Onwise
Een social media strategie is een strategische omschrijving van hoe je denkt jouw social media doelstellingen te behalen en wat hiervoor nodig is. Dit klinkt eenvoudig, maar er zijn vele bedrijven die hier dagelijks problemen mee ondervinden.
Sommige bedrijven vinden het al lastig hun algemene marketingdoelstellingen te definiëren, laat staan dat ze doelstellingen moeten bepalen voor de social media campagne.
Onwise
Een social media strategie is een strategische omschrijving van hoe je denkt jouw social media doelstellingen te gaan behalen en wat hiervoor nodig is. Dit klinkt eenvoudig, maar er zijn vele bedrijven die hier dagelijks problemen van ondervinden.
Sommige bedrijven vinden het al lastig hun algemene marketingdoelstellingen te definiëren, laat staan voor social media marketing.
Onwise
Zonder een social media strategie van start gaan is net als een bedrijf starten zonder ondernemingsplan. Er zijn talloze voorbeelden van bedrijven die Facebook inzetten, terwijl hun doelgroep actiever is op bijvoorbeeld Instagram.
Of dat men via Linkedin probeert de B2B doelgroep te benaderen, maar dat men er later achter komt dat die doelgroep zelf niet erg actief is op Linkedin.
Onwise
Bij een goede social media strategie is het in principe niet belangrijk wat het kost. Je kijkt namelijk naar wat die specifieke campagne je oplevert aan nieuwe klanten en dus omzet. Logisch ook, want veel bedrijven hoor je niet klagen over een investering van € 500,- per maand als de campagne met 1 a 2 nieuwe klanten is terugverdiend. Vanzelfsprekend gaat het er niet om dat een social media campagne alleen rendabel is. Hoe beter de social media strategie presteert, hoe meer klanten er uit voortkomen. Daardoor wordt de campagne steeds winstgevender.
Een goede social media strategie is daarom gefocust op het zo snel mogelijk terugverdienen van je investering. Hoe sneller dit doel is bereikt, hoe winstgevender de campagne wordt. In de social media strategieën staat geformuleerd welke doelen je bedrijf heeft en hoe we die behalen met gebruik van de roadmap.
Vervolgens worden deze doelstellingen vertaald naar concrete subdoelstellingen;
– X aantal berichten per maand, per kanaal
– X aantal bezoekers per maand
– X aantal leads/bestellingen per maand
– X aantal omzet per maand
In de social strategie staan heldere doelen en een roadmap om deze doelstellingen te halen.
Onwise
Een duidelijke strategie bedenken is stap 1 voordat je aan de slag gaat met social media marketing. Aan de hand van de social media strategie roadmap van hieronder proberen we je in ieder geval een beeld te geven van hoe zoiets werkt.
Stap 1: De Nulmeting (het startpunt)
De nulmeting is belangrijk om te definiëren waar je nu staat en om toekomstige successen vast te kunnen stellen. Voor de nulmeting wordt gekeken naar de volgende parameters:
– Huidig aantal volgers op social media
– Huidig aantal websitebezoekers via social media
– Huidige aantal bestellingen/aanvragen via social media
– Huidige omzet via social media
Stap 2: Probleemanalyse
De probleemanalyse is belangrijk om beter antwoord te krijgen op de vraag welke problemen social media voor je kan oplossen. Voor veel bedrijven een lastige vraag, maar wel belangrijk voor een goede strategie. Hierin staan vragen als:
– Waarvoor kunnen we social media inzetten?
– Waarom wil je via social media je doelgroep bereiken?
– Welke problemen los je op voor je doelgroep?
– Waartoe willen wij mensen op social media aanzetten?
Stap 3: De doelstelling
De doelstellingen van je strategie zijn belangrijk om de contentplanning hierop te kunnen aansturen. Hierin staan vragen zoals:
– In welke regio wil je meer naamsbekendheid?
– Hoeveel bezoekers zullen we moeten binnenhalen?
– Wat is het conversiepercentage op het aantal bezoekers?
– Wat moet de campagne gaan opleveren om de investering terug te verdienen?
Stap 4: Doelgroep definitie
Goed onderzoek naar waar je doelgroep uithangt kan je veel geld en tijd besparen. Soms is het duidelijk, maar heel vaak ook niet. Zeker wanneer je je in een specifieke nichemarkt bevindt. Daarom moeten er vragen worden gesteld zoals:
– Op welke social media kanalen bevindt mijn doelgroep zich?
– Hoe ziet mijn ideale klant eruit?
– In welke regio bevindt mijn doelgroep zich?
– Welke informatie vindt mijn doelgroep interessant?
Hoe spreek ik mijn doelgroep aan?
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!
Zoekmachine optimalisatie, ook bekend onder de afkorting SEO (search engine optimization), is het optimaliseren van een website om de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google te verbeteren. De website stijgt dankzij zoekmachine optimalisatie in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten van Google. Plan een vrijblijvend adviesgesprek (op locatie) in met onze adviseur voor meer informatie over zoekmachine optimalisatie.
De kosten van het uitbesteden van zoekmachine optimalisatie zijn afhankelijk van de hoeveelheid werk dat erin gestoken is. Er kan daarbij ondersteund worden, maar er kan ook voor gekozen worden om de werkzaamheden volledig uit handen te geven. Zoekmachine optimalisatie is een continu proces, omdat er periodiek werkzaamheden moeten worden uitgevoerd.
SEO staat bekend als zoekmachine optimalisatie. Dit proces heeft betrekking op werkzaamheden waarbij je hoger in de organische zoekresultaten verschijnt. Bij SEA gaat het om betaalde advertenties. Met deze advertenties staat een website direct bovenaan, maar moet er wel betaald worden voor iedere keer als een bezoeker op de koppeling klikt.
Zoekmachine optimalisatie werkt door structureel optimalisaties aan je website door te voeren. De optimalisaties worden op vijf vlakken uitgevoerd: strategie, techniek, content, linkbuilding en conversies. Op basis van een zoekwoordenanalyse naar mogelijke zoektermen worden deze werkzaamheden op relevante termen toegespitst. Op termijn wordt de website hierdoor beter vindbaar op deze zoektermen.