fbpx
Artikel door Anne

Wat is Google E-A-T en hoe pas je het toe?

11 maanden geledenLeestijd 5 minuten

E-A-T: je hebt deze term vast al vaak gehoord bij presentaties, Google-updates of van je collega’s. Maar wat is E-A-T nou precies? En waarom is dit belangrijk voor Google? Ik leg het in dit blogartikel kort uit.

Inhoudsopgave:

  1. Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness
  2. Hoe werkt E-A-T precies?
  3. Onze tips: hoe ga je aan de slag met E-A-T?
    1. Tip 1: Wees de expert op je website
    2. Tip 2: Vermeld bronnen op je website
    3. Tip 3: De kracht van een ijzersterke ‘Over ons’-pagina
    4. Tip 4: Creëer content
    5. Tip 5: Vraag om reviews

Hoger scoren in Google? Dan zijn, naast het toepassen van E-A-T, ook linkbuilding en zoekmachine optimalisatie essentieel.

Wat is Google E-A-T en hoe pas je het toe?
Onwise » Google » Wat is Google E-A-T en hoe pas je het toe?

Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness

E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness, ofwel expertise, autoriteit en betrouwbaarheid:

  • Expertise: is de content geschreven door een expert? Is de informatie kwalitatief? Sluit de content aan bij de zoekintentie?
  • Authoritativeness: dit gaat over de autoriteit van de content, maar ook van de schrijver. Het is een bonus als de schrijver (de expert) vaker over dit onderwerp genoemd wordt online.
  • Trustworthiness: hoe betrouwbaar is jouw website? Denk hierbij aan reviews, gebruik je deze al? Is de content ook gezaghebbend?

Dit zijn richtlijnen die Google gebruikt voor het bepalen van de kwaliteit van de content. Hoe beter de pagina scoort op deze drie aspecten, hoe beter de pagina scoort in de zoekresultaten. Het achterliggende idee is simpel, namelijk: Google hecht steeds meer waarde aan websites die te vertrouwen zijn, autoriteit zijn op hun gebied en klanten voorzien van unieke, relevante informatie.

Gratis 30 minuten consult

Sparren met een specialist? Wij kijken graag met je mee!

E-A-T Google update: hoe werkt het precies?

Google doet altijd wat geheimzinnig over de veranderingen na elke update en wat deze veranderingen precies betekenen voor de SEO-resultaten. Als SEO-marketeer is het dan ook een kwestie van trail and error om erachter te komen wat werkt en wat niet. Deze keer heeft Google drie richtlijnen gegeven over hoe er naar websites gekeken, ofwel hoe de zoekmachine onderscheid maakt tussen hoge kwaliteit content en lage kwaliteit content:

  1. Beneficial Purpose
  2. YMYL: Your Money or Your Life
  3. E A T: Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness

1. Beneficial Purpose

Eén van deze richtlijnen is de zogenaamde ‘Beneficial Purpose’ van de website, pagina en content. Zijn de pagina en diens inhoud ingericht om de bezoeker verder te helpen? Of om hun vragen over een specifiek onderwerp te beantwoorden? De content moet geschreven zijn voor de gebruiker, gebruiksvriendelijk zijn en informatie bevatten die van toegevoegde waarde is voor de bezoeker. De pagina’s die puur gericht zijn om geld te verdienen worden gezien als pagina’s met een lage kwaliteit en zullen dus lager scoren in Google. Daarom is het belangrijk om duidelijk te hebben wat het doel van de specifieke pagina is.

2. Your Money or Your Life

Heb jij een website die in de categorie ‘gezondheid’, ‘veiligheid’ of ‘financiële informatie’ valt? Dan valt de website in de categorie ’Your Money or Your Life’ (YMYL). Dit soort onderwerpen kunnen namelijk de veiligheid, gezondheid en financiële stabiliteit van de bezoeker beïnvloeden. Het is daarom logisch dat Google extra strenge eisen stelt aan YMYL-websites. Voor dergelijke websites is het extra belangrijk dat het E-A-T model goed wordt toegepast en dat zowel de kwaliteit als betrouwbaarheid in orde zijn.

3. Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness

Bij E-A-T is het van belang dat de kwaliteit (expertise & autoriteit) van de content hoog is en dat zowel de auteur als de website zelf betrouwbaar zijn. Hoge kwaliteit content bereik je bijvoorbeeld door een expert aan het woord te laten en te laten vertellen over haar of zijn vakgebied. Gezaghebbende content, de mogelijkheid om contact op te nemen en klantenreviews dragen op hun beurt bij aan de betrouwbaarheid van de website. E-A-T toepassen is van extra groot belang voor websites die in de YMYL-categorie vallen, maar ook voor websites buiten deze categorie is het belangrijk.

Luister naar de Onwise Academy Podcast

'Online Marketing voor beginners'

Onze tips: hoe ga je aan de slag met E-A-T?

Hoe pas je E-A-T nu toe op jouw websites en pagina’s? Een aantal concrete tips:

Tip 1: Wees de expert op je website

We hebben het hierboven al een paar keer benoemd: zorg voor hoge kwaliteit content. Laat zien dat jij de expert bent in jouw vakgebied en veel relevante kennis hebt over het desbetreffende onderwerp. Update de content ook regelmatig. Ga door je website heen en verwijder spam pagina’s. Klopt de informatie niet meer? Pas dit dan zo snel mogelijk aan. Zo zorg je ervoor dat al je pagina’s informatie hebben die van toegevoegde waarde is.

Tip 2: Vermeld bronnen op je website

Zorg ervoor dat je linkt naar andere bronnen op je eigen website én op externe websites. Je wil namelijk betrouwbaar overkomen. Dat vereist onderzoek en data – iets wat je weer met verschillende bronnen valideert. Goede, betrouwbare externe links zijn bijvoorbeeld links naar overheidsinstanties of andere organisaties die autoriteit (letterlijk en/of figuurlijk!) zijn op een specifiek gebied.

Tip 3: De kracht van een ijzersterke ‘Over ons’-pagina

Wat een hele simpele stap is, en vaak verwaarloosd wordt, is een goede ‘over ons’-pagina (laten) schrijven. Zo laat je zien wie achter de website zit. Daarnaast is dit dé kans om over jouw expertise en team te vertellen en duidelijk te maken dat jij en je team dé autoriteit in jullie vakgebied zijn. Met een goede ‘over ons’-pagina versterk je dus niet alleen je betrouwbaarheid, maar ook je expertise en autoriteit.

Tip 4: Creëer content

Probeer ook je zichtbaarheid online te verhogen in Google. Probeer gastbloggen te plaatsen, verspreid je naam op andere interessante en relevante pagina’s of internetfora en nodig experts uit om voor jou te bloggen of om samen content te maken.

Tip 5: Vraag om reviews

“There is no such thing as bad publicity” zei de befaamde Amerikaanse showman P.T Barnum ooit. Dat is in de wereld van online marketing (helaas) niet altijd het geval. Negatieve reviews kunnen een desastreus effect hebben op je resultaten. Maar, dit is allesbehalve een reden om géén reviews te laten schrijven. Integendeel: lever topkwaliteit producten en/of service en spoor je klanten aan om reviews achter te laten. Dit zorgt niet alleen voor een hogere betrouwbaarheid (en dus beter scoren in de zoekmachine), maar heeft ook een positief effect op de conversies.

Gratis 30 minuten consult

Sparren met een specialist? Wij kijken graag met je mee!
Deel dit bericht
Anne

Over Anne

Van journalist naar online marketeer, maar nog altijd even nieuwsgierig, onderzoekend en creatief. Ze helpt je graag alles uit je campagne halen voor online succes.

Internet marketing bureau

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?

Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.