Donderdag 16 mei was een van onze SEO specialisten aanwezig bij de tweede editie van SEO Vibes on Tour. Dit evenement is onderdeel van de WhitePress on tour door Europa, waarvan de grote finale dit jaar in Cyprus plaatsvindt. Het evenement van vandaag vond plaats in een plaatsje dicht bij Utrecht, in een prachtig kasteel. Op deze goed georganiseerde dag woonde SEO specialist Asa presentaties bij van onder andere Gregory Pinas en Tijs van Autreve. We kijken met plezier terug op een leerzame dag, in dit blogartikel delen we de highlights met je.

Internationale SEO

Clarissa Filius trapte de dag af. Clarissa is een SEO specialist met meer dan 11 jaar ervaring, ze is op dit moment Senior SEO Specialist en Teamlead bij iO in Amsterdam. Clarissa Filius nam ons mee in haar verhaal over het bepalen van een keyword strategie voor meerdere landen.

Stap 1: Begin met de juiste basis

Als een bedrijf in meerdere landen actief is, is het dan verstandig om gebruik te maken van subfolders of aparte TLD’s? Wanneer je gebruikmaakt van subfolders wordt de linkwaarde gecombineerd, waardoor je hogere autoriteit hebt over meerdere landen. Maak je gebruik van aparte TLD’s? In dat geval kan jij je meer richten op een lokale marktfocus.

Wat is dan de juiste keuze? In principe luidt het advies om gebruik te maken van subfolders en zo een hogere autoriteit te hebben over meerdere landen, tenzij er sprake is van een lokale marktfocus.

Het opzetten van verschillende subfolders kan per taal, maar kan ook nog per taalregio. In veel gevallen is het voldoende om de subfolders per taal op te zetten. Wanneer je er echter voor wilt kiezen om verschillende content te plaatsen op je website, raadt ze aan om de subfolders per taalregio op te zetten.

Je rondt de basis af door de hreflang op de juiste manier in te richten en de tracking in GSC per subfolder in te stellen.

Stap 2: Weet waar de focus ligt

De volgende stap van het uitwerken van de keyword strategie is het bepalen van de focus. Allereerst vraag jij je af hoe de markt er eigenlijk uit ziet. Hierbij kijk je dan bijvoorbeeld naar de zoekintenties en de interesses. Het is dan ook uiterst belangrijk om dit onderzoek per land uit te voeren. Dit is mogelijk in de vorm van een marktonderzoek. Tijdens het uitvoeren van dit onderzoek is het belangrijk om een aantal specifieke aspecten te analyseren. Denk hierbij aan concurrentie, regelgeving, aanbod, munteenheden, zoekmachines, etc.

Stap 3: Verricht keyword research

De laatste stap is het uitvoeren van een lokaal zoekwoordenonderzoek per markt. Hou er hierbij rekening mee dat je ook kan starten met alleen de belangrijkste regio’s. Clarissa geeft een tweetal tips voor het vinden van zoekwoorden per markt. Maak allereerst een lijst van synoniemen. Ook is er een mogelijkheid om via Semrush te kijken waar je concurrenten op scoren en zo inspiratie op te doen. Op basis van deze lijst, zoekvolume en zoekintentie bepaal je vervolgens de juiste focus.

Last but not least: dubbelcheck je bevindingen altijd met een native.

Actiegerichte KPI’s

De volgende spreker is Tijs van Autreve. Hij werkt samen met Marjolein Schollaert, On Page SEO Specialist en spreker op de vorige editie van dit event. Tijs van Autreve nam ons mee in het vaststellen van actiegerichte KPI’s voor SEO om het succes binnen deze specialisatie beter in kaart te brengen.

Hoe rapporteren we de resultaten van SEO nu aan klanten?

Als we de resultaten van SEO delen met onze klanten, kijken we in eerste instantie vaak naar het aantal bezoekers en het aantal conversies. De kans is groot dat je tegen de klant zegt dat je aan alleen bezoekers niets hebt, en dat het aantal conversies te laag ligt. Tijs kwam met een grappige vergelijking. “Als je voor het eerst iemand ontmoet, wil je toch ook niet direct met diegene trouwen?”. Hiermee geeft hij eigenlijk aan dat ook niet elke bezoeker op jouw website gelijk klaar is om een conversie te doen.

Hoe stellen we actiegerichte KPI’s voor SEO op?

Net als in de presentatie van Clarissa Filius, lag de focus ook in de presentatie van Tijs op de eerste stap: een goed plan. Ten eerste is het belangrijk om de focus van de conversies die je nu hebt ingesteld eens te challengen. Zijn deze conversies wel echt nuttig? Voldoen deze aan de zoekintentie? En is het realistisch dat bezoekers meteen converteren?

