Rondom de feestdagen en speciale dagen zoals Black Friday en Cyber Monday gaan consumenten massaal op zoek naar de beste aanbiedingen. Webwinkeleigenaren en marketingbedrijven spelen bedachtzaam in op de vraag naar goedkope producten middels fikse kortingen en mooie deals. Er zijn echter ook fraudeurs actief die misbruik maken van de koopgekte rondom deze dagen.
In dit artikel besteden online marketeer Bas en content marketeer Pamela aandacht aan hoe je als consument de goede aanbieders van de foute onderscheidt. Hoe herken je als consument deze malafide webwinkels die je lokken met belachelijk goede deals? Met onze tips trap je niet in hun online oplichtingspraktijken en kun je vol vertrouwen online shoppen.
Heb jij een zeer scherpe aanbieding gevonden, maar wordt dit aangeboden door een merk waar je eigenlijk nooit eerder van gehoord hebt? Wees dan alert. Uit cijfers van het CBS is gebleken dat aankoopfraude het meest voorkomende online vermogensdelict is. Veel consumenten trappen in de mooi gemaakte websites en webshops, maar zijn niet op de hoogte van het feit dat hier oplichters achter zitten. 90% van de consumenten is het geld van zijn aankoop dan ook kwijt na oplichting bij een online aankoop.
Voorkom dit en let daarom op de volgende details en onderdelen van de website of webshop waar je een goede deal denkt te hebben gevonden.
Controleer de recensies/reviews van de desbetreffende aanbieder. Kijk vooral ook naar de negatieve reviews of klachten, er kunnen namelijk ook veel nep beoordelingen gegeven worden. Controleer eventueel ook het profiel van de beoordelaar, heeft die vaker wat geschreven of enkel wat over deze webwinkel? Mocht de betreffende webshop of website niet te vertrouwen zijn, dan wordt hierover veelal gewaarschuwd of geklaagd door gedupeerden middels slechte recensies.
Zoek op de naam van de aanbieder in Google en kijk verder dan alleen de eerste pagina. Kijk of hier klachten of berichten zijn over de aanbieder. Vaak zijn er online forums te vinden zoals Radar, Slachtofferhulp en Opgelicht! (AVRO tros) waar de aanbieder al bekend staat als oplichter, mocht dit het geval zijn.
Controleer de contactgegevens en het kvk nummer van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel om te achterhalen of deze aanbieder legaal bestaat. Wil je nog zekerder van je zaak zijn? Dan kun je via de website van de Politie de verkopersgegevens controleren.
Controleer de betalingsmogelijkheden op de webshop. Vertrouw je het niet allemaal, bekijk dan of ‘AfterPay’ mogelijk is. AfterPay is een Nederlands bedrijf die het mogelijk maakt voor de consument om online achteraf te betalen. Voor webshops die dit aanbieden betekent dit dat een betaling aan hen gegarandeerd is door AfterPay. AfterPay zal dan ook alleen samenwerken met betrouwbare aanbieders die hun afspraken nakomen.
Kijk daarnaast of er keurmerken online staan op de webshop. Denk aan keurmerken zoals:
Uiteraard kunnen oplichters logo’s plaatsen op de website, check de gegevens dan vooral ook op de website van de keurmerken.
Controleer of de webshop voorzien is van een SSL certificaat. Deze is te herkennen aan het groene slotje bovenin de URL-balk. Een SSL certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van gegevens tussen de server en jouw browser.
Naast alle bovengenoemde onderdelen kun je ook kijken naar de teksten in de webshop of op de website. Staan hier veel gebrekkige Nederlandse zinnen in? Dan kan dit duiden op malafide buitenlandse webwinkels die proberen de Nederlandse koper te bedonderen.
Loop daarnaast eens rustig de aanbiedingen langs. Scrol door de webshop en vraag jezelf bij de aanbiedingen af: Is this too good to be true? Vaak zijn ze dat ook, dus pas hiermee op. Kijk daarom ook naar de URL-structuur van een webshop. Zitten er veel rare tekens, symbolen, getallen of zinnen in? Dan kan dit duiden op een snel gemaakte webshop die niet gebruiksvriendelijk ingericht is.
Of pak gewoon de telefoon op en bel rechtstreeks naar de bron. Kijk of de telefoon opgenomen wordt en wie je te woord staat. Op basis hiervan kun je vast goed beoordelen of deze webwinkel betrouwbaar en legitiem is.
Tegenwoordig is het maken van een website of webshop zeer eenvoudig door software platforms als Jimdo, Strato, Shopify, Mijndomein, etc. Binnen twee uur kunnen fraudeurs al een website of webshop online zetten die oogt als een betrouwbare webshop of website, en dat tegen vrij lage kosten. De drempel om te frauderen met compleet ingerichte webshops is dan ook vrij laag helaas.
Zelf goed opletten is het beste wat je hier zelf aan kunt doen. Evenals dergelijke onbetrouwbare webwinkels rapporteren en – als het al misgegaan is – je slechte ervaring delen om anderen te waarschuwen.
Hopelijk heb je iets aan deze tips als je een volgende keer op een sketchy webshop of too good to be true-aanbieding stuit. Laat je tot slot vooral niet gek maken door de koopgekte rond deze dagen en mocht je toch bepaalde mooie ‘deals’ tegenkomen, ga dan voor je eigen zekerheid een aantal van onze tips langs. Het kan je een hoop verloren geld schelen.
We wensen je veel succes met mooie – betrouwbare – koopjes scoren online komende feestmaand!
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!