Google zet de eerste stappen in een nieuw tijdperk. Tijdens de I/O-conferentie op 10 mei 2023 heeft het bedrijf haar plannen voor kunstmatige intelligentie (AI) onthuld en hiermee nieuw leven geblazen in de strijd met Microsoft/ChatGPT. De introductie van AI-gesteunde search en andere opmerkelijke functies, zoals de chatbot Bard en AI-functies voor Gmail en Google Maps, beloven gebruikers te helpen in hun kennis, creativiteit en productiviteit.

De wereld van de zoekmachines is de afgelopen periode flink op zijn kop gezet met de komst van kunstmatige intelligentie (AI). De concurrenten van Google – ChatGPT en Bing – liepen de afgelopen periode voorop in deze spannende race. Het lijkt erop dat de strijd tussen de grootmachten nu echt is losgebarsten en dat AI de sleutel tot succes wordt.

Na ChatGPT heeft Google nu Bard geïntroduceerd. De chatbot is beschikbaar in meer dan 180 landen en gebieden. Op dit moment is de chatbot alleen nog bruikbaar in het Engels. Wanneer de Nederlandse taal wordt ingevoerd is nog onduidelijk, net zoals circa 40 andere talen. Bard kent zo’n 20 programmeertalen en kan afbeeldingen gebruiken bij het beantwoorden van vragen van gebruikers.

Google Workspace krijgt ook meer slimme AI-functies die nu Duet AI worden genoemd. Zo kan het bijvoorbeeld automatisch samenvattingen maken van vergaderingen in Google Meet, sjablonen genereren in Spreadsheets en afbeeldingen maken in Slides. Met Sidekick kunnen vragen over documenten in verschillende Google-apps worden gelezen, samengevat en beantwoord.

 

Help me write en 3D Google Maps

Google heeft een nieuwe functie voor Gmail gepresenteerd genaamd “help me write“, waarmee je geholpen wordt bij het schrijven van een E-mail. Deze functie komt na de eerdere introductie van “smart reply” in 2017 en “smart compose”, waarbij suggesties voor antwoorden worden gegeven terwijl je typt. In het afgelopen jaar zijn deze functies al 180 biljoen keer gebruikt. Met “help me write” kun je een prompt kiezen en een vraagstelling of onderwerp invoeren, waarna de functie een concept E-mail voor je creëert als antwoord op de ontvangen E-mail.

Met behulp van AI kan Google Maps gebruikers voorzien van 3D-beelden, waardoor men de hele wereld kan verkennen met prachtige beelden. Bovendien biedt de functie de mogelijkheid om de omgeving van de gekozen route te bekijken voordat je deze daadwerkelijk neemt.

 

Search Generative Experience

Google lanceert een nieuwe zoekfunctie waarbij antwoorden op vragen in een groot blok boven de reguliere zoekresultaten verschijnen, inclusief afbeeldingen en extra informatie. Er is een chatbot functionaliteit voor vervolgvragen, maar deze lijkt niet op de conversatiemodus van ChatGPT en Microsoft Bing. Er zitten ook nog steeds advertenties in. De functie Search Generative Experience (SGE) is nog steeds in de testfase en alleen beschikbaar in de VS.

 

Google zoekt de grenzen op

Tot nu toe was Google terughoudend met generatieve AI. Google is namelijk al meer dan 25 jaar bezig met de ontwikkeling van de onderliggende technologie. Het is voorzichtig geweest met de introductie vanwege zorgen over de enorme hoeveelheid energie die Large Lange Models (LLM) gebruiken en mogelijke reputatieschade door tekst robots. Maar nu lijkt het bedrijf toch genoodzaakt om te concurreren met Microsoft. De vicepresident engineering bij Google zegt dat genAI een nieuw hoofdstuk in de zoekmachine technologie betekent.

Wanneer we kijken naar het marktaandeel zien we dat Microsoft momenteel nog maar een klein aandeel in handen heeft in vergelijking met Google, maar elk beetje marktaandeel dat ze van Google kunnen wegsnoepen, kan Google flink wat geld kosten. Om deze reden zoekt Google de grenzen op en richten zij zich in de zoekmachine wedstrijd volledig op AI.

 

Marketing en AI

Hopelijk geeft deze blog je meer inzicht in de AI-technologieën van Google en hoe deze technologieën jouw bedrijf kunnen helpen groeien. Ongetwijfeld heb je veel vragen over wat AI binnen Google, ChatGPT of Bing op korte en lange termijn voor jouw onderneming en online vindbaarheid kan betekenen. Of heb je nog steeds vragen over hoe je deze technologieën kunt implementeren of over welke specifieke kansen er voor jouw bedrijf zijn?

Onze commercieel manager Martijn de Wild maakt graag eens kennis met je en vertelt je met plezier over de mogelijkheden en kansen die de AI ontwikkeling bedrijven biedt. Neem meteen contact op door te bellen naar 06-34001989 of meteen een gratis consult in te plannen via onderstaande button. Wij helpen je graag om kansen voor je te ontdekken en benutten.

Geschreven door

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?
Neem dan gerust contact op

Onwise beeldmerk
Onwise - We are On it Onwise - We are On it