fbpx
Artikel door & Anne

Wat is een goede backlink?

10 maanden geledenLeestijd 5 minuten

Met een goede backlink verhoog je de domeinwaarde van jouw website. Een backlink is een link van een externe website naar de eigen website (een verwijzing) en is een belangrijke indicatie voor Google hoe betrouwbaar de website is en wat de autoriteit is van het domein. Wat zijn goede backlinks en hoe herken je deze links? Daar gaan we het over hebben in dit blogartikel.

Inhoudsopgave:

  1. Wat doet een backlink?
  2. Hoe belangrijk is autoriteit?
  3. 7 kenmerken van een goede backlink
  4. Hoe kan je linkbuilden?
  5. Linkbuilding uitbesteden
Wat is een goede backlink?
Onwise » SEO » Wat is een goede backlink?

Het doel van een backlink is dat de website relevanter wordt voor Google. Een goede backlink ondersteunt de website. Je kunt het zien als een soort vermelding of stem van vertrouwen. Als Google ziet dat jouw website wordt vermeld op andere websites vergroot dit het vertrouwen van de zoekmachine in jouw website. Je website verkrijgt op deze manier meer autoriteit. Je wilt dat jouw website als een expert wordt gezien in de niche waar jij actief bent. Backlinks dragen hier aan bij.

Hoe belangrijk is autoriteit?

Backlinks zijn onlosmakelijk verbonden met de autoriteit van een website. Ze spelen een grote rol in het ranken van websites en individuele pagina’s in zoekmachines. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert in Google, wil de zoekmachine het beste en meest betrouwbare antwoord tonen. Google kijkt dan onder andere naar de autoriteit van een website. Krijgt jouw website veel backlinks van meerdere externe websites met hoge linkwaarde, dan is dit voor Google een indicatie dat de content van hoogstaande kwaliteit is en dat de website een autoriteit is. Dit verwerkt Google vervolgens in het PageRank-algoritme.

Gratis 30 minuten consult

Sparren met een specialist? Wij kijken graag met je mee!

De 7 kenmerken van een goede backlink

Aan welke zaken herken je een goede backlink? We benoemen 7 kenmerken waar een goede externe link aan moet voldoen.

1. Domain Rating

We stipten de waarde van autoriteit al even aan. De Domain Rating (DR) weergeeft de algehele waarde van het backlinkprofiel van een website in de vorm van een score tussen de 0 en 100. Hoe hoger de domein autoriteit van een website, hoe waardevoller de backlink. Al hoeft dat niet te betekenen dat een DR-waarde van 20 heel slecht is. Het ligt er maar net aan in welke branche je actief bent en wat je concurrentie doet. Er zijn tools die de DR van een website controleren. Ahrefs is zo’n tool die wij gebruiken voor het checken van linkprofielen en links.

2. Natuurlijk linkprofiel

Een goed backlinkprofiel is op een organische manier opgebouwd. Dat betekent dat er op verschillende externe pagina’s wordt verwezen naar verschillende pagina’s op jouw website. Google vindt het verdacht als je een nieuwe webshop hebt opgestart en er binnen 6 maanden al 500 websites naar je verwijzen. Beter is het om te beginnen met backlinks afkomstig van websites met een laag DR om vervolgens langzaam op te bouwen met websites die een hogere DR bezitten.

Luister naar de Onwise Academy Podcast

'Online Marketing voor beginners'

3. Nofollow/dofollow

Bij een dofollow link wordt de linkwaarde doorgegeven aan jouw website. Een nofollow link geeft aan dat de link niet wordt gelinkt aan de externe pagina. Er wordt zo ook geen autoriteit doorgegeven. Dat wil niet zeggen dat nofollow links totaal geen waarde hebben. Voor een organische linkbuilding structuur is het juist goed om ook nofollow links te creëren. Ongeveer 15-20% van de externe links mogen nofollow zijn.

4. Anchorteksten

Een anchortekst is de klikbare tekst waaraan een link verbonden is, ook wel de verwijstekst genoemd. Google houdt nauwlettend bij welke woorden je gebruikt als anchortekst. Daarom is het belangrijk dat anchorteksten relevante sleutelwoorden (keywords) bevatten. Gebruik alleen niet altijd dezelfde anchor. Wissel de anchors af tussen zoekwoorden, synoniemen van het zoekwoord, de domeinnaam en eventueel gerelateerde merken.

5. Relevantie

Een backlink komt bij voorkeur van een website die gerelateerd is aan jouw branche. Stel, je hebt een webshop in elektrische haarden. Dan heb je backlinks nodig die verwijzen naar relevante blogwebsites over interieur, duurzaam wonen en kachels en haarden.

6. Bezoekersaantal

Een externe website met een hoog aantal bezoekers is een betere backlink dan een website met weinig bezoekers.

7. De positie van de link

De positie van de backlink op de pagina speelt ook een rol. Hoe centraler de externe link op de pagina staat, hoe beter dit is.

Volg Onwise op Linkedin

voor de nieuwste trends

Hoe kan je linkbuilden?

Het verzamelen van backlinks en het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel noemen we linkbuilding. Linkbuilden kost tijd en het proces kan moeizaam verlopen. Zeker het vinden van goede backlinks kan soms erg lastig zijn. We geven een aantal tips hoe je backlinks kunt vergaren:

  • Begin met gastbloggen
  • Benader review bloggers
  • Gebruik social media
  • Wissel links uit met partners
  • Schrijf persberichten

Linkbuilding uitbesteden?

Wil je meer doen met linkbuilding? Misschien ben je zelf al begonnen met linkbuilding en wil je het nu uitbesteden aan een online marketing bureau. Wij kunnen je begeleiden en je backlinkprofiel verder opbouwen. Neem contact op met onze linkbuilding specialisten.

Deel dit bericht

Over

Anne

Over Anne

Van journalist naar online marketeer, maar nog altijd even nieuwsgierig, onderzoekend en creatief. Ze helpt je graag alles uit je campagne halen voor online succes.

Internet marketing bureau

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?

Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.