Contentstrategie

Een contentstrategie opstellen voor jouw bedrijf is een onderdeel van content marketing. Bij content marketing heb je als het goed is een aantal doelstellingen opgesteld voor je website of webshop die te maken hebben met content. Door een contentstrategie op te stellen, kun je gemakkelijk de focus behouden om de activiteiten voor deze doelstellingen uit te voeren.

Contentstrategie bepalen

Het bepalen van een contentstrategie is van essentieel belang voor het succes van jouw bedrijf. Bepaal als eerste je doel en ga na aan welke informatie je doelgroep behoefte heeft om overtuigd te raken en uiteindelijk actie te ondernemen. Dat is de kunst van content marketing met behulp van je contentstrategie. Het voorzien van de juiste informatie voor je doelgroep en hier vervolgens op inspelen met relevante en consistente content. In het juiste formaat, via het juiste kanaal én op het juiste moment.

Vind jij het lastig om een contentstrategie op te stellen? Maak dan gebruik van één van de volgende modellen: Het See Think Do Care model (STDC), het 6C-model of het 3H-model.

Het 6C-model is een handige checklist die je kunt gebruiken bij het creëren en verspreiden van je content. Met deze 6 pijlers creëer je goede content dat de basis voor je marketing strategie vormt.

 1. Contentcreatie
  Bij het schrijven van content zal je rekening moeten houden met een aantal belangrijke zaken zoals je doelgroep en je doelstellingen. Voor wie schrijf je precies en wat wil deze doelgroep weten? Wat wil je uiteindelijk bereiken met de content? Komt je content in de zoekresultaten, zodat potentiële klanten je kunnen vinden? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen bij het creëren van content. Ook de tone of voice is hierbij belangrijk.
 2. Channels
  Je content staat! Nu zul je deze nog bij je doelgroep moeten krijgen. Naast je website, kun je kijken op welke kanalen je doelgroep actief is. Dit kan sterk variëren per branche. Denk hierbij aan verschillende social media kanalen als Instagram of LinkedIn bijvoorbeeld. Ook e-mailmarketing of juist outbound middelen als televisie of radio zijn kanalen die je kunt inzetten om je content te verspreiden. Pas op dat je niet zomaar overal je content plaatst, want irritatie of wegklikken is natuurlijk niet de bedoeling.
 3. Crossmedia
  Met crossmedia wordt bedoeld dat je nooit op 1 kanaal inzet, maar dat je verschillende kanalen gebruikt voor het plaatsen van je content. Elk kanaal kan een andere doelgroep hebben, daar houd je dan ook rekening mee met de content. Deze kanalen kunnen ook met elkaar verbonden worden. Op deze manier vergroot je de kansen dat de informatie bij je doelgroep terechtkomt. Met behulp van een contentkalender kun je bijhouden wanneer je wat en waar hebt geplaatst. Zo behoud je structuur in de verspreiding van je boodschap.
 4. Curatie
  Curatie is een fantastisch middel, maar ook een gevaarlijk onderwerp. Curatie is het verzamelen en delen van bestaande content. Dit kan zowel gaan om content die je zelf als bedrijf gepubliceerd hebt als content van derden. Wanneer je content nodig hebt over een bepaald onderwerp waar je niks of weinig over weet, kun je gaan zoeken naar externe bronnen. Hieruit kun je inspiratie halen en daarmee je content schrijven. Het is essentieel dat je een nieuwe invalshoek bedenkt en nooit teksten overneemt, aangezien je dan risico loopt op duplicate content (dubbele content). Blijf altijd rekening houden met je doelgroep en bekijk of de content waardevol is.
 5. Community
  Een grote online community helpt je bij het snel verspreiden van je content. Hoe groter, hoe beter en hoe meer mensen je kunt bereiken. Facebook en Twitter zijn hier twee goede voorbeelden van. Wanneer een bericht viraal gaat, heb je in korte tijd een boodschap verspreid. Met een community kun je ook je doelgroep bestuderen wanneer het gaat om jouw bedrijf of product. Hier kun je dan weer op inspelen.
 6. Comfort
  Met comfort bedoelen we eigenlijk dat de content mobielvriendelijk moet zijn. Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig een mobiel en wil gemakkelijk alles kunnen lezen. Ook de snelheid van de website is belangrijk en knoppen en linkjes zullen gewoon moeten werken.

Dit model is een contentstrategie die voornamelijk voor social media content wordt gebruikt. Wil je de content strategisch en structureel inzetten? Het 3H-model tilt je content naar een hoger niveau. Het maakt niet uit of het nu gaat om een video, een blog, een infographic of een social post.

 • Hero-content: Content dat 1x viraal gaat om de naamsbekendheid en het bereik van je bedrijf te vergroten. Het gaat hier vaak om grootschalige campagnes zoals video content of een reclame met een bekende acteur erin.
 • Hub-content: Terugkerende content vanuit je contentkalender. Wekelijks vloggen is een goed voorbeeld hiervan. Het doel hierbij is om een relatie te creëren tussen jouw product en de (potentiële) klant.
 • Hygiëne-content: Deze content wordt dagelijks ingezet en is voornamelijk bedoeld om je bereik te vergroten. Belangrijk hierbij is dat de content laagdrempelig en gemakkelijk is, zoals advies en tips.

