fbpx

Ontevreden over je
vindbaarheid binnen Google?

Ontvang direct een uitgebreide website analyse per mail!

 • Hidden
 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Online adverteren in zoekmachines als Google

Groei in je online zichtbaarheid

Online adverteren in zoekmachines

Met online adverteren spreek je gericht je doelgroep aan, werf je meer klanten en verhoog je het aantal, orders, aanvragen en/of andere ‘conversies’. Zoekmachine adverteren, ook wel SEA adverteren of Search Engine Advertising genoemd, betreft het online adverteren in zoekmachines zoals Google, Yahoo of Bing. Met SEA adverteren kom je direct in de topresultaten van Google en betaal je uitsluitend als mensen op je advertenties klikken. Daarnaast kan er ook op andere kanalen geadverteerd worden, zoals op sociale media.

Uitgelegd: wat is online adverteren eigenlijk?

Online adverteren is het verzamelbegrip voor alle soorten van (betaald) adverteren op het internet, ofwel het promoten van producten, diensten of andere zaken op het web. Het idee achter online adverteren, bijvoorbeeld in de vorm van zoekmachine adverteren, is eenvoudig. Met een betaalde advertentie werf je klanten die aankopen doen, waardoor je snel en gemakkelijk de initiële investering – het bedrag dat je betaalt voor de advertentie – terugverdient. Het is dan ook geen verrassing dat tal van bedrijven, ondernemers en instellingen gebruik maken van online adverteren.

STDC model bij Onwise

See

De eerste indruk van een potentiële afnemer, een brede doelgroep.  Bewustzijn creëren.

Think

Informeren over de waardetoevoeging. Hier begint de overweging!

Do

De eerste actie, converteren, bestellen, bellen, etc. De laatste motivator.

Care

Werken aan de klantrelatie. Wederaankopen, vertrouwen, en binding.

Goedkoper, sneller & betere resultaten

Online adverteren, zoekmachine adverteren en social media adverteren hebben tal van voordelen:

 • Goedkoper dan ouderwets ‘offline’ adverteren: Natuurlijk, ook offline adverteren heeft nog zijn plek, maar we kunnen er simpelweg niet omheen dat zoekmachine (SEA) adverteren en adverteren via de socials een stuk betaalbaarder en toegankelijker is. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor zowel kleine ondernemers als grote bedrijven en instellingen.
 • Hoger rendement: Social media en zoekmachine adverteren zijn beide kosteneffectief. Dit is te danken aan het feit dat ze werken via een ‘Pay-Per-Click’ model, wat inhoudt dat je alleen betaalt als er daadwerkelijk op je (social media of SEA) advertenties wordt geklikt.
 • Meetbare resultaten: Zowel zoekmachines als social media bieden je de optie om de resultaten van je advertenties te bekijken. Op basis hiervan kun je ze eventueel aanpassen om je resultaten te verbeteren.
 • Spreek je doelgroep gericht aan: Met SEA advertenties of ads op een of meerdere social media kanalen spreek je zeer gericht jouw beoogde doelgroep aan. Zo kun je kiezen waar je advertenties worden laten zien en aan wie.
 • Sneller en gemakkelijker op te zetten: Vergeleken met offline adverteren is online adverteren relatief gemakkelijk en snel. In principe kun je binnen een dagdeel een of meerdere advertenties online hebben staan, mits je weet wat je doet. Heb je deze know how niet, dan kun je ook een online marketing bureau of SEA expert inschakelen om dit voor je te doen.

Meet the team!

Verschillende mogelijkheden: zoekmachine adverteren (SEA) & social media ads

We maken onderscheid tussen zoekmachine adverteren en social media adverteren:

Zoekmachine adverteren (SEA)

Zoekmachine adverteren, ook wel SEA adverteren of Search Engine Advertising genoemd, betreft het online adverteren in zoekmachines zoals Google, Yahoo of Bing. Met SEA adverteren kom je direct bovenaan in de resultaten van Google (of een andere zoekmachine) en werf je meer relevante bezoekers. Via Google Ads – voorheen bekend als Google AdWords – koop jij of de door jou ingeschakelde SEA expert advertentieruimte boven de organische zoekresultaten van Google. Dit is de ideale plek voor een SEA advertentie, aangezien het merendeel van Google’s gebruikers de zoekresultaten gebruikt om te vinden wat ze zoeken en sneller geneigd zijn om op de bovenste resultaten te klikken. Zo stuurt de advertentie stuurt vervolgens verkeer, oftewel bezoekers en potentiële klanten, naar jouw website.

