fbpx
Artikel door

OK Google, hoe pas ik Voice Search toe?

4 jaar geleden aangepastLeestijd 5 minuten

Voice Search, het is een van de online innovaties die zich al over een langgerekte periode aan het ontwikkelen is. Langzaamaan blijft Voice Search aan terrein winnen onder de consument en gebruiken steeds meer mensen de functie. Voor degenen die ietwat onder een steen hebben geleefd: Voice Search is het gebruiken van zoekfuncties middels spraak. Letterlijk vertaald betekent Voice Search dan ook spraakgestuurd zoeken.

Google heeft Voice Search al geïntroduceerd in 2011. Vandaag de dag wordt er regelmatig gebruik van gemaakt. Een derde van de 3,5 miljard zoekopdrachten die Google dagelijks uitvoert, zijn gesproken zoekopdrachten. De verwachting is dat in 2020 maar liefst 50% van de zoekopdrachten spraakgestuurd zal zijn.

In dit artikel vertellen online marketeer Twan en content marketeer Pamela hoe je kunt inspelen op Google Voice Search om beter gevonden te worden in de zoekresultaten.

OK Google, hoe pas ik Voice Search toe?
Onwise » Content marketing » OK Google, hoe pas ik Voice Search toe?

Hoe werkt Voice Search?

Getypte zoekopdrachten bestaan meestal uit één of enkele keywords (zoekwoorden), het zijn korte zoekopdrachten. Bij het gebruik van Voice Search zijn de zoekopdrachten geformuleerd als vraag of (zo goed als) volledige zin, ook wel longtail keywords genoemd.

Hoe werkt dat dan?
Normaliter optimaliseer je een pagina voor een bepaald keyword of een combinatie van meerdere keywords. Hoe dieper je hier induikt, hoe specifieker de keywords en hoe duidelijker de achterliggende zoekintentie is. Keywords waar veel zoekvolume op zit, noemt men ‘main keywords’. Combineer je meerdere keywords en maak je de zoekopdracht dus specifiek(er), dan wordt gesproken van een longtail keyword. Hier zit minder volume op, maar het is wel veel specifieker en de intentie achter de combinatie van keywords is helder.

Volledige zinnen of vraagstukken zijn eigenlijk dus de uiterste variant van longtail keywords. Het is goed om beide soorten keywords en -combinaties te blijven gebruiken voor je vindbaarheid, maar om gevonden te worden via Voice Search is het achterhalen van de juiste longtail keywords en combinaties van groot belang.

Nog een reden om sowieso longtail keywords toe te passen, is dat hier minder concurrentie op zit en je dus sneller hoog in de zoekresultaten zult komen met longtail keywords. Met Voice Search in opkomst, sla je hiermee twee vliegen in één klap.

Wie zijn aanbieders van Voice Search?

Er komen steeds meer aanbieders van spraakgestuurd zoeken. De meest bekende aanbieders zijn:

  • Amazon Alexa (momenteel grootste marktaandeel met 31%)
  • Google Assistent (maakt een inhaalslag)
  • Apple’s Siri
  • Microsoft Cortana

Smart apparaten die worden aangeboden om middels spraak zoekopdrachten uit te voeren zijn onder andere: Amazon Echo, Apple Homepod en – de meest bekende in Nederland – Google Home. Dit zijn smart apparaten die het mogelijk maken om op elk moment, wanneer je thuis bijvoorbeeld iets te binnen schiet, direct hardop de vraag te stellen en je antwoord te krijgen.

Google Mijn Bedrijf inzetten

Een goede manier om te beginnen met inspelen op Google Voice Search is het slim inrichten van je Google Mijn Bedrijf. Die is namelijk perfect vormgegeven en gemaakt om spraakgestuurd zoeken te ondersteunen. Bedrijfsinformatie is op een logische wijze ingedeeld en te extraheren. Speel hier op in door Google Mijn Bedrijf goed en compleet in te vullen, inclusief acties/sale en aangepaste openingstijden.

Google Mijn Bedrijf is perfect ingedeeld om in te spelen op de directe behoefte van de consument.

Hoe kan ik verder inspelen op Voice Search?

