Op donderdag 14 en vrijdag 15 september 2023 vond brightonSEO voor de 2e keer dit jaar plaats. Niek en Bram waren aanwezig op misschien wel het grootste SEO-event ter wereld. Meermaals per jaar komen er meer dan 6000 SEO specialisten samen om kennis met elkaar te delen. Echter wordt er veel meer besproken dan alleen SEO tips en tricks.
Omdat we er vanuit naam van Onwise niet eerder geweest zijn waren wij – Niek en Bram – verwachtingsvol. Er stond een veelvoud aan bekende sprekers op de planning, allemaal met hun eigen kennis en expertise op het gebied van SEO. Het was vooraf een flinke puzzel wie naar welke sprekers zou gaan, om zo veel mogelijk te kunnen leren. In deze blog lichten we een aantal highlights uit. Later deze maand(en) volgen meer blogs waarin we dieper op andere onderwerpen ingaan.
Tijdens de presentatie van Ainhoa Lizarralde van Key Content ging het over de evaluatie van AI-contenttools. Gedurende deze presentatie nam ze ons mee op een reis die verder ging dan ChatGPT en de diverse AI-contenttools verkende. De focus lag op het beoordelen van de mogelijkheden, beperkingen en potentiële impact van deze tools op contentcreatie en marketingstrategieën.
Ainhoa deelde inspirerende voorbeelden en praktijkcases met ons om waardevolle inzichten te bieden. Deze inzichten stellen ons in staat om weloverwogen beslissingen te nemen bij het kiezen van de meest geschikte AI-contenttools voor onze specifieke behoeften. Of we nu marketeers zijn, contentmakers of gewoon enthousiastelingen van kunstmatige intelligentie, deze presentatie heeft onze horizon verbreed en onze perceptie van door AI aangestuurde contentgeneratie getransformeerd. Het was echt een verrijkende ervaring die ons nieuwe perspectieven heeft gegeven over de mogelijkheden van AI in ons vakgebied.
Tijdens de lezing van Ainhoa Lizarralde passeerden vele AI tools de revue. Veel tools lijken op elkaar en hebben soortgelijke functies. Wij leggen per tool kort uit waar je deze voor gebruikt:
De kracht van ChatGPT 4.0 ligt in het leveren van hoogwaardige content die zich uitstrekt van boeiende blogposts tot pakkende social media-updates. De 4.0 versie begrijpt wat je doelgroep aanspreekt en weet hoe je de doelgroep bereikt. Echter is het wel de vraag of dit content is die blijft presteren. In veel presentaties kwam naar voren dat Google toch echt waarde hecht aan ‘human-written’ content. Het voordeel van de 4.0 versie is dat deze kwalitatief beter is en dat er mogelijkheden zijn om plug-ins en andere speciale functies zoals ‘custom instructions te installeren.
Kafkai is een betaalde AI ‘writer assistant’ die unieke SEO artikelen kan schrijven voor een klein budget. Een van de USP’s van Kafkai is dat je met deze tool geld en tijd bespaart op het doen van grote zoekwoordonderzoeken en het schrijven van de bijbehorende content. In een paar klikken genereer je artikelen. Dit scheelt veel kostbare tijd. Zodoende kan je op content marketing vlak snel schalen in weinig tijd.
Writesonic is een online platform dat gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie (AI) om tekst te genereren en content te schrijven. Writesonic heeft heel veel features. Naast de AI Article & Blog writer is er ook een mogelijkheid om hele zinnen en paragrafen te parafraseren. Naast het schrijven van nieuwe teksten kan deze tool teksten ook eenvoudig uitbreiden. Verder is de tool nog in staat om productbeschrijvingen, Facebook Ads en Google Ads te genereren.
Dat Screaming Frog een erg handige tool is om websites mee te crawlen zal voor de meeste marketeers geen nieuwe informatie zijn. Maar wist je dat het ook mogelijk is om Google Analytics, Search Console en Ahrefs aan Screaming Frog te koppelen en zo nog meer uit je data te halen?
Daniel Axelsson van Voxel vertelde in zijn presentatie hoe je met Screaming Frog rapportages kan automatiseren. Door regelmatig crawls uit te laten voeren, deze te exporteren en vervolgens te analyseren krijg je een compleet beeld van wat er met je website gebeurt. Deze rapportages kun je vervolgens met elkaar vergelijken. Handige vergelijkingen zijn bijvoorbeeld:
De volgende stap is het automatiseren van deze rapportages. Door Google Scripts aan je uitgedraaide websitecrawl met vergelijkingen te koppelen is het mogelijk om automatisch een rapportage van je ingestelde vergelijkingen naar jezelf te mailen. Wil je bijvoorbeeld op de hoogte worden gebracht wanneer een pagina een aantal backlinks is verloren? Of wanneer je best presterende product minder verkoopt ten opzichte van een vorige periode? Dan kun je dat hier door middel van triggers instellen. Zeker voor grote websites met veel pagina’s kunnen deze automatische rapportages een uitkomst zijn, zo ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen! Wil je nou precies weten hoe je dit instelt? Check dan even de blog van Daniel, daar legt hij stap voor stap uit hoe je deze rapportages instelt.
Daniel vertelde dat je dit ook voor je concurrenten zou kunnen doen. Of dat helemaal ethisch is durven wij niet te zeggen, maar zo kun je bijvoorbeeld tijdig geïnformeerd worden wanneer je concurrenten over nieuwe onderwerpen schrijven. Komen er ineens veel productpagina’s bij? Dan zullen ze vast een nieuw product lanceren. Erg handig, maar ook een beetje stiekem natuurlijk.
Jade Symons-Gage van Merkle gaf een uitgebreide presentatie over ‘Kan een volledig door AI gemaakte website het ranking algoritme van Google slim af zijn?’. Het antwoord op deze vraag is uiteraard afhankelijk van heel veel factoren. Denk aan het land, de concurrentie, de intentie van de zoekopdracht en nog veel meer.
Jade probeerde het met een website over tuinbouw. Ze schreef allerlei artikelen met AI over hoe je bepaalde planten, groentes, fruitsoorten en kruiden kan laten groeien. Om direct tot de conclusie te komen; het resulteerde in een minimaal aantal vertoningen en bezoekers.
Naast de content waren ook alle afbeeldingen en meta data AI gegenereerd. Ook is de Engelse variant nog vertaald in het Frans, wat ook geen succes was.
AI kan op zichzelf dus niet (of heel moeilijk) concurreren in de SERP. Wel kan het een mooie toevoeging zijn om te starten met een website structuur, om afbeeldingen te genereren of om een opzet te maken voor een nieuwe blog. Genoeg mogelijkheden in ieder geval.
In de snel evoluerende wereld van digitale marketing en zoekmachineoptimalisatie blijft kunstmatige intelligentie een cruciale rol spelen. Maar te midden van deze technologische vooruitgang is het belangrijk om te onthouden dat menselijk geschreven content voor Google nog steeds op de eerste plaats komt. Het landschap van SEO wordt overspoeld door talloze AI-tools, en het is aan jou om te ontdekken welke het meest gebruiksvriendelijk is voor jouw specifieke behoeften.
Heb je als bedrijf behoefte aan deskundig advies om je SEO-strategie te optimaliseren en de juiste AI-tools te kiezen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een adviesgesprek.
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!