Concurrentieanalyse

Heb jij wel eens een concurrentieanalyse voor jouw bedrijf opgesteld? Weet jij wie je concurrenten zijn? Het is verstandig om te onderzoeken hoe jouw concurrenten hun marketing aanpakken, zodat jij hier op in kunt spelen. Door middel van een concurrentieanalyse kun je de sterke en zwakke punten ontdekken van de strategieën die jouw concurrenten hanteren. Met deze informatie pas je je eigen strategie aan. Bij Onwise houden we ons dagelijks bezig met het analyseren van concurrenten. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met ons op als je samen met ons de sleutel tot een succesvolle marketingstrategie wilt vinden.

Stappenplan concurrentieanalyse

Wil je zelf een concurrentieanalyse opstellen? Slimme keuze! De vraag is natuurlijk nu, hoe maak je een concurrentieanalyse? Om je een handje te helpen hebben we een bruikbaar stappenplan opgesteld. Start jouw concurrentieanalyse aan de hand van deze 5 stappen.

Bij een marktonderzoek voor een concurrentieanalyse is het belangrijk om een aantal onderwerpen onder de loep te nemen.

 • De producten of diensten van je concurrenten
 • Het marktaandeel van je concurrenten ten opzichte van jezelf
 • De doelgroep waar je concurrenten zich op richten
 • De prijsstellingen die je concurrenten hanteren
 • Marketingstrategieën die concurrenten gebruiken om producten en diensten te promoten
 • Sterke en zwakke punten van je concurrenten
 • Trends in de markt en toekomstverwachting van de markt
 • Technologische ontwikkelingen die invloed hebben op de markt
 • Klanttevredenheid van je concurrenten

Tools die je kunt gebruiken bij een marktonderzoek voor je concurrentieanalyse zijn Ahrefs en Semrush. Hiermee kun je belangrijke informatie verkrijgen, zoals bijvoorbeeld het aantal backlinks (link van externe website naar betreffende website) en de algemene status van een bedrijf.

Als derde stap kun je de producten of diensten gaan vergelijken met die van de concurrent. Let daarbij vooral op de kenmerken van de producten of diensten. Denk hierbij aan de prijs, stijl, ontwerp, gebruiksgemak en productkwaliteit bijvoorbeeld. Welke productvoordelen heeft de concurrent die jij misschien (nog) niet hebt? Zijn deze voordelen passend bij jouw doelgroep?

Door het analyseren van het marketingplan van je concurrenten, kun je waardevolle inzichten opdoen om je eigen marketingstrategieën te verbeteren en je concurrentiepositie te versterken. Om het marketingplan van je concurrent te ontdekken zijn er verschillende methoden:

 • Analyseer de online aanwezigheid van de concurrent (website, social media en digitale marketingkanalen)
 • Bekijk advertenties van de concurrent en analyseer hun SEO en SEA activiteiten
 • Lees klantreviews van de concurrent en probeer erachter te komen wat de klanten van je concurrent motiveert om producten of diensten af te nemen

Met een SWOT analyse zul je de concurrentiepositie van jouw bedrijf ten opzichte van de concurrent beter begrijpen. SWOT staat voor Strengths (sterkten), Weaknesses (zwaktes), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen). Je krijgt inzicht in de sterke en zwakke punten van zowel jouw bedrijf als de concurrenten, evenals de kansen en bedreigingen in de markt.

Sterke en zwakke punten hebben betrekking op de interne factoren van een bedrijf. Denk hierbij aan het productassortiment, de kwaliteit van de producten of diensten, de merkidentiteit, de marketingstrategie en de interne processen. Kansen en bedreigingen hebben te maken met de externe factoren, zoals de economische omstandigheden, de veranderingen in de vraag van de klant, de opkomst van nieuwe technologieën en de concurrentie.

Onze succesverhalen

Wat ons trots maakt? Zien dat onze online marketing strategie voor onze klanten resulteren in groei! Graag lichten wij een aantal van onze succesverhalen uit.

Veelgestelde vragen

Wat is een concurrentieanalyse en waarom is het essentieel voor bedrijven?

Een concurrentieanalyse is een onderzoek naar de strategieën en prestaties van concurrenten in de markt. Het is essentieel voor bedrijven omdat het inzicht biedt in de sterktes en zwaktes van de concurrentie, kansen en bedreigingen in de markt. Het stelt bedrijven in staat strategische beslissingen te nemen om hun positie te verbeteren en hun concurrentievoordeel te vergroten.

Welke stappen zijn betrokken bij het opstellen van een concurrentieanalyse?

Het opstellen van een concurrentieanalyse omvat verschillende stappen. Eerst moet je een overzicht maken van je concurrenten, gevolgd door een diepgaand marktonderzoek. Daarna vergelijk je productkenmerken en stel je een SWOT-analyse op. Deze stappen bieden een holistisch beeld van de concurrentiepositie en helpen bij strategische besluitvorming.

