fbpx

Je navigatiestructuur bepalen

3 jaar geledenLeestijd 5 minuten
Onwise » Kennisbank » Je navigatiestructuur bepalen

Wanneer je de navigatiestructuur bepaalt is het verstandig te kijken naar welke pagina’s het meest relevant zijn voor jouw bezoekers. Je website is vaak het eerste wat potentiële klanten zien van jouw bedrijf. Daarom is het belangrijk dat snel duidelijk wordt wat je doet, hoe je het doet en voor wie je het doet. De navigatie van de website zal zich hieraan moeten spiegelen en antwoord dienen te geven op deze vragen.

Om een goede menu-structuur te bepalen kan je jezelf de volgende vragen stellen:

Welke knelpunten hebben mijn bezoekers?

Het begrijpen van de knelpunten van je bezoekers zal je helpen bij het bepalen van je menu structuur. Door het navigeren van je website zal dit knelpunt van de bezoeker opgelost dienen te worden. Een voorbeeld hierin is een bezoeker die op zoek is naar een loodgieter in Deventer. Middels het menu moet de bezoeker er snel achter kunnen komen of jij hiervoor geschikt bent.

Waar willen mijn bezoekers heen op de website?

Bezoekers willen graag zo snel mogelijk de juiste relevante content hebben. Wanneer we opnieuw kijken naar iemand die op zoek is naar een loodgieter in Deventer zal uit het menu willen kunnen halen of jij een klusjesman bent die loodgietersklussen doet en beschikbaar is in Deventer.

Wat is de meest bezochte unieke pagina?

Om deze data in te kunnen zien moet je een Analytics tool, veelal Google Analytics, ingesteld hebben op je website. Vaak zal je homepage de meest bezochte pagina zijn op je website, maar wanneer je andere pagina’s hebt die relevant meer bezocht worden dan andere, dan zullen deze pagina’s interessant zijn om op de tweede plaats in het menu te plaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Onze diensten’ pagina. Deze pagina geeft antwoord op de vraag ‘Wat doe je?’.

Welke pagina’s worden het langst bekeken?

Wanneer bezoekers voor langere tijd een pagina bekijken betekent dat vaak dat ze deze pagina lezen. Deze pagina’s zijn dus interessant voor de bezoeker. Het kan helpen deze pagina’s op een prominente plek in het menu te plaatsen.

Je navigatiestructuur vaststellen

Wanneer je deze vragen beantwoord hebt, heb je een beter inzicht in welke content belangrijk is voor je website. Daarnaast zijn er enkele richtlijnen die gebruikt kunnen worden bij het structureren van de website navigatie:

  • Het logo (links bovenaan). Het logo dient altijd te linken naar de homepage. Je kan tevens een link plaatsen in het hoofdmenu, echter wordt dit steeds vaker niet gedaan.
  • Top menu. Het top menu wordt geplaatst boven het algemene navigatiemenu. Vaak bevat dit contactinformatie zoals het telefoonnummer, het e-mailadres en een link naar de over ons pagina. Bezoekers kijken namelijk rechtsboven wanneer ze toegang willen tot snelle informatie.
  • Het hoofdmenu is het belangrijkst navigatiedeel van je website, gebruik het dus goed. Dit menu moet niet meer dan 7 links bevatten. Deze links dienen echter de vier hierboven gestelde vragen te beantwoorden.
  • De footer. Wanneer bezoekers contact met je willen opnemen zullen ze opzoek gaan naar de footer. Deze footer dient in ieder geval je adres- en contactgegevens te bevatten. Daarnaast zijn links naar de FAQ, Privacy Policy en eventuele bezorg en retour links gewenst.

 

Kennis is macht, kennis delen is kracht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Internet marketing bureau

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?

Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.