fbpx

Gebruik van afbeeldingen in websites

3 jaar geledenLeestijd 5 minuten
Onwise » Kennisbank » Gebruik van afbeeldingen in websites

Veel web professionals benadrukken het belang van afbeeldingen in het ontwerp en de inhoud van een website. Visuele aantrekkelijkheid is belangrijk. Echter, je kan niet zomaar elke afbeelding gebruiken en verwachten dat het wonderen doet.

Gebruik afbeeldingen met een doel

Vanuit een eye-trackingstudie bleek dat deelnemers afbeeldingen negeerden wanneer ze geen ander doel dienden dan de pagina met een afbeelding te vullen. Gebruik daarom geen opvulfoto’s. Daarentegen, gebruikers besteden veel aandacht aan foto’s en andere afbeeldingen die relevante informatie bevatten. Denk daarom altijd na over de volgende zaken:

 • Zijn er voordelen aan het gebruik van deze specifieke afbeelding? Laat het mijn product of dienst zien?
 • Heeft deze afbeelding aantrekkingskracht? Helpt het bijvoorbeeld de klant om zichzelf te visualiseren?
 • Spreekt deze afbeelding mijn doelgroep aan?

Websites met rechtenvrije afbeeldingen

Wanneer je een afbeelding of plaatje op je website wil plaatsen, is het belangrijk dat je goed oplet op het feit of er auteursrecht op een foto zit. Wil je gebruik maken van deze afbeelding, dan dien je te beschikken over toestemming van de auteur. Heb je deze niet, dan is de kans aanwezig op zeer hoge boetes. Een tip is om gebruik te maken van zogenaamde stockfoto’s. Betaalde stockfoto’s kan je vinden via shutterstock.com, maar er zijn ook gratis alternatieven.

Websites met rechtenvrije afbeeldingen:

 • https://pixabay.com/
 • https://www.pexels.com/
 • https://www.shutterstock.com/nl/explore/royalty-free-images
 • https://www.pxhere.com/

Afbeeldingen optimaliseren voor snelheid

Allereerst is het belangrijk om afbeeldingen voor Google te beschrijven. Dit doe je door een zogenaamde alt-tekst mee te geven aan een afbeelding. Door deze toe te voegen vertel je Google wat er te zien is op jouw afbeelding. Hiermee vergroot je de relevantie.

Tot slot is het belangrijk om de bestandsgrootte van alle afbeeldingen op je website te optimaliseren. Dit heeft twee belangrijke factoren. Allereerst nemen afbeeldingen gemiddeld 60% van de laadtijd van jouw website in beslag. Wanneer het te lang duurt om een pagina te laden, zal een bezoeker snel afhaken en verder zoeken naar een andere website.

Daarnaast is het ook voor Google belangrijk dat jouw afbeeldingen geoptimaliseerd zijn. De snelheid van jouw website is namelijk een belangrijke ranking factor voor Google. Je kunt het optimaliseren doen aan de hand van verschillende tools. Wanneer je beschikt over een WordPress websites kan je gebruik maken van plugins als WP Smush en Resmush.it.

Alt tag meegeven aan afbeelding

Naast het optimaliseren van tekst is het belangrijk dat je ook je afbeeldingen optimaliseert voor de zoekmachine. Dit doe je door je afbeelding een zogenaamde Alt tag mee te geven. Idealiter geef je de afbeelding een logische titel, beschrijving en alt tag die relevant zijn voor de pagina en afbeelding.

Kennis is macht, kennis delen is kracht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Internet marketing bureau

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?

Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!

 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.