Het is je vast niet ontgaan, de QR code reclame van Coinbase tijdens de Super Bowl. Een minuut lange reclame waar slechts een QR code te zien was op de nostalgische DVD logo manier. De QR code ging heen en weer van hoek naar hoek. Als je de QR code scande ging je naar de website van Coinbase en was er een kort geldige promotie waar je 15 dollar aan Bitcoin ontving bij aanmelding. Ook deed je mee met een 3 miljoen dollar giveaway. Het resultaat? Meer dan 20 miljoen extra websitebezoekers in slechts 1 minuut tijd! Helaas was het van korte duur want de website crashte al tijdens de reclame.
De QR in QR code staat voor ‘quick response’ ofwel ‘snelle reactie’. Het is een variant van de streepjescode die in 1994 is ontstaan. De QR code heeft in 3 hoeken altijd een markeringspunt waardoor jouw telefoon herkent dat het om een QR code gaat. De overige ‘blokjes’ in de QR code maken de verwijzing. Dit gaat dan om een unieke combinatie waardoor je de code kan je scannen met bijvoorbeeld de camera van je mobiele telefoon. De code is alleen totaal ergens anders voor bedoeld, namelijk het identificeren van auto onderdelen. De uitvinder is dan ook een Japans bedrijf die auto-onderdelen maakt voor Toyota. Al snel werd de QR code voor andere doeleinden gebruikt. Tegenwoordig zie je zie overal en worden ze vaak gebruikt om URL’s te openen zodat je het niet over hoeft te typen. Ook komen telefoonnummers, hele teksten, Google Maps locaties of emailadressen vaak voor.
Een QR code maken is heel eenvoudig. Er zijn tientallen tools wie het je heel makkelijk maken. Een aantal voorbeelden zijn:
Analyseer de tools eerst goed. Soms is een code onbeperkt geldig maar soms ook maar een x aantal weken, maanden of jaren. Er zijn zelfs tools wie na een x aantal scans stoppen met werken. Kijk hier dus goed naar en maak de juiste keuze.
Een QR code is natuurlijk heel leuk maar wat voor voordelen brengt het met zich mee? Wij sommen er een paar voor je op.
Naast een berg voordelen zijn er ook een aantal nadelen van QR codes. Deze sommen we hier voor je op.
Er zijn genoeg manieren om QR codes in te zetten maar welke manieren werken nou echt? We lichten 3 voorbeelden voor je toe om ideeën op te doen voor jouw bedrijf. Uiteindelijk gaat het ook om de creativiteit.
QR codes kunnen enorm helpen bij een omnichannel strategie. Als je in jouw etalage of schap QR codes plaatst bij verschillende producten kan je hier heel veel mee. Denk bij een complex product aan een tutorial van hoe je het in elkaar zet. Bij producten waar je lang over twijfelt kan je reviews toevoegen van het desbetreffende product. Ook zou je het bezoek aan een fysieke winkel kunnen belonen met een QR die leidt naar een actiepagina vol met aanbiedingen. Ook zou je bij de kassa een QR code kunnen plaatsen voor het aanmelden van de nieuwsbrief. Je hoeft ook niet meer te vragen naar een emailadres of naar andere gegevens. Kortom, er zijn talloze mogelijkheden om online en offline met elkaar te verbinden door QR codes.
Het ideale aan QR codes is dat ze ook meetbaar zijn via enkele tools. Een offline marketing campagne met bijvoorbeeld flyers is uiteraard moeilijk meetbaar. Met QR codes is dit wel mogelijk. Je kan via QR codes links naar je telefoonnummer, mailadres maar ook allerlei producten meetbaar maken.
Bij klanten, op beurzen en op veel andere plekken zijn visitekaartjes nog steeds populair. Naast visitekaartjes met een chip wat een telefoon vaak herkent zijn de papieren visitekaartjes ook nog steeds te vinden bij veel bedrijven. In plaats van losse links naar je website of een telefoonnummer/emailadres kan je verschillende QR codes toevoegen. Ook deze kan je weer meetbaar maken uiteraard.
Wil jij aan de slag met QR codes i.c.m. een online marketing campagne? Let dan wel goed op, bijna alle gebruikers van QR codes zijn mobiele gebruikers, zorg er daarom ook voor dat je website mobiel goed geoptimaliseerd is! Wij kunnen jou hier uiteraard bij helpen. Neem daarom contact met ons op!
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!