Als online marketeer wil je niets liever dan ervoor zorgen dat de pagina’s waarop jij je campagne focust, zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google eindigen. Het doel? Uiteraard zo veel mogelijk relevante bezoekers naar de website halen, om zo veel mogelijk conversies te realiseren. Door de jaren heen zijn zoekmachines zoals Google sterk veranderd, met als doel om ervoor te zorgen dat de zoeker een zo goed mogelijk antwoord krijgt op een bepaalde vraag. Daardoor is ook het SEO landschap veranderd naar een model waarin gebruik wordt gemaakt van content clusters, ook wel topic clusters genoemd. Maar wat zijn content clusters precies? Daar gaan we in dit blogartikel verder op in.
Allereerst gaan we dieper in op de betekenis van een content cluster. Content clusters worden ook wel topic clusters genoemd. Hieronder verstaan we groepen van content die aan elkaar gerelateerd zijn, maar ook rond een bepaald centraal thema gebouwd zijn. Deze speciale clusters bieden contextuele content voor de verschillende pagina’s die binnen die groep vallen. Waarom? Deze leggen de basis voor een sterke interne linkstructuur. Iedere cluster bestaat uit een drietal onderdelen: de brede pillar page, gedetailleerde pagina’s en de interne links die deze pagina met elkaar verbinden. We gaan dieper in op de verschillende onderdelen van een cluster.
Het inzetten van content clusters is van groot belang voor SEO, omdat het een handvat is voor het structureren van content. Je creