Een goede pagina bevat leuke, pakkende en vooral leesbare content. Hier hebben wij het natuurlijk al over gehad in het artikel over de nieuwe EEAT update van Google. Naast de leeservaring, is de gebruiksvriendelijkheid van de pagina ook belangrijk. Bij de gebruiksvriendelijkheid van de website kijken we of er makkelijk een conversie plaats kan vinden. In deze blog leg ik uit wat conversie optimalisatie precies inhoudt en geef ik je enkele tips hoe je hiermee aan de slag kan.
Inhoudsopgave:
Wat een conversie inhoudt is per website verschillend. Heb jij bijvoorbeeld een webshop, dan is een conversie voor jou een aankoop. Maar werk jij met contact aanvragen of offerte aanvragen? Dan zijn dit jouw conversies. Je wilt dat de bezoekers van je website een klant of lead worden. Door aanpassingen te maken aan je website ben je al bezig met conversie optimalisatie. Maar om conversies te optimaliseren moet je eerst je conversiepercentage weten, dit is je 0-punt wanneer je aan de slag gaat. Stel je verandert iets aan je website, dan kun je gelijk het effect meten. Het conversiepercentage reken je uit door het aantal conversies te delen door de bezoekers. Dit antwoord doe je weer keer 100%.
Conversie optimalisatie doe je aan de hand van gegevens. Zo kun je het effect van je aanpassingen echt goed meten. Deze cijfers kun je uit verschillende tools halen. De tools die ik gebruik voor conversie optimalisatie zijn:
Met Google Analytics kun je verschillende rapporten maken. Zo kun je zien welke pagina’s de meeste bezoekers trekken, op welke pagina ze binnenkomen en hoe lang ze op de website blijven:
Hotjar laat het gedrag van de gebruikers zien. Je kan bezoeker tracken aan de hand van opnames die gemaakt worden. Mijn favoriet zijn vooral de heatmaps. Daar kan je precies zien hoever je bezoekers scrollen op je website, maar ook waar ze op klikken.
Google Optimize heb ik ook genoemd, hier ga ik niet diep op in. Deze kun je namelijk gebruiken wanneer je een beetje verstand hebt van CSS en coderen. Met dit programma kun je namelijk je aanpassingen testen. Wij noemen dit A/B testen.
We hebben het er net al even over gehad, maar voordat je begint weet jij je conversiepercentage. Maar je weet ook wie je doelgroep is, zodat je weet hoe je de pagina moet inrichten. Onthoud daarom het volgende:
Als je op een website komt en het is aan het begin al niet duidelijk waar het over gaat, dan haak je af. Dit geldt ook voor de klanten op jouw website. Zorg ervoor dat binnen twee seconden duidelijk is waar de pagina over gaat. Niemand leest namelijk de gehele pagina, daarom is het ook belangrijk dat de belangrijkste informatie in de intro staat.
Hoe maak je dit nou duidelijk voor je bezoekers?
Veel van deze punten kun je al kwijt in de header.
Je bent natuurlijk de expert over je dienst of product. Je zit boordevol informatie die je graag wilt delen met je bezoekers. Pas hier wel voor op. Je pagina moet namelijk wel leesbaar blijven, dus gebruik naast korte zinnen ook afbeeldingen. Maak een aantrekkelijke pagina die goed scanbaar is, maar zorg er wel voor dat er ook genoeg informatie op staat en dat je daadwerkelijk iets “zinnigs” zegt. Productspecificaties, certificaten en alle belangrijke informatie moeten natuurlijk ook terugkomen.
Vaak willen we bij conversie optimalisatie een beetje doorslaan. “Koop nu dit (…)”, of “Altijd de beste koop”. Dit komt heel schreeuwerig over. Als jij een goed product of dienst aanbiedt, zeggen reviews veel meer dan jouw woorden. Probeer daarom bezoekers te overtuigen door middel van voorbeelden en wees zo transparant mogelijk op je pagina. Dit kun je doen aan de hand van de volgende punten:
Kleine tip van flip: Wanneer je call to action inzet, zet daarboven dan een vraag. Wanneer de bezoeker de vraag met “ja” kan beantwoorden, is de kans groot dat ze op de call to action klikken.
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!