In ieder geval door veel vragen te verwerken in je content én door hierop antwoord te geven. Gebruik hiervoor vragende woorden: wat, wie, waar, wanneer, hoe en waarom. Wanneer Google deze vragen en antwoorden koppelt, zul je eerder hoog scoren in Voice Search zoekopdrachten. Probeer met name je content zo in te richten dat het goed overeen komt met een natuurlijke manier van praten, inclusief het stellen van vragen.

Maar via de inhoud en schrijfwijze van je content inspelen op Voice Search is natuurlijk niet de enige manier om je vindbaarheid te verhogen. Hieronder vind je twee ontwikkelingen die steeds belangrijker worden om op in te spelen wil je via Voice Search hoog ranken.

Micro moments

Vandaag de dag worden we gebombardeerd met prikkels in de vorm van advertenties, video’s, aanbiedingen, mails, pushmeldingen en nog veel meer. Dit veroorzaakt kortstondige momenten in het brein die vragen om specifieke informatie. Door een bepaalde prikkel bedenk of herinner jij je iets wat je nog moest opzoeken of wil weten. Zulke momenten van besef, herinnering of de behoefte aan informatie noemen we micro moments. Wil jij in deze maatschappij van informatieoverload de aandacht trekken van je doelgroep? Dan moet je wat doen met micro moments marketing.

Het micro moment is een nieuw type consumentengedrag. Het is het moment waarop iemand naar zijn smartapparaat grijpt om iets op te zoeken om: te doen, te leren, te weten te komen of om iets te kopen. Volgens Google ervaart een gebruiker gemiddeld 150 micro momenten op een dag.

4 micro moments

Deze micromomenten moet je dan ook benutten als bedrijf. Maar hoe speel je in op zo’n micro moment? Daarvoor bedenk je je welke micro momenten bij jouw doelgroep passen. Dit weet je vaak al door naar je klanten te luisteren. Vertaal veelgestelde vragen naar (korte) verhalen op jouw social media kanalen en trigger zo een micro moment bij de gebruiker. Als iemand direct doorklikt naar jouw website heb je zo’n micro moment gevangen. Maak het de gebruiker vanaf hier zo makkelijk mogelijk en wie weet heb jij zo een spontane aankoop of andere actie getriggerd.

Structured data

De herkenning van spraak door zoekmachines wordt steeds beter. Toch is het nooit verkeerd om zoekmachines een handje te helpen jouw websitecontent goed te begrijpen. Dit kun je doen door structured data, ofwel gestructureerde gegevens, toe te voegen. Dit houdt in dat je op een gestructureerde wijze elementen toevoegt aan of highlight in je html-code met als doel meer begrip te creëren.

Zogeheten zoekmachinespiders kijken naar wat er op een pagina van je website staat. Met structured data kun je aangeven welk onderdeel van de website of tekst het meest geschikt is voor een bepaalde zoekopdracht. Zo wijs je de zoekmachinespiders de weg en kun je beter gevonden worden op relevante zoekacties.

Door structured data toe te passen, in te spelen op micro moments, je content te voorzien van longtail zoekwoorden en je Google Mijn Bedrijf pagina te optimaliseren, ben jij helemaal klaar voor zoekopdrachten via Voice Search. Wat ga jij als eerste toepassen?

Meer weten?

Ben jij enthousiast over Voice Search en wil je hier ook op inspelen? Ons team van specialisten doet al verschillende technische en tekstuele verbeteringen aan de websites van onze klanten om ook rekening te houden met Voice Search. Daarnaast is het echter belangrijk om eerst de basis goed te zetten en doelen voor ogen te hebben. Welke longtail keywords werken voor jou om in te spelen op Voice Search? Welke micro moments kan je het beste benutten en hoe zoekt men spraakgestuurd naar jouw product of dienst?

Wij helpen je graag met het beantwoorden van deze vragen! Op basis van de mogelijkheden en jouw doelen kunnen we een strategie opzetten om perfect in te spelen op de directe behoefte van de consument. We zetten jouw website precies tussen de (spraakgestuurde) vraag en het antwoord!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deel dit bericht
Internet marketing bureau

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?

Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.