Voor een SEO campagne heeft een marketeer aardig wat tools nodig. Eerder hadden we het al over Semrush en Ahrefs. Hier, in deze blog, bespreek ik Majestic SEO, een tool die vooral gebruikt wordt voor linkbuilding. Als je echt actief backlinks wil verzamelen en onderhouden, dan kan je eigenlijk niet om Majestic SEO heen. Wat ik onder andere ga uitleggen is:
Majestic gebruik je puur voor linkbuilding. Het is dan zelfs een van de beter tools die je voor dit doel kunt gebruiken. Wat backlinks zijn, dat leggen we hier uit. Maar, over het algemeen geldt: hoe meer backlinks je hebt, hoe betrouwbaarder en relevanter Google je vindt en hoe hoger je rankt. Note: zorg er wel voor dat je goede en betrouwbare backlinks hebt, anders kan het zijn dat je website als spam wordt gemarkeerd. Met Majestic SEO breng je het linkprofiel (het geheel aan backlinks van en naar jouw website) van je website én die van je concurrenten in kaart. Met deze tool krijg je o.a. antwoord op enkele belangrijke vragen:
Zo kom je achter de zwakke punten van je website vergeleken met je concurrentie op gebied van linkbuilding en weet je waar je aan moet werken.
De trust flow en de topical trust flow zijn, voor mij, twee van de belangrijkste punten van Majestic. Deze waarden zeggen namelijk iets over de betrouwbaarheid van de website. Bij de site explorer plaats je de link van je website en vervolgens wordt deze gescoord tussen de 1 en de 100. Deze waarde noemen we ook wel de trust flow. Naast de trust flow cijfer krijg je ook enkele onderwerpen (topics) te zien, waarop je website scoort:
Onwise.nl scoort op verschillende onderwerpen die gerelateerd zijn aan bedrijven, computers en het internet. Vooral het derde topic vind ik interessant, want dit zegt iets over onze bezigheden. Het tweede topic gaat vooral over financial services, een topic dat interessant is voor boekhoudkantoren. Verder rankt de website ook nog op een vierde topic: home. Dit is ons geval een nietszeggend, irrelevant topic en dus eigenlijk een om te vermijden.
Hoe kom je dan aan de topics die niet gerelateerd zijn aan je branche, hoor ik je denken. Heel simpel: irrelevante backlinks. Bij het verzamelen van backlinks is het dan ook verstandig om ze uit te kiezen op het onderwerp.
Rechts naast de trust flow vind je de citation flow:
De citation flow zegt iets over de waarde van de gehele pagina en is vergelijkbaar met de DR-waarde van Ahrefs.
Door deze twee metrics, namelijk citation en trust flow, kun je snel zien of je website en het achterliggende linkprofiel “gezond” zijn. Scoor je op de juiste onderwerpen? Ishet verschil tussen de trust en citation flow groot? Je kan dit rekensommetje gebruiken als ezelsbruggetje, om te zien of je website wel gezond is:
Is de trust flow de helft minder van je citation flow, dan is de kans groot dat je veel overbodige backlinks hebt.
Dit is natuurlijk alleen maar een vuistregel en moet je dus met een korreltje zout nemen. Want Majestic kijkt namelijk niet naar de prestaties van je website, je bezoekers of de conversies. Wel kan deze vuistregel je een goed idee geven als het gaat om het vergaren van backlinks.
Als je werkt aan je linkbuilding profiel, dan werk je ook aan je anchortekst profiel. Het is goed om dit inzichtelijk te maken. Majestic maakt een wordcloud van alle anchorteksten. Dat ziet er als volgt uit:
Zo kun je precies zien op welke anchortekst je scoort. Deze staat dan weer op een pagina die een bepaalde topical trust flow heeft:
Al het bovenstaande is echt super handig als je aan de slag gaat met linkbuilding. Majestic SEO is niet voor niets de tool die ik gebruik als ik aan de slag ga met linkbuilding. Hiermee kan ik nog dieper in de links duiken. kan Zo kan ik achterhalen of de links allemaal een verschillend IP-adres hebben. Vermoed je namelijk dat de backlinks die je wilt gebruiken “linkfarms” zijn, dan kun je dit op deze manier gemakkelijk checken. Handig!
Dit zijn voor mij de voordelen van Majestic SEO:
Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen:
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!