fbpx
Artikel door Bram & Anna

Concurrentie-analyse in 5 stappen

3 maanden geleden aangepastLeestijd 5 minuten

Een concurrentieanalyse geeft je inzicht in het SEO gebruik van je concurrenten. Met een goede analyse zet je tevens de sterkte, zwakten en kansen en bedreigingen op een rijtje. Zodoende kan je sterke punten van je concurrentie implementeren en inspelen op de zwakten.

Zijn het professionals waarmee je te maken hebt, of hebben ze alleen de basis geoptimaliseerd? Of is er helemaal geen optimalisatie uitgevoerd? Op deze manier kan je bepalen of het verstandig is om op een bepaald keyword te focussen of dat jij je vizier toch richt op een andere zoekterm.

In deze blog vind je een stappenplan waarin we het maken van een SEO concurrentieanalyse uitgebreid toelichten.

Inhoudsopgave:

  1. Stap 1: het zoekwoordenonderzoek
  2. Stap 2: kies je concurrenten
  3. Stap 3: analyseer de techniek
  4. Stap 4: analyseer de content
  5. Stap 5: analyseer de autoriteit
  6. Conclusie
Concurrentie-analyse in 5 stappen
Onwise » Geen categorie » Concurrentie-analyse in 5 stappen

Zoekwoordenonderzoek

Een zoekwoordenonderzoek is een essentieel onderdeel van een grondige voorbereiding op een SEO-concurrentieanalyse. Het biedt waardevolle inzichten in de zoektermen die potentiële klanten gebruiken bij het zoeken naar producten of diensten in jouw branche. Door een gedegen zoekwoordenonderzoek uit te voeren, begrijp je beter welke zoekwoorden relevant zijn, hoe vaak ze worden gebruikt en hoe competitief ze zijn.

Het eerste belangrijke aspect van een zoekwoordenonderzoek is het identificeren van de juiste zoekwoorden. Dit houdt in dat je nadenkt over de woorden of zinnen die jouw doelgroep waarschijnlijk invoert in zoekmachines. Het kan gaan om algemene termen, zoals “koffiezetapparaten”, of meer specifieke uitdrukkingen, zoals “beste espressomachine voor thuisgebruik”. Het is cruciaal om te begrijpen welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor jouw bedrijf, producten of diensten.

Vervolgens is het belangrijk om te weten hoe vaak deze zoekwoorden worden gebruikt. Dit geeft je inzicht in de populariteit van bepaalde zoektermen. Verschillende tools kunnen je helpen bij het bepalen van het zoekvolume van specifieke zoekwoorden en het prioriteren van de zoekwoorden waarop jij je wil richten.

Concurrentie

Het kiezen van de juiste concurrenten is een cruciale stap na het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek als onderdeel van een SEO-concurrentieanalyse. Het identificeren en analyseren van je directe concurrenten op basis van de relevante zoekwoorden die je hebt geïdentificeerd, draagt bij aan het effectiever maken van je SEO-strategie.

Na het afronden van het zoekwoordenonderzoek heb je een lijst met relevante zoekwoorden waarop je je wilt richten. Nu is het tijd om te kijken naar welke concurrenten momenteel goed presteren op die zoekwoorden. Dit kunnen zowel directe concurrenten zijn die vergelijkbare producten of diensten aanbieden, als andere websites die hoog scoren in de zoekresultaten en mogelijk jouw doelgroep aanspreken.

Techniek

Een technische analyse van de websites van concurrenten is een belangrijk aspect van een SEO-concurrentieanalyse. Door de technische aspecten van hun websites te bestuderen ontdek je mogelijk kansen voor het verbeteren van je eigen website.

Een van de eerste zaken die je kunt onderzoeken, is de websitesnelheid van je concurrenten. Een trage website kan een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring en zoekmachines zoals Google hechten steeds meer waarde aan snelle websites. Zodra je weet hoe snel de websites van je concurrenten laden weet je precies hoe je de bezoekers van je website een betere gebruikerservaring biedt.

Bovendien is het voor het optimaliseren van je eigen website van belang om te kijken naar de gebruikte URL-structuren en de interne linkstructuur van de websites van je concurrenten.

Volg Onwise op Linkedin

voor de nieuwste trends
Automaat van pepsi en coca cola

Content

Ook het analyseren van de content op de websites van concurrenten is waardevol. Door de content van je concurrenten te bestuderen, kun je de content op jouw website en op de website van concurrenten vergelijken en zo achterhalen waar verbeterpunten liggen voor het overstijgen van de concurrentie.

Begin bijvoorbeeld met het analyseren van de kwaliteit en relevantie van de content op de websites van je concurrenten. Hoe uitgebreid en informatief zijn hun artikelen, blogposts, productbeschrijvingen en andere pagina’s? Wat voor soort inhoud bieden ze aan hun doelgroep? Door deze vragen te beantwoorden, weet je hoe je betere en waardevollere content realiseert dan de concurrentie.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de gebruikte zoekwoorden en de optimalisatie van de content. Welke zoekwoorden gebruiken je concurrenten in hun content? Hoe hebben ze hun titels, headers en metabeschrijvingen geoptimaliseerd? En hoe kun jij dit beter doen op je eigen website?

Een andere belangrijke factor om te analyseren is de interne en externe linkstructuur van de websites van je concurrenten. Hoe linken ze naar hun eigen pagina’s en hoeveel links ontvangen ze van andere websites? Vervolgens gebruik je deze informatie in jouw voordeel.

Autoriteit

Een analyse van de autoriteit – het linkbuildingprofiel – van de websites en pagina’s van concurrenten toont aan welke externe links naar de websites van je concurrenten verwijzen. Een van de eerste zaken die je onder de loep kunt nemen, is het aantal externe links dat naar de websites van je concurrenten verwijst. Dit geeft je een indicatie van de algehele autoriteit van hun website. Hoe meer kwalitatieve externe links een website heeft, des te hoger de kans dat zoekmachines zoals Google deze als een autoriteit beschouwen.

Naast het aantal links is het ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en relevantie van de externe links. Zijn de links afkomstig van betrouwbare en gerenommeerde websites binnen jouw branche? Zijn de links geplaatst op relevante pagina’s die relevant zijn voor het onderwerp van jouw concurrenten? Het verkrijgen van kwalitatieve en relevante externe links is van groot belang voor het opbouwen van de autoriteit van jouw eigen website.

Conclusie

Kom je er na het volgen van het stappenplan niet helemaal uit, of heb je een andere vraag over het maken van een concurrentie-analyse? Of laat je het liever aan ons over? Neem gerust contact op voor meer informatie of vraag een gesprek aan met een van onze adviseurs. We vertellen graag over de mogelijkheden.

Luister naar de Onwise Academy Podcast

'Online Marketing voor beginners'
Deel dit bericht
Bram

Over Bram

Deze fanatieke sportschoolganger praat je graag bij over de laatste wedstrijd van Ajax en staat klaar om te sparren over jouw internet marketing campagne.

Anna

Over Anna

Planten- en kattenfanaat die afgestudeerd is als journaliste, maar haar voorliefde voor de Nederlandse taal graag loslaat op jouw internet marketing campagne.

Internet marketing bureau

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?

Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.