Op welke manier kan een concurrentieanalyse de prijsstrategie van een bedrijf verbeteren?

Een concurrentieanalyse helpt bij het bepalen van de prijsstrategie door inzicht te geven in de prijzen van concurrenten en de markt als geheel. Door de prijzen te vergelijken, kan een bedrijf prijsverschillen identificeren en begrijpen. Dit inzicht stelt hen in staat om de juiste prijsstelling te bepalen, concurrenten voor te blijven en hun prijzen aan te passen op basis van factoren zoals productkenmerken en klantsegmenten.

Welk bekend concurrentieanalyse model wordt genoemd en hoe kan het worden toegepast?

Het vijfkrachtenmodel van Porter wordt genoemd als een bekend concurrentieanalyse model. Dit model analyseert de krachten die de winstgevendheid van een bedrijf beïnvloeden, zoals nieuwe toetreders, substituten, leverancierskracht, klantenkracht en concurrentierivaliteit. Door deze krachten te begrijpen, kan een bedrijf strategieën ontwikkelen om hun positie in de industrie te versterken.

Onze partners

Wat is een concurrentieanalyse?

Een concurrentieanalyse onderzoekt welke mogelijke strategie je concurrenten op dit moment volgen. Hierbij wordt gekeken op welke kanalen de concurrent actief is en hoe ze er nu voorstaan op diverse KPI’s. Ook het assortiment van de diensten die worden aangeboden, de gehanteerde prijzen en de marketing die wordt gebruikt om het aanbod te promoten is van groot belang. Het doel van een concurrentieanalyse is om sterke en zwakke punten te identificeren, zodat je inzicht krijgt in hoe je je eigen online marketing strategie moet bepalen of aanpassen.


lees meer lees minder

Waarom is concurrentieanalyse belangrijk voor bedrijven?

Een concurrentieanalyse is belangrijk voor bedrijven omdat het inzicht biedt in de markt en de concurrentie. Het helpt bij het bepalen van de sterktes en zwaktes van de concurrentie en het identificeren van kansen en bedreigingen. Op basis hiervan kan een bedrijf strategische beslissingen nemen om hun positie in de markt te verbeteren. Ook kunnen ze hun concurrentievoordeel hiermee vergroten.


lees meer lees minder

Soorten concurrenten

Een bedrijf kan verschillende soorten concurrenten hebben, waaronder directe en indirecte concurrenten. Directe concurrenten bieden vergelijkbare producten of diensten, terwijl indirecte concurrenten producten of diensten aanbieden die een alternatief vormen voor de behoeften van de klant. Nieuwe bedrijven vormen ook een concurrentie bedreiging, omdat zij een groeiende marktaandeel kunnen veroveren. Aan de andere kant vormen lang bestaande bedrijven een constante dreiging voor de marktpositie van een bedrijf en kunnen zij de marktontwikkeling bepalen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar online en offline concurrentie. Wellicht zit er fysiek een grote concurrent in de buurt met hetzelfde aanbod maar is deze concurrent op bepaalde online kanalen niet actief. Het is belangrijk om de verschillende concurrentie typen te kennen om een goed inzicht te krijgen in de markt en de concurrentiepositie van een bedrijf.


lees meer lees minder

Prijsstrategie verbeteren?

Een concurrentieanalyse helpt bij het bepalen van de prijsstrategie van jouw bedrijf door inzicht te geven in de prijzen van concurrenten en de markt als geheel. Door de prijzen van jouw producten of diensten te vergelijken met die van concurrenten, kun je inzicht krijgen in de prijsverschillen en de redenen daarvoor. Dit kan helpen bij het bepalen van de juiste prijsstelling voor jouw producten of diensten. Deze marketing methode wordt ook wel benchmarketing genoemd.

Je kunt de concurrentie voor blijven door te analyseren hoe concurrenten hun prijzen differentiëren op basis van verschillende factoren zoals productkenmerken, klantsegmenten of geografische locaties. Met deze gegevens kun je namelijk jouw prijzen aanpassen.


lees meer lees minder

Methoden en technieken: vijfkrachtenmodel van Porter

Het meest bekende concurrentieanalyse model is het vijfkrachtenmodel van Porter. Dit model is een manier om te analyseren hoe bedrijven in een bepaalde industrie met elkaar concurreren. Er zijn vijf belangrijke zaken die kunnen zorgen dat een bedrijf minder winst maakt: nieuwe bedrijven die meedoen, mensen die alternatieve producten kopen in plaats van het betreffende product, lastige leveranciers, klanten die niet tevreden zijn en andere bedrijven die hetzelfde doen als jij. Door deze krachten te begrijpen, kan je strategieën ontwikkelen om je positie binnen de industrie te versterken. Ben je dus op zoek naar een concurrentieanalyse template? Bekijk dan of het vijfkrachtenmodel van Porter iets voor jou is.


lees meer lees minder

Wil je meer weten over concurrentie analyses?
Neem dan gerust contact op

Onwise - We are On it Onwise - We are On it