Ontvang direct een uitgebreide website analyse per mail!
Wanneer je denkt aan e-commerce, denk je vooral aan het kopen van producten op internet. Hiermee zit je grotendeels goed, maar komt er veel meer bij deze term kijken. De e in e-commerce staat – net als in e-book en e-mail – voor elektronisch, waardoor e-commerce zich dus laat vertalen als elektronische handel. Het begrip e-commerce houdt dus alle online informatievergaring, -deling en transacties in.
See
De eerste indruk van een potentiële afnemer, een brede doelgroep. Bewustzijn creëren.
Think
Informeren over de waardetoevoeging. Hier begint de overweging!
Do
De eerste actie, converteren, bestellen, bellen, etc. De laatste motivator.
Care
Werken aan de klantrelatie. Wederaankopen, vertrouwen, en binding.
De sterke groei van e-commerce betekent dat je, om succesvol te zijn, een krachtige online marketing strategie nodig hebt. Daar helpt Onwise je graag bij. Wij ondersteunen al meer dan 10 jaar allerlei bedrijven, klein en groot. Onze experts delen hun inzichten met je zodat jij de volgende stap met je business kunt zetten. In een wereld waar e-commerce sterk groeit is dat nodig om niet achter te raken op je concurrenten
Zoekmachine optimalisatie is het optimaliseren van allerlei facetten van je website, zodat deze hoger gewaardeerd wordt door zoekmachines zoals Google. Hierdoor stijg je in de niet-betaalde zoekresultaten en komen er steeds meer bezoekers op je webshop af. Zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO genoemd) is onmisbaar voor de lange termijn. Met hoge organische posities kun je namelijk flink besparen op advertentiekosten.
Waar zoekmachine optimalisatie zich richt op de organische, niet-betaalde zoekresultaten, is het ook mogelijk om klanten te trekken met betaalde advertenties. Je koopt daarbij advertentieruimte boven de zoekresultaten van Google in en staat direct hoog in Google met je webshop of website. Per klik op je advertentie betaal je een bedrag aan Google. Hoewel je hier wel advertentiebudget voor nodig hebt, is Google Ads een effectieve manier om snel zichtbaar te zijn in zoekmachines zoals Google.
We werden op het juiste moment benaderd door Onwise en zagen een samenwerking wel zitten. De resultaten waren direct goed. Onwise denkt met je mee en zoekt naar een andere oplossing als de situatie daar om vraagt. Projectleider John heeft naast het oppakken van de campagne ook goede inzichten gegeven. Hij heeft ons geholpen met het opzetten en verbeteren van nieuwe campagnes. Dankzij zijn hulp en expertise gaan we de campagnes nu zelf oppakken. Bedankt voor de goede hulp en wellicht tot ziens!
Op dit moment nemen wij diensten af van Onwise. Wij willen ons bedrijf laten groeien en daar heb je goede markering voor nodig. Elke maand is er contact per telefoon welke werkzaamheden uitgevoerd gaan worden en er word bijgehouden wat de resultaten zijn. Ik kan je zeggen het werkt direct super goed. Wij merken dat de aanvraag voor de wiegen omhoog gaan. Ook voor vragen staan ze ons netjes en behulpzaam te woord.
Zeer goede ervaringen bij Onwise, we zaten eerder bij een andere partij en Onwise heeft zijn naam meer dan waar gemaakt, zeer goede resultaten. Altijd goed telefonisch en per mail bereikbaar, word duidelijk gecommuniceerd! Inmiddels al onze websites bij hun ondergebracht en een verkoop groei doorgemaakt wat we alleen hadden durven dromen!
Een positieve ervaring en ze weten waarover ze praten. Ze denken mee en vanuit de klant. Een echte aanrader.
Je kan e-commerce bedrijven op verschillende manieren classificeren. We bekijken de classificering op basis van het soort product, het soort klantcontact en waar de handel plaatsvindt.
Producten kunnen online ingedeeld worden in drie verschillende groepen. Fysieke producten, service producten en digitale producten. Onderstaand geven we een uitleg met daarnaast enkele voorbeelden.
