Ontvang direct een uitgebreide website analyse per mail!
Google Ads, voorheen AdWords, is één van de krachtigste manieren van online adverteren. Je bereikt op effectieve wijze mensen die op zoek zijn naar de producten en diensten die jij aanbiedt én adverteert op een prominente plek, namelijk bovenaan in de zoekresultaten. Naast dat Adwords zeer gericht werkt, is het ook nog eens erg kosteneffectief: je betaalt alleen wanneer iemand op je advertentie (op Google) klikt en verder niets. Maar wat is het eigenlijk? Hoe kun je het gebruiken om je resultaten te verbeteren en wanneer kan of moet je Google Ads uitbesteden?
Wil jij de hulp van een Google Ads specialist inschakelen bij een Google Ads bureau? Onze experts staan voor je klaar. Neem contact met ons op.
See
De eerste indruk van een potentiële afnemer, een brede doelgroep. Bewustzijn creëren.
Think
Informeren over de waardetoevoeging. Hier begint de overweging!
Do
De eerste actie, converteren, bestellen, bellen, etc. De laatste motivator.
Care
Werken aan de klantrelatie. Wederaankopen, vertrouwen, en binding.
Google Ads, jaren geleden bekend onder de naam Google AdWords, is het overkoepelende advertentieprogramma van Google en wordt gebruikt voor Google shopping, Google Display, Performance Max en het instellen van tekstadvertenties en remarketing advertentiecampagnes. Zo’n advertentie op Google bestaat grofweg uit vijf verschillende onderdelen:
SEA staat voor Search Engine Advertising, oftewel adverteren op zoekmachines zoals Google. Wat makkelijker gezegd, het zijn betaalde advertenties die bovenaan de zoekresultaten verschijnen, zoekmachine adverteren. Het is een slimme manier om meer zichtbaarheid te krijgen, de juiste mensen te bereiken en meer verkeer naar je website te trekken. Handig om je online doelen te behalen! Kortom: Google Ads is dus eigenlijk de tool waarmee je SEA kunt uitvoeren.
Bij het gebruik van Google Ads komt veel kijken. Heb jij niet de vereiste kennis of waag je je hier simpelweg liever niet aan? In dat geval kun je Google Adwords uitbesteden aan een specialist of Google Ads bureau. Zij weten precies hoe ze hiermee aan de slag moeten en er zijn talloze praktijkvoorbeelden van bedrijven, websites en webshops die hun omzet, aantal ontvangen orders en/of bezoekersaantallen flink zagen stijgen na het uitbesteden van Google Ads.
De voordelen van Google Ads uitbesteden hebben we voor je op een rijtje gezet, zodat je goed kunt inschatten of deze marketing strategie bij jouw bedrijf past.
Een Google Ads campagne opzetten, optimaliseren en analyseren vereist zowel kennis als kunde. Het platform bestaat namelijk uit verschillende onderdelen en heeft talloze aspecten. We nemen er een aantal met je door:
Aan de hand van een zoekwoordenanalyse bepaal je met welke zoekwoorden je gevonden wilt worden in de betaalde zoekresultaten. Dit kan natuurlijk ook een combinatie van zoekwoorden zijn. Daarnaast is het mogelijk om specifieke zoekwoorden uit te sluiten en kun je bij zoekwoorden met meerdere ‘advertentiegroepen’ werken. Die groepen bestaan uit verschillende producttypes die je aanbiedt. Typt een zoeker een woord in dat voorkomt binnen jouw Google Ads campagne? Dan krijgt de zoeker jouw advertentie te zien. Dit is één van de manieren waarop je heel gericht kunt targeten.
Google Ads bepaalt aan de hand van een razendsnelle advertentieveiling welke adverteerder advertentieruimte krijgt. Voert iemand een zoekopdracht in die aansluit bij de markt waar jij in adverteert? Dan doorlopen alle passende advertenties een soort veiling. De kwaliteitsscore, CTR en het dagbudget spelen hierbij een rol.