Wanneer je deze vragen hebt beantwoord is het van belang om in kaart te brengen wat de juiste actiegerichte KPI’s kunnen zijn voor jouw product of dienst. Hierbij kan je gebruik maken van het ACE model. Dit model staat voor Awareness, Engagement en Completion. Terwijl we in de Awareness fase bijvoorbeeld letten op het aantal bezoekers en bij de Completion fase op het aantal conversies, ligt de focus in dit geval op Engagement. Zoals eerder besproken is het namelijk zo dat een bezoeker niet altijd gelijk klaar is om een conversie te voltooien. De hindernissen tussen deze stappen zetten we in kaart, zodat we kunnen bepalen of een bezoek het waard was.

Hij gaf een aantal voorbeelden van actiegerichte KPI’s met de focus op engagement: minstens 10 seconden op de website, minimaal 2 paginaviews, pagina volledig lezen, social media visit, video views of een CTA click. Aan de hand van deze gegevens is het niet alleen veel gemakkelijker om te bepalen of de bezoeker alleen de website heeft bezocht, maar ook om te bepalen of dit ook een waardevol bezoek is geweest. Hoe waardevoller het bezoek, hoe dichter deze gebruiker is bij het voltooien van een conversie.

Tijs van Autreve raadde voor het verkrijgen van meer data – naast het gebruik van Google Analytics 4 – aan om ook gebruik te maken van heatmaps, clickmaps en screen recordings.

Wat kan je met deze data allemaal doen?

Op basis van deze data kan je heel wat wijzigingen doorvoeren, waaronder:

  • Optimaliseren van elementen die slecht presteren
  • Vervangen van elementen of tekst
  • Elementen of tekst te schrappen
  • Briefings maken op basis van deze gegevens voor het aanmaken van nieuwe pagina’s

Gevolgen van een typefout

Gregory Pinas, SEO digital strategist in hart en nieren, nam ons mee in een hele interessante case study. Op een doodgewone werkdag voerde Gregory een zoekwoordenonderzoek uit voor een vijverstofzuiger. Tijdens het onderzoek kwam er plotseling toch wel iets heel ergs bijzonders naar boven, namelijk het woord stofstuiger. Ja, je leest het goed, stofstuiger, met een s en een t in plaats van een z. Wat blijkt? Op het zoekwoord zwembad stofstuiger zit een maandelijks zoekvolume van 2900. Er zijn maandelijks 2900 mensen die in de zoekbalk van Google het woord zwembad stofstuiger intypen.

Naast het woord stofstuiger kwamen er ook andere woorden naar voren. Denk hierbij aan zoektermen zoals siberische kat of syberische kat, en tie raps of tie wraps. Dit zijn allemaal zoekopdrachten waarin verschillende soorten en soms dus ook foutieve vormen van spelling worden gebruikt. Is dit ook interessant voor SEO?

Gregory Pinas had hier wel oren naar en kocht het domein stofstuiger.nl. Na het lanceren van de website, schrijven van de content en het plaatsen van de sitemap ging het eigenlijk allemaal vrij traag. De volgende stap was het kopen van backlinks, waardoor de website wel door Semrush en Google werd opgepakt. De site stond nog niet zo lang live, dus ging Gregory er vanuit dat het de resultaten nog even op zich zouden wachten.

De conclusie van deze presentatie was dan ook dat het zinvol is om je af te vragen of je op een correct geschreven zoekwoord wil scoren, of goed gevonden wil worden op het zoekwoord dat men het meest gebruikt. Dat de website van Gregory wordt opgepakt door Google toont namelijk alleen maar weer aan dat Google ook maar gewoon een algoritme is.

De aanpak van 8000 filterpagina’s

Erik Hettinga, de online marketeer van badkamerwinkel.nl, vertelde ons meer over zijn aanpak voor het vullen van 8000 filterpagina’s met content.

Voor het vullen van de filterpagina’s is gebruikgemaakt van ChatGPT, omdat het zelf schrijven van zoveel content op korte termijn simpelweg niet haalbaar was. Voor genereren van deze teksten met ChatGPT was het cruciaal om een bruikbare prompt te gebruiken. Bij het maken van deze prompt is rekening gehouden met het beschrijven van de persona, tone of voice, zoekwoorden, welke vragen beantwoord moeten worden, de opmaak en het onderwerp.

Ondanks dat de pagina’s gevuld waren met content, werden de pagina’s niet opgepakt. Ook het gebruik van een indexing api bleek geen passende oplossing. Wat zijn de mogelijke oorzaken van dit probleem?

  • De beperkte schijfruimte van Google (crawl budget)
  • Google is soms ook gewoon erg traag
  • Chatgpt werkt niet altijd
  • Helpful content update van Google

Uiteindelijk werden de pagina’s in de afgelopen periode langzaam maar zeker opgemerkt door Google. Toch was er een duidelijke daling zichtbaar in het aantal bezoekers. Niet alleen bij badkamerwinkel.nl, maar ook bij de concurrentie was deze trend duidelijk zichtbaar. Ligt het dan toch niet aan de content die gegenereerd is door ChatGPT?