Deze producten kunnen ook wel de typische online retailers genoemd worden. Online retailers kunnen verschillende soorten producten verkopen zoals kleding, elektronica, huis tuin en keuken producten of cadeaushops. Dit zijn producten die je ook in een fysieke winkel kan kan kopen. Veel van deze online shops zijn ook begonnen als fysieke winkel. Denk aan Intertoys, H&M of Mediamarkt. Na online aankoop van het product wordt dit product vaak per post verstuurd naar de klant.
Naast de fysieke producten bestaan er ook service gerichte producten, oftewel diensten. Diensten zijn ontastbaar en worden vaak geleverd als een toegevoegde waarde. Voorbeelden hiervan zijn consultancy bedrijven, cursussen en freelancers. Het koopproces kan bij service gerichte websites verschillen. Zo kan het zijn dat een bedrijf dat een dienst wil inkopen eerst een bericht moet plaatsen op de website zoals op veel freelance websites gebeurd zoals Fiverr, Jellow of Upwork. Een andere manier is dat je eerst in contact komt met het bedrijf. Je dient een verzoek in, vervolgens komt een consultant langs om voor het realiseren van een oplossing op maat.
E-commerce is natuurlijk digitaal gericht, daarom is het ook niet gek dat de derde categorie ingericht is voor digitale producten, zoals e-books, software, online cursussen, grafische producten en virtuele producten zoals websites.
Een voorbeeld hiervan is natuurlijk een online marketing bureau dat SEO optimalisatie, website ontwikkeling en zoekmachine adverteren aanbiedt. Maar ook bedrijven als Shutterstock dat online foto’s aanbiedt of Slack.
Om met E-commerce te beginnen is het dus belangrijk dat je weet wat je aanbiedt aan de klant. Is dit een product, dienst of zijn het digitale producten? Deze stap is allesbepalend wanneer je begint met e-commerce. Vervolgens kun je door middel van een marktanalyse bepalen of jouw product of dienst aansluit bij de behoefte van de klant. Hierbij is het belangrijk om te beoordelen of je een nieuw product hebt dat nog niemand kent, een bestaand product dat iedereen kent of een populair product. Dit is van belang voor de strategie die je in een later stadium hanteert.
Veel ondernemers spelen met de vraag of ze hun e-commerce zelf moeten doen of moeten uitbesteden aan een e-commerce bureau. Dit is een lastige keuze, omdat je met veel zaken rekening moet houden. Wanneer je dit zelf doet, komt daar veel bij kijken. Zo moet de logistiek geregeld worden, moet je rekening houden met wettelijke en fiscale verplichtingen en moet de webshop up-to-date blijven. Door online activiteiten uit te besteden aan een e-commerce bureau hoef je deze activiteiten niet zelf te doen, zodat je meer tijd over houdt voor andere activiteiten.
Er zijn veel ondernemers die hun e-commerce activiteiten uitbesteden aan een e-commerce bureau. Het voordeel hiervan is dat e-commerce bureaus gespecialiseerd zijn in e-commerce activiteiten. Daardoor weten zij precies waar ze op moeten letten wanneer ze aan de slag gaan met jouw e-commerce bedrijf. Door de expertise van dit soort bedrijven is de kans groter dat jij succesvol wordt met jouw e-commerce bedrijf en jij meer tijd overhoudt voor andere belangrijke activiteiten.
De e-commerce strategie is bepalend voor het succes van jouw e-commerce. Omdat je als e-commerce bedrijf niet achter wilt raken op de concurrentie, is het van belang dat je een goede strategie opstelt en hanteert. Belangrijk in de strategie is de waarde die je toevoegt voor de klant. Wat maakt jou onderscheidend ten opzichte van jouw concurrenten? Wanneer dit helder is, weet je waar jij je als bedrijf op kunt focussen en heb je jouw USPS (unique selling points) in kaart gebracht. Vervolgens moet je zorgen voor een optimale klantenreis. Hoe komt de klant op de website, wat kan de klant op de website en waar en hoe verlaat de klant de website? Tot slot moet je durven bepalen wat het doel van de webshop wordt. Ga je voor meer omzet, meer traffic naar je fysieke winkel of voor het verhogen van je klantenservice? Dat maakt de strategie allesbepalend.
