Ontvang direct een uitgebreide website analyse per mail!
Wil je hoog in Google komen met je website, of met een bepaalde pagina? Dit is voor de meeste bedrijven een belangrijke taak waar veel tijd en energie in zit. Wanneer je hoog in Google staat, krijg je vanzelf meer bezoekers op je website. Wanneer je deze bezoekers op je website hebt, wil je ook graag dat ze uiteindelijk jouw klanten worden.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag geheel vrijblijvend een websitescan aan of neem contact op voor meer informatie.
See
De eerste indruk van een potentiële afnemer, een brede doelgroep. Bewustzijn creëren.
Think
Informeren over de waardetoevoeging. Hier begint de overweging!
Do
De eerste actie, converteren, bestellen, bellen, etc. De laatste motivator.
Care
Werken aan de klantrelatie. Wederaankopen, vertrouwen, en binding.
Hoe kom je hoog in Google met je website? Een vraag die veel bedrijven stellen! Om dit doel te realiseren zul je moeten kijken naar verschillende aspecten van je website. Er kan onderscheid gemaakt worden in twee begrippen, namelijk zoekmachine optimalisatie (SEO, search engine optimization) en betaalde advertenties (SEA, search engine advertising).
Met SEO kun je ervoor zorgen dat je hoger in de organische (niet betaalde) zoekresultaten komt. Zet je liever de SEA strategie in? Dan kom je direct hoog in de zoekresultaten, omdat je dan betaalt per klik voor de advertenties. Wanneer je eenmaal hoog staat in Google is dat goed voor je zichtbaarheid. Een goede zichtbaarheid zorgt voor meer bezoekers, wat kan leiden tot meer conversies. Daarom is een hogere ranking in Google essentieel voor jouw website.
SEO en SEA zijn twee manieren hoe je hoger in Google kunt komen. Hoewel je met betaalde advertenties snel hoger in de zoekresultaten van Google staat, moet je hier wel advertentiebudget voor vrij te maken. Voor iedere keer dat iemand op jouw advertentie klikt, wordt namelijk een bedrag in rekening gebracht. Zodra je dagbudget op is valt de pagina direct weer weg uit de zoekresultaten. Deze kan de volgende dag weer worden hervat. Via SEO hoger in de zoekmachine voor bepaalde zoekwoorden eindigen duurt langer, maar zorgt niet voor dit probleem. Klikken op organische zoekresultaten zijn namelijk altijd gratis.
Stap 1. Start met een zoekwoorden onderzoek
Wanneer je via SEO hoog in Google wilt komen met je website, zul je moeten starten met een zoekwoorden onderzoek. Dit is de basis van de rest van de stappen die je kunt volgen voor een hogere positie van je website in Google. Pak als eerste eens een pen en papier, bij wijze van spreken dan, en stel jezelf een aantal vragen. Wat is het doel van je bedrijf en wie is je doelgroep bijvoorbeeld. Daarmee ga je aan de slag. Met behulp van gratis tools kun je de kernbegrippen die je hebt bedacht uitbreiden. Je kunt kijken naar het zoekvolume en de moeilijkheidsgraad om te weten of deze wel zinvol zijn. Kijk ook of je zoekwoorden kunt uitbreiden tot longtail zoekwoorden. Je kunt zoekwoorden bundelen en semantische zoekwoorden toevoegen.
Stap 2. Creëer nieuwe relevante content
Goed begin! Je hebt nu een beeld van welke woorden relevant zijn voor jouw website en op welke woorden je gevonden wilt worden in de zoekmachines. Met deze zoekwoorden kun je bestaande tekst gaan optimaliseren en nieuwe content gaan creëren. Het is belangrijk dat je een zoekwoord genoeg gebruikt op een landingspagina, maar ook weer niet te veel. Maak de content relevant en begrijpelijk voor de lezer. Is zijn vraag beantwoord na het lezen van jouw tekst? Dit noemen we On page optimalisatie.
Ben je niet zo’n held in het schrijven van goede teksten, dan kun je deze taak ook uitbesteden.
Stap 3. Vergeet niet de meta titel & meta beschrijving
Een goed geschreven tekst is nog niet klaar zonder een meta titel, ook wel page title genoemd, en een meta beschrijving, ofwel meta description. Dit bepaalt hoe jouw pagina zichtbaar wordt in Google en zijn dus twee belangrijke onderdelen van SEO. De meta titel vertelt in een zin waar jouw webpagina over gaat en de meta omschrijving is een kleine samenvatting van de inhoud van de webpagina. Wanneer je een ijzersterke titel en een opvallend goede omschrijving maakt, zullen mensen sneller op jouw website klikken.
Stap 4. Voeg interne en externe linkbuilding toe
linkbuilding, waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord. Zowel aan interne als externe linkbuilding zal gesleuteld moeten worden om de kansen om hoger in Google te komen te vergroten. Wat is het verschil tussen interne en externe linkbuilding?