Op dit moment was Erik Hettinga nog niet zover dat hij alle mogelijke oorzaken al had kunnen onderzoeken. Daarom vroeg hij aan het eind van zijn presentatie ook of er vanuit het publiek nog ideeën waren. Er ontstond een interessante discussie over de kwaliteit van de content die ChatGPT genereert.

De laatste spreker van de dag is gespecialiseerd in het opschalen van kwalitatieve content gegenereerd door AI. Lees dus vooral verder, want dit is een prachtig vervolg op bovenstaand verhaal, en ook heel erg leerzaam om toe te passen binnen je eigen online marketing campagne.

Opschalen van AI content

De laatste spreker van de dag is Timon Hartung. Hij is CEO van woxow.com en gespecialiseerd in AI. Een online marketing evenement zonder een presentatie over AI is op dit moment eigenlijk geen volledig online marketing evenement, dus zo ook vandaag. De afsluiter van vandaag ging over het opschalen van hoge kwaliteit content met AI.

Natuurlijk hebben we de afgelopen periode gezien dat de traffic van websites die gevuld zijn met veel AI gegenereerde content erg afneemt. Als je beter inzoomt op de statements die Google heeft gemaakt omtrent AI content, komt duidelijk naar voren dat Google niet per se tegen het genereren van AI content is. Het belangrijkste voor Google is dat de content informatief is, en dat de content niet gebruikt wordt om de resultaten te manipuleren.

Timon Hartung nam ons mee in een SEO strategie waarbij je de content door middel van AI opschaalt, met goede resultaten.

Stap 1: Begin altijd met een zoekwoord of onderwerp

Het vinden van een zoekwoord of onderwerp voor een pagina kan je op twee manieren aanpakken. Allereerst kan je gebruikmaken van tools, waaronder Semrush. Daarnaast is het ook goed het gesprek aan te gaan met collega’s of de klant.

Deze woorden gebruik je vervolgens in een Topical Authority Map. Dit is een Google Sheets document waarin je op een overzichtelijke manier de zoekwoorden kan toevoegen op basis van zoekvolume, intentie en concurrentie. Deze Topical Authority Map is een op AI gebaseerd bestand dat gemaakt en gebruikt wordt door Timon Hartung en zijn collega’s van woxow.com. De volgende stap is het filteren van zoekwoorden op basis van relevantie, volume en concurrentie.

Stap 2: De prompt zorgt voor de uitkomst van de output

De vorm en inhoud van de prompt zorgt voor de uitkomst en de kwaliteit van de output. Het kan namelijk zijn dat je een duidelijke en goede prompt schrijft en deze hergebruikt en aanpast naar de tekst die je gaat schrijven. Voorbeelden van aspecten die je kan meegeven aan een prompt zijn onderwerp, structuur, taal, feiten, etc. Met de prompt kan je AI content genereren voor bijvoorbeeld een artikel of een blog, maar ook voor meta titels, meta beschrijvingen en afbeeldingen.

Stap 3: Hoe zorg je ervoor dat je output beter en uniek is?

De standaard output van ChatGPT is niet altijd even goed, en al helemaal niet uniek. Een manier om deze output aanzienlijk te verbeteren is door het gebruik van RAG data, ook wel beschreven als Retrieval-Augmented Generation. RAG data is ontworpen om realtime, up-to-date informatie uit externe bronnen te halen en te gebruiken. RAG data kun je bijvoorbeeld halen uit andere websites, eigen interne data en de output van vorige prompts.

Als je nog een stap verder gaat kan je voor input ook nog gebruikmaken van Vector DB’s, bijvoorbeeld door het uploaden van ebooks, of relevante content die gerelateerd is aan het onderwerp.

Wanneer je gebruikmaakt van AI content en wilt dat de pagina’s ranken, moet je ervoor zorgen dat de content informatief en interessant is. Ondersteun de content met vormen van rich media zoals Youtube. Let daarbij ook goed op de interne links en de externe links. Geef het tijd! De content heeft tijd nodig om te gaan ranken, geef het die tijd ook.

Inspirerende dag

Het was een leerzaam en inspirerend event dat tot waardevolle inzichten heeft geleid. Zo weten we onder andere dat we ook zoekwoorden met daarin een typefout mee kunnen nemen in de strategie, hoe we KPI’s verder optimaliseren en hoe we internationaal zoekwoordenonderzoek doen. We willen Whitepress heel erg bedanken voor de uitnodiging; dit event was net als het event van vorig jaar een groot succes. We hopen volgend jaar weer aanwezig te zijn.

Hulp nodig?

Heb jij na het lezen van deze blog het idee dat je hier nog meer over wilt weten, of wil je tijdens een sparsessie dieper op deze stof ingaan? Neem eenvoudig contact op met ons en plan vrijblijvend een adviesgesprek met ons in. Wij helpen je graag verder om de beste resultaten voor jouw campagne te behalen.

Geschreven door

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?
Neem dan gerust contact op

Onwise beeldmerk
Onwise - We are On it Onwise - We are On it