Staat jouw bedrijf aan de vooravond om met e-commerce te starten? Dan weet je nu waar je op moet letten. Zo heb je de keuze tussen het uitbesteden van e-commerce of het zelf doen. Verder weet je waar je op moet letten bij het opstellen van een strategie. Twijfel je nog of je een e-commerce bureau moet inschakelen wanneer je met jouw e-commerce start? Twijfel dan niet en neem contact met ons op.
Zoals hierboven uitgelegd kunnen e-commerce bedrijven worden opgedeeld in het soorten online contact dat er is. Om producten of diensten te verkopen dienen er altijd minstens 2 partijen te zijn. Het meest voorkomende is het bedrijf en de consument. Echter zijn er vele andere mogelijkheden. We behandelen er drie.
Bij business to consumer e-commerce zijn er transacties tussen het bedrijf en de consument. Het bedrijf verkoopt in deze vorm van e-commerce haar producten aan de eindgebruiker. Goede voorbeelden van B2C e-commerce bedrijven zijn Ikea en Walmart.
Zoals de naam al zegt, richt een bedrijf in de B2B e-commerce zich op andere bedrijven. Hierbij kun je denken aan bedrijven die andere bedrijven inschakelen voor consultancy opdrachten of het outsourcen van enkele taken.
Tot slot is er nog de consumer to consumer markt. Dit komt voor op websites als Ebay. Een Nederlands voorbeeld hiervan is, uiteraard, Marktplaats.
Uiteraard vind e-commerce online plaats, zoals de naam al zegt. Echter zit er wel degelijk variatie in waar exact dit gebeurt.
Een online winkel is de meest voorkomende vorm van e-commerce. Er zit echter wel een groot verschil in het CMS (de software die de website draait) die gebruikt wordt. In de top miljoen websites die geanalyseerd zijn wordt door 22% WooCommerce gebruikt. WooCommerce is een onderdeel van WordPress, het CMS dat ook door Onwise gebruikt wordt om websites te bouwen. Daarnaast zijn Shopify en Magento grote spelers zoals te zien is in onderstaande diagram.
Voorbeelden van online winkels zijn er in overvloed. Inmiddels hebben bijna alle fysieke winkels namelijk wel hun kanalen uitbreid naar online shops.
Naast de traditionele markt is online ook een variant te vinden. Websites die faciliteren bij het verkopen van je producten online. Veelal wordt hier C2C e-commerce gevoerd, echter is het ook mogelijk dat bedrijven hun producten of diensten online verkopen op deze platformen.
De bekendste voorbeelden wereldwijd hiervan zijn Amazon, Ebay en Alibaba, en in Nederland natuurlijk Marktplaats.nl. Ook kun je hierbij denken aan freelance platform Jellow die aanbod en vraag bij elkaar brengt.
Een derde mogelijkheid waar je misschien niet snel aan denkt bij e-commerce, maar welke zeker verstandig is om in de gaten te houden is social media. Zo heeft Facebook inmiddels al een complete marktplaats geïntegreerd waarin je je producten kan verkopen.
Daarnaast, zoals in het begin is beschreven, is e-commerce niet alleen het verkopen van producten, maar het hele proces van handel. Dus ook de promotie valt hieronder, waarvoor social media veelvuldig gebruikt wordt.
Het is uiteraard belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Ontwikkel daarom een goede strategie voor jouw e-commerce platform. Online kom je gemakkelijk in contact met je doelgroep en liggen er vele mogelijkheden, mits je dus een juiste strategie en tactiek hanteert.
Wil je hier hulp bij? Onwise heeft jarenlange ervaring in het uitzetten van online strategieën en het uitvoeren van SEO, SEA en social media campagnes. Neem direct contact op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.