Onze succesverhalen

Wat ons trots maakt? Zien dat onze online marketing strategie voor onze klanten resulteren in groei! Graag lichten wij een aantal van onze succesverhalen uit.

Veelgestelde vragen

Wat is een contentstrategie en waarom is het belangrijk voor een bedrijf?

Een contentstrategie is een plan dat de aanpak van contenttaken beschrijft. Het is van essentieel belang voor bedrijven omdat het hen in staat stelt doelstellingen op hun website of webshop te bereiken. Het fungeert als een richtlijn om de focus te behouden en activiteiten uit te voeren die bijdragen aan het behalen van specifieke doelen.

Welke modellen zijn handig bij het opstellen van een contentstrategie?

Handige modellen voor het opstellen van een contentstrategie zijn onder andere het See Think Do Care model (STDC), het 6C-model, en het 3H-model. Deze modellen bieden verschillende benaderingen en frameworks die bedrijven kunnen helpen bij het creëren en verspreiden van effectieve content.

Wat zijn de pijlers van het 6C-model en waarom zijn ze belangrijk?

Het 6C-model bestaat uit Contentcreatie, Channels, Crossmedia, Curatie, Community, en Comfort. Deze pijlers zijn belangrijk omdat ze een checklist vormen voor het creëren en verspreiden van content. Ze helpen bedrijven rekening te houden met cruciale aspecten zoals doelgroep, kanalen, en de gebruikerservaring.

Hoe helpt het 3H-model bij het structureren van social media content?

Het 3H-model structureert social media content door het te verdelen in Hero-content (eenmalige virale content), Hub-content (terugkerende content voor relatieopbouw), en Hygiëne-content (dagelijkse, laagdrempelige content). Dit model biedt bedrijven een strategische aanpak voor het inzetten van diverse vormen van content op social media, gericht op verschillende doelen en fasen binnen de klantreis.

Onze partners

Wat is een contentstrategie?

Een contentstrategie is een beschrijving, een concreet plan, wat betreft de aanpak van je content taken. Je kunt het ook omschrijven als de bouwtekening of het frame van je content marketing. Het is hierbij belangrijk dat data wordt toegevoegd aan deze strategie. Een goed opgesteld plan zonder data werkt niet! Een contentkalender, ofwel contentplanning, kan hierbij goed helpen.

Een contentstrategie bestaat uit 4 onderdelen waar goed over nagedacht moet worden.

 • Het doel van de content
 • De doelgroep waar de content voor bedoeld is
 • Welke content je op welk moment wilt publiceren
 • Waar je de content wil publiceren, via welke online kanalen

lees meer lees minder

Het belang van goede content

Het schrijven van content wordt vaak onderschat. Er wordt veel over het onderwerp gediscussieerd. De één flanst even snel wat in elkaar en de ander stopt er veel tijd en onderzoek in of laat het uitbesteden door een marketingbedrijf. Het feit is: het belang van ijzersterke content voor je bedrijf is nog steeds heel groot! Je kunt het zien als communicatie tussen jou en je (potentiële) klant. Communicatie werkt twee kanten op. Jij levert de juiste informatie en de klant kan reageren door een conversie te plaatsen of zich in te schrijven bijvoorbeeld.


lees meer lees minder

Wat is een buyer persona?

Wanneer je aan de slag gaat met content marketing zul je ongetwijfeld de term ‘buyer persona’ tegenkomen. Maar wat houdt dat precies in? Een buyer persona is een gedetailleerde omschrijving van de doelgroep van jouw bedrijf. Het is belangrijk om deze op te stellen, zodat je gericht de juiste content kunt verspreiden om je doelen te kunnen bereiken. Buyer persona’s geven inzicht in onder andere leeftijd, woonplaats/omgeving, hobby's, beroep en inkomen. Je stelt jezelf de vraag: Wie is mijn klant en hoe ziet deze eruit? Met behulp van een buyer persona template, kun je gemakkelijk jouw buyer persona opstellen.

Let op: een buyer persona is géén omschrijving van je ideale klant, maar wel een afspiegeling van overeenkomstig aankoopgedrag van je bestaande klanten!


lees meer lees minder

Proberen, leren en bijsturen

Gaandeweg zul je leren wat het beste werkt voor je doelgroep. Je kunt verschillende vormen van content proberen, daarvan leren en eventueel op bijsturen. Het is altijd goed om de content in beweging te houden en mee te gaan met eventuele trends die voor je bedrijf van toepassing zijn. Hopelijk heb je iets aan onze tips. Wanneer je graag meer hulp krijgt bij het ontwikkelen van een online contentstrategie, mag je altijd contact met ons opnemen!


lees meer lees minder

Wil je meer weten over content strategieën?
Neem dan gerust contact op

Onwise - We are On it Onwise - We are On it