Internationale vrouwendag is veel meer dan alleen een dag waarop we de prestaties van vrouwen overal ter wereld vieren. Wij zien het als een kans voor bedrijven om de inzet van hun vrouwelijke werknemers te erkennen. Het benadrukken van genderdiversiteit en inclusiviteit op de werkvloer is cruciaal voor het scheppen van een positieve werksfeer. Daarom hebben onze vrouwelijke specialisten vijf waardevolle manieren uitgeschreven om waardering te tonen op de werkvloer.

1. Gelijke beloning en eerlijke kansen

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat mannen en vrouwen gelijk worden beloond en dezelfde kansen krijgen op het gebied van carrièreontwikkeling. Dit klinkt vrij logisch en normaal, al blijkt dit in de praktijk nog niet altijd zo te zijn. Uit onderzoek van het CBS  blijkt dat in 2022 Nederlandse mannen gemiddeld 7% meer verdienen dan vrouwen. Door regelmatig te checken op eventuele salaris- en promotieverschillen tussen mannen en vrouwen en hier actie op te ondernemen, zet je een belangrijke stap richting gelijkheid. Het hebben van een open salarisbeleid en eerlijke prestatiebeoordelingen draagt bij aan het verkleinen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Uit de Monitor Loonverschillen 2022 blijkt dat het ongecorrigeerde uurloon van vrouwen in het bedrijfsleven gemiddeld 16,4% lager ligt dan dat van mannen.

2. Flexibele werkregelingen

Omdat veel vrouwen voor de uitdaging staan om het werk en privéleven te balanceren, kunnen flexibele werkregelingen een aanzienlijk verschil maken. Het aanbieden van opties zoals thuiswerken, flexibele uren of verkorte werkweken stelt vrouwen in staat om hun agenda’s beter te beheren en een gezonde balans tussen werk en privé te vinden. Door werknemers de mogelijkheid te geven om hun welzijn en gezinsverplichtingen voorop te stellen, laat je zien dat je hun totale welzijn en geluk ondersteunt.

3. Waardering en erkenning

Het is cruciaal om het harde werk, de toewijding en de prestaties van vrouwelijke werknemers te erkennen. Of het nu gaat om bedrijfsbrede aankondigingen, nieuwsbrieven of persoonlijke erkenning door leidinggevenden, het benadrukken van de bijdragen van vrouwen op de werkplek helpt de motivatie en het moreel te versterken. Door de tijd te nemen om mijlpalen, prestaties en zelfs alledaagse inspanningen te vieren, laat je zien dat hun inzet wordt gewaardeerd.

4. Kansen voor professionele groei en ontwikkeling

Het investeren in de professionele ontwikkeling van vrouwelijke werknemers is een concrete manier om waardering en steun te tonen. Door toegang te bieden tot trainingsprogramma’s, mentorschap en initiatieven voor leiderschapsontwikkeling kunnen vrouwen hun carrière bevorderen. Het aanmoedigen van deelname aan conferenties, workshops en netwerkevenementen gericht op vrouwen in de sector draagt ook bij aan het creëren van een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid.

5. Maatschappelijke betrokkenheid en sociale impact

Het betrokken zijn bij initiatieven die gendergelijkheid buiten de werkomgeving ondersteunen, is een krachtige manier voor bedrijven om hun inzet voor maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen. Door samen te werken met lokale organisaties die zich inzetten voor vrouwenrechten, onderwijs of ondernemerschap, kunnen werknemers deelnemen aan waardevolle vrijwilligersactiviteiten. Het ondersteunen van doelen die in lijn zijn met de waarden van het bedrijf heeft niet alleen een positieve impact op de gemeenschap, maar bevordert ook een gevoel van trots en betrokkenheid onder werknemers.

Dezelfde kansen

Tot slot herinnert Internationale vrouwendag ons eraan om de prestaties en bijdragen van vrouwen in alle aspecten van het leven te vieren, inclusief op de werkvloer. Bij Onwise ondersteunen we dit volledig en blijven we ons altijd inzetten om vrouwelijke specialisten te erkennen, ondersteunen en versterken. Op deze manier kunnen we een inclusieve en rechtvaardige werkomgeving creëren waarin iedereen dezelfde kansen krijgt. Uiteraard niet alleen op Internationale vrouwendag, maar elke dag van het jaar.

Benieuwd hoe jij hieraan kunt bijdragen? Bekijk onze openstaande vacatures en sluit je aan bij ons inclusieve team.

Geschreven door

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?
Neem dan gerust contact op

Onwise beeldmerk
Onwise - We are On it Onwise - We are On it