Bij het bieden op de veiling van Google Ads is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende zoekwoordopties die je kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor exacte zoekwoorden, brede zoekwoorden of woordgroepen.
Met de kwaliteitsscore beloont Google goed gedrag van adverteerders en gaat het tegelijkertijd slecht gedrag tegen. De kwaliteitsscore is een inschatting van de kwaliteit van een advertentie op Google. Om deze score te bepalen kijkt Google o.a. naar de volgende factoren:
Adwords advertenties met een hoge kwaliteitsscore hebben een lagere Cost per Click (CTC) en krijgen doorgaans een hogere advertentiepositie.
Naast de vier advertenties bovenaan bevinden er zich ook twee onderaan de zoekresultaten, onder de organische resultaten. Natuurlijk wil je bij die bovenste vier zitten, maar hoe doe je dit precies? Twee factoren spelen een rol bij de plek waar de advertentie wordt weergegeven: het budget en de kwaliteitsscore. Hoe hoger en beter het budget en de score, hoe groter de kans dat de advertentie bovenaan komt te staan.
Een Ads landingspagina is de pagina waar de campagne naar verwijst. Dit kan bijvoorbeeld een productpagina zijn of de pagina waarop je je diensten beschrijft. Om het meeste uit je Ads campagnes te halen moet deze pagina geoptimaliseerd zijn, bijvoorbeeld met kwalitatief hoogwaardige content en duidelijke CTA’s (Call to Actions).
Je kunt adverteren in Google’s Zoeknetwerk en/of Display Netwerk. We zetten de verschillen en voor- en nadelen op een rij:
In het zoeknetwerk van Google worden advertenties getoond op basis van zoekwoorden. Deze advertenties zijn niet alleen zichtbaar in de ‘normale’ zoekresultaten, maar ook in en op Google Maps, Google Shopping en Google Afbeeldingen. Doordat je advertenties instelt op specifieke zoekwoorden zijn bezoekers die op deze advertenties klikken zeer relevant. Dit zorgt voor een hogere CTR (Click Through Ratio) dan bij een Google Display advertentie.
Het Google Display Netwerk bevat sites zoals YouTube, Gmail, Google Finance en Blogger. Google Display advertenties worden weergegeven op basis van de inhoud en URL van websites. Dit zijn websites die naast hun content ook Google advertenties weergegeven. Deze advertenties zijn niet gerelateerd aan de zoekopdracht van de zoeker, wat betekent dat bezoekers die deze advertentie zien niet per se geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Dit zorgt voor een lagere CTR dan bij een advertentie in het zoeknetwerk.
Adverteren op zoekwoorden is vergelijkbaar met een veiling. Je biedt op een zoekwoord in de hoop dat jij de advertentieruimte krijgt. Dit bod bestaat uit je maximale budget voor een klik of per 1000 vertoningen.
Google Adwords werkt via Costs per Click (CPC). Dit houdt in dat je alleen betaalt als iemand op je advertentie klikt. Hoe vaak de advertentie op Google getoond wordt, doet er niet toe. Je hoeft pas te betalen zodra de gebruikers van de zoekmachine op de desbetreffende advertentie klikken. De exacte CPC verschilt per zoekwoord en kan variëren van € 0,01 tot € 300,-.
Kortom, de kosten van Google Ads zijn precies wat jij er voor over hebt – niet meer en niet minder. Dankzij het veilingsysteem en het CPC afrekenmodel heb je altijd grip op de kosten en betaal je alleen als mensen daadwerkelijk op je Adwords advertenties klikken. De kosten lopen natuurlijk wel op als je kiest voor Google Adwords uitbesteden. In dat geval geef je een bureau of expert een budget mee (je dagbudget & vergoeding voor het verrichte werk per uur) en voeren zij de werkzaamheden in Adwords uit.
Overweeg je aan de slag te gaan met Google Ads en weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je Google Ads uitbesteden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis consult of vraag een offerte of gratis website scan aan. Wij zijn jouw Google Ads bureau en helpen je graag op pad met Adwords advertenties!