Interne linkbuilding: Als het goed is heb je ondertussen verschillende landingspagina’s gemaakt door middel van verschillende zoekwoorden. Elke pagina is dus uniek en heeft een eigen doel. Toch heeft alles met elkaar te maken en wil je de bezoeker soms een handje helpen met de zoektocht naar de juiste pagina (customer journey). Dit kun je doen door interne linkbuilding. Je linkt van de ene pagina naar een ander binnen hetzelfde domeinnaam, deze worden hyperlinks genoemd. Let wel op, interne linkbuilding zorgt ook voor een langere sessieduur, omdat de bezoeker moet doorklikken.
Je kunt bij interne linkbuilding de bezoeker ook extra informatie geven door hem of haar vanaf jouw website te verwijzen naar een URL van een ander domeinnaam. Dit kan bijvoorbeeld de website van de overheid zijn waar bepaalde leefregels zijn uitgeschreven.
Externe linkbuilding: Bij externe linkbuilding heb je te maken met backlinks. Dit zijn links die vanaf een andere website naar jouw website linken. Via deze strategie kan jouw website hoger in Google komen.
Stap 5. Kijk naar de paginastructuur
Zet jezelf in de schoenen van een potentiële bezoeker van jouw website. Kan jouw bezoeker snel en gemakkelijk vinden waar hij voor komt? Een bezoeker zal alleen een klant worden wanneer hij gemakkelijk op jouw website kan navigeren aan de hand van een duidelijke lay-out en goede pagina structuur. Een overzichtelijke pagina structuur is niet alleen belangrijk voor de gebruiker, maar ook voor de zoekmachine. Structuur laat Google weten waar jouw pagina over gaat en dat is natuurlijk weer van groot belang voor de ranking.
Stap 6. Onderzoek of je URL’s werkend en kloppend zijn
Gebroken links en backlinks zullen gerepareerd moeten worden aangezien deze minpunten opleveren voor de ranking van je website. Dit is ook een onderdeel van SEO die je niet kunt overslaan om hoger in Google te kunnen komen. Een 404 pagina is de meest bekende gebroken link. Deze http foutmelding zie je wanneer de betreffende pagina niet gevonden is door de server. Een oorzaak kan zijn dat de webpagina is verwijderd of verplaatst. Er zijn verschillende tools op het internet te vinden waarmee je jouw website kunt onderzoeken op gebroken URL’s of foutmeldingen. Zo kun je validator gebruiken.
Stap 7. Controleer je website voor alle apparaten
Wat nog wel eens vergeten wordt is de controle of je website gebruiksvriendelijk is voor zowel de laptop als tablet en mobiele telefoon. Je kunt hier bij het maken van de website al wel rekening mee houden. Soms verspringen er onderdelen als je kijkt hoe de pagina er op een mobiel apparaat eruit ziet. In het CMS systeem waarin je je website maakt kan je meestal afzonderlijk aanpassingen maken, zodat de webpagina op elk apparaat goed staat.
Stap 8. Laat social media niet links liggen
Je website en social media gaan hand in hand. Google vindt het belangrijk voor de ranking om alleen betrouwbare resultaten te zien, dus niet alleen vanaf je website, maar ook vanuit de social media kanalen die je hebt ingezet. Wanneer je slecht scoort op social media heeft dat negatieve gevolgen voor de indexering. Een ssocial media strategie, campagnes en social advertising (social media marketing) spelen daarom een belangrijke rol wanneer je je website hoog in Google wilt krijgen.
Jouw website hoog in Google krijgen is dus niet zomaar gedaan. Misschien heb je al veel aspecten goed onder controle, maar zijn er andere onderdelen waar je zelf niet uitkomt. Geen probleem, Onwise staat je bij. Neem gerust contact met ons op voor de onderdelen waar jij op vastloopt of die je liever uitbesteedt aan professionals.
Om hoog in de zoekresultaten van Google te komen kun je een SEO of SEA strategie toepassen op je website. Met SEO kun je ervoor zorgen dat je hoger in de organische (gratis) zoekresultaten van Google komt. Dit kost tijd. Met SEA betaal je voor advertenties en kom je direct hoog in Google te staan.
Google bestaat uit een zoekrobot, een index en een algoritme. De zoekmachine bezoekt constant websites en volgt links, dit wordt crawlen genoemd. Daarna wordt een website geïndexeerd, dus gegevens opgeslagen in een index. Door middel van een formule worden waarden toegekend aan een website en wordt er gekeken naar het beste resultaat bij een zoekopdracht (algoritme). Wanneer je dus een zoekwoord in Google invult, krijg je verschillende relevante websites te zien. Dit wordt de Search Engine Result Page (SERP) genoemd.
Wanneer je gratis hoog in Google wilt komen, heb je te maken met SEO optimalisatie. Wanneer je dit zelf toepast en gratis tools gebruikt, is het volledig gratis. Besteed je deze taak uit aan een marketing bureau, kost het je uiteraard geld. De kosten zijn afhankelijk voor welke diensten je hebt aangevraagd. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen linkbuilding of technische SEO uit handen te geven. Vragen? Twijfel niet om deze te stellen.
De meest effectieve manier om te bekijken hoe hoog je in Google staat, is door een SEO tool aan te schaffen als Semrush of Moz. Met dit soort SEO tools kun je gemakkelijk je positie in Google analyseren. Je kunt ook de positie van je concurrent bekijken, interessant toch? Er zijn meestal wel kosten verbonden aan een goede tool.