van ‘buitenaf’. Hierbij kun je snel denken aan de populariteit van je website. Wanneer er veel mensen naar jouw website navigeren, wordt dat door Google gezien als een website die ook relevant kan zijn voor anderen. Linkbuilding is hierbij een belangrijke factor.


lees meer lees minder

Technische SEO content optimalisatie

De SEO-richtlijnen veranderen regelmatig en daarom is content optimalisatie noodzakelijk. Maar er zijn meer SEO-richtlijnen die te volgen zijn om de content beter/sneller vindbaar te krijgen. We hebben het nu vooral gehad over de manier waarop we met SEO invloed op tekstuele content kunnen uitoefenen. Denk hierbij aan titels, zoekwoorden en de inhoud van de tekst. Maar er bestaat daarnaast nog zoiets als technische SEO.

Deze technische SEO richtlijnen nemen wij ook altijd mee bij het creëren van zowel nieuwe content als bij het herschrijven of uitbreiden van bestaande content. Een aantal onderwerpen die bij technische SEO richtlijnen horen zijn:
 • Laadsnelheid
 • Mobiel vriendelijkheid
 • Interne linkbuilding
 • XML sitemap
 • Passende URL’s
 • Juiste structuur
 • Meta titel / omschrijving
 • ALT teksten

lees meer lees minder

SEO content analyseren

Voordat SEO content geoptimaliseerd kan worden, moet je een contentanalyse uitvoeren. Bij een contentanalyse neem je je huidige content onder de loep. Zo kijk je of de content nog relevant is voor jouw doelgroep en of de teksten nog aansluiten bij de organisatiedoelstellingen. Verder kun je de contentanalyse gebruiken om nieuwe zoekwoorden te vinden. Zijn er nieuwe goed scorende zoekwoorden die aansluiten bij het onderwerp? Zo ja, voeg deze dan toe.


lees meer lees minder

Hoe voer je een contentanalyse uit?

Voor het uitvoeren van een contentanalyse moet je drie stappen doorlopen. In de eerste stap kijk je algemeen naar de teksten op de website. Zo kijk je naar de titel, URL, meta omschrijving en tussenkoppen. Let goed op of jouw pagina logisch is opgebouwd met H1, H2 en H3 kopjes. Bij de tweede stap analyseer je de content inhoudelijk. In deze stap kijk je naar verschillende zaken. Is de content leesbaar? Is de content consistent genoeg? Zijn mijn teksten nog actueel en sluit de inhoud het goed aan bij wat mijn klanten willen lezen? Tot slot kun je kijken naar pagina’s van concurrenten. Als deze pagina’s beter scoren dan je eigen, weet je dat je de content moet verbeteren.


lees meer lees minder

Wil je meer weten over
SEO content?
Neem dan gerust contact op

Onwise - We are On it Onwise - We are On it