Natuurlijk biedt zoekmachine adverteren je de mogelijk om gericht je doelgroep aan te spreken, de regio waarin de SEA advertentie zichtbaar moet zijn nauwkeurig in te stellen en nog veel meer.

Social media adverteren

Social media advertising, ook wel social media ads of social advertising genoemd, draait om het promoten van je product of dienst met een of meerdere betaalde advertenties op bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn, Instagram, Pinterest of YouTube. Hoe dit precies werkt hangt af van het gekozen sociale medium, maar in principe zijn er diverse opties en mogelijkheden. Met social media ads profiteer je optimaal van de kracht van social media.

Artikelen over Zoekmachine adverteren

Hoe werkt zoekmachine adverteren?

SEA adverteren op Google kan op verschillende manieren. We zetten ze op een rij:

1. Google Ads

Google Ads (voorheen Google Adwords) is het gedeelte van zoekmachine adverteren dat de betaalde SEA advertenties omvat. Zo’n SEA advertentie komt meteen bovenaan de zoekresultaten van Google te staan wanneer mensen het desbetreffende zoekwoord invoeren. De kosten worden per klik op een advertentie in rekening gebracht – dit noemen we ook wel Cost per Click of CPC. De kosten per klik van Google Ads worden bepaald aan de hand van een veiling en een door de gebruiker ingesteld budget. Wanneer er geen budget meer beschikbaar is, wordt de advertentie niet meer getoond.

2. Google Shopping

Ook adverteren via Google Shopping, een onderdeel van Google Ads, is een optie. Met Google Shopping worden je producten direct visueel getoond op de eerste pagina, naast de ‘normale’ zoekresultaten. Zoek bijvoorbeeld eens op het zoekwoord ‘fotocamera’. Rechts of boven de zoekresultaten, worden de verschillende camera’s van verschillende merken aangeboden. De producten worden inclusief afbeelding en prijs getoond.

Feedmanagement

Om ervoor te zorgen dat je producten goed in Google Shopping komen te staan is een product feed essentieel. Met de product feed ‘lever’ je je producten en de bijbehorende productinformatie aan bij Google. Doe je dit niet of niet op de juiste manier, dan kan het zijn dat jouw producten niet in Google Shopping verschijnen. Zonde!

3. Google Remarketing

Een bezoeker kijkt een tijd op de website en vertrekt vervolgens weer – het gebeurt helaas vaak. Met retargeting, ook wel remarketing genoemd, is het mogelijk om de bezoekers die geen conversie hebben gedaan opnieuw te targeten. Hierdoor wordt de kans dat ze alsnog contact opnemen, een bestelling plaatsen of een offerte aanvragen een stuk groter.

4. Google Display

Onder Google Display, wat ook wel bekend staat als display advertising of banner advertising, verstaan we online adverteren met banners, afbeeldingen, flash, video en audio op andere websites. Stiekem is dit dus geen vorm van zoekmachine adverteren, aangezien de banner worden getoond op websites en niet in de zoekresultaten van Google. Toch kan display advertising een waardevolle toevoeging zijn en voegen we het onder de noemer van SEA adverteren in verband met de gelijkenissen met het ‘echte’ zoekmachine adverteren. Want ook Display advertising zorgt voor een groot bereik, meer naamsbekendheid én een hoger conversiepercentage.

Social media ads

Natuurlijk zijn er ook op gebied van social media advertising veel mogelijkheden. Zo is het mogelijk om te adverteren op:

1. Linkedin Ads

Linkedin Ads zijn ideaal als je wilt adverteren binnen een business-to-business (B2B) omgeving. LinkedIn is namelijk hét sociale platform voor professionals en biedt adverteerders meer dan genoeg mogelijkheden, o.a. op gebied van targeting. Daarnaast zijn LinkedIn Ads ideaal om bijvoorbeeld openstaande vacatures te verspreiden.

 • Ideaal voor zakelijke communicatie en de B2B markt
 • Met afstand de meest specifieke targetingopties
 • Betrokken doelgroep
 • Hét platform voor personeelswerving

2. Facebook Ads

Zeg je social media adverteren, dan zeg je Facebook Ads. Facebook is een van de meest populaire en veelzijdige sociale platformen (maar liefst 1,6 miljard gebruikers wereldwijd!) en biedt, net zoals LinkedIn, talloze mogelijkheden met betrekking tot (betaalde) advertenties. Via de Facebook BUsiness Manager zet jij of de door jou ingeschakelde specialist doeltreffende advertenties uit, bepaal je het budget en analyseer je de resultaten.

 • Een van de populairste social media platformen van Nederland
 • Keuze uit verschillende campagnes en advertentiemateriaal
 • Geschikt voor verschillende doelen: meer omzet, meer klantenbinding, et cetera
 • Adverteren is relatief goedkoop (vergeleken met andere platformen)

3. Instagram Ads

Instagram valt onder hetzelfde bedrijf als Facebook – Meta – en biedt veel van dezelfde opties met betrekking tot adverteren. Hoewel Instagram door mensen van alle leeftijden wordt gebruikt, is het vooral het ideale platform om jongere doelgroepen – 18 tot 30 jaar – te bereiken. Eén van Instagram’s handigste functies is Instagram Shopping, een functie waarmee je gemakkelijk je producten koppelt aan je content. Daarnaast is er met Instagram Ads ook meer variatie mogelijk met betrekking tot type posts en advertenties (Posts, Reels, Stories, et cetera).

 • Met name handig om jongere doelgroepen te bereiken
 • Zet je producten in de schijnwerper met Instagram Shopping
 • Veel variatie & creativiteit mogelijk: Posts, Reels, Stories
 • Werk aan je naamsbekendheid en klantenbinding

4. Pinterest

Pinterest lijkt misschien de vreemde eend in de bijt, maar voor bedrijven en merken is dit een social platform met veel potentie. Zo blijkt uit onderzoek dat gebruikers van het platform meer geld uitgeven dan gebruikers van andere social media en biedt Pinterest verschillende handige functies. Het is bijvoorbeeld mogelijk om direct via Shopping-advertenties je producten aan te bieden.

 • Visuele content die ideaal is voor webshops in specifieke branches (interieur, wonen, kleding, kunst, et cetera)
 • Mogelijk om je producten direct op het platform aan te beiden
 • Pinterest-gebruikers zijn meer geneigd om tot aankoop over te gaan
 • Verschillende advertenties
 • Kan ook gebruikt worden voor meer verkopen in de fysieke winkel

5. Tiktok

Wil je een jongere doelgroep aanspreken? Dan kun je, naast Instagram Ads, ook kiezen voor adverteren op Tiktok. Net zoals andere platformen heeft Tiktok een eigen ‘Ads Manager’ en verschillende soorten advertenties. Denk hierbij aan ‘In-Feed Video’s’, ‘Tile Experiences’, een ‘Brand Takeover’ of ‘TopView’.

 • Spreekt vooral een jongere doelgroep (18 tot 35 jaar) aan
 • Verschillende soorten advertenties mogelijk
 • Content in de vorm van korte filmpjes
 • Veel targetingmogelijkheden
 • Inzicht in prestaties van je advertenties

6. Snapchat

Snapchat is en blijft een populair social medium dat zich perfect leent voor adverteren. Net zoals Instagram en Tiktok bereik je met Snapchat advertenties vooral een jongere doelgroep en heeft Snapchat een uitgebreide Ads Manager waarin je je advertenties beheert en de resultaten van je campagnes analyseert.

 • Ideaal om een jongere doelgroep te bereiken
 • Uitgebreide Ads Manager
 • Gericht targeten op basis van locatie met behulp van een ‘GeoFilter’
 • Prijs per campagne hangt af van locatie, tijd en radius van de advertenties

7. Youtube

YouTube heeft een gigantisch bereik: het platform wordt gebruikt door maar liefst 1,3 miljard mensen en ontvangt dagelijks meer dan 30 miljoen bezoekers. Dit maakt YouTube een interessant kanaal om op te adverteren. YouTube adverteren doe je met behulp van Google Ads, Google Analytics en je (nog aan te maken) YouTube-kanaal en uiteraard een advertentie video van 20 tot 40 seconden.

 • Platform met een ongekend groot bereik
 • Adverteren met een advertentie video
 • Resultaten analyseren met Google Ads & Analytics
 • Keuze uit verschillende Ads (InStream, Discovery of Bumper)

Zoekmachine adverteren vs. social media adverteren

Zoekmachine adverteren en social media ads vallen allebei onder de noemer ‘online adverteren’, maar welke is nu geschikt voor jouw bedrijf of webwinkel? In principe is geen van beide objectief beter. Sterker nog, wil je echt zorgen voor meer bereikbaarheid, meer bezoekers en meer orders of aanvragen, dan maak je van beide gebruik!

Dat gezegd: we snappen dat dit niet voor iedereen mogelijk is. In dat geval is het belangrijk om je doelstellingen op een rij te zetten. Hét grote verschil tussen zoekmachine adverteren en adverteren op sociale kanalen is de manier waarop de doelgroep wordt bereikt. Via Google Ads zorg je ervoor dat mensen die al geïnteresseerd zijn wat je te bieden hebt je ook daadwerkelijk vinden, terwijl je met social media advertenties mensen benadert op basis van wat hun voorkeuren en interesses zijn.

Om deze reden raden wij aan in eerste instantie te beginnen met SEA adverteren. Dit vormt samen met zoekmachine optimalisatie de basis van nagenoeg iedere online marketing campagne. Vervolgens kun je later – of tegelijkertijd – aan de slag met adverteren op een of meerdere sociale platformen. Op deze manier zorg je dat je bezoekers vanuit de zoekmachine trekt en mensen via social media benadert.

Online of zoekmachine adverteren? Vraag een website scan aan!

Benieuwd of en hoe jij met online adverteren, in de vorm van SEA adverteren of social media ads, meer uit je online marketing kan halen? Vraag dan vrijblijvend een gratis website-scan aan. Onze experts analyseren jouw website en kijken waar voor jouw groeimogelijkheden liggen. Heb je nog een vraag? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen, dan helpt een van onze specialisten je verder.

Zoekmachine adverteren veelgestelde vragen

Wat is zoekmachine adverteren (SEA)?

Zoekmachine adverteren wordt ook wel SEA genoemd. Dit is een manier waarop je heel gericht jouw doelgroep kunt bereiken door middel van betaald adverteren in zoekmachines. Tekstadvertenties, video-advertenties, shopping ads, beeldadvertenties en meer. Plan een vrijblijvend adviesgesprek (op locatie) in met onze adviseur voor meer informatie over zoekmachine adverteren.

De volgende diensten vallen bij ons onder Zoekmachine Adverteren:

Wat kost SEA?

Je betaalt een vast bedrag voor elke keer dat een bezoeker op je advertentie klikt. Niets meer en niets minder. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van een aantal factoren. Doorgaans betaal je tussen de 0,01 en 4,00 euro per klik. Doordat je een dagbudget kunt instellen, betaal je nooit te veel. Geen verrassingen achteraf, dus. Wel zo prettig! Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor SEA.

Wat zijn SEO en SEA?

SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachine optimalisatie. SEA betekent Search Engine Advertising, ook wel zoekmachine adverteren genoemd. Er is een duidelijk verschil tussen SEO en SEA, ook al lijken deze termen voor jou misschien op elkaar. SEO heeft betrekking op de onbetaalde zoekresultaten. Daarentegen wordt met SEA de betaalde zoekresultaten bedoeld. SEO is een lange termijn traject, terwijl je met SEA snel resultaat behaalt. Meer informatie over SEO vind je hier.

Waarom zoekmachine adverteren?

Dankzij zoekmachine adverteren (SEA) staat de advertentie van jouw website direct helemaal bovenin de zoekresultaten. Hierdoor word je beter gevonden op zoekwoorden die belangrijk zijn voor jou als MKB’er. Je vergroot je bereik, relevantie, vindbaarheid én hebt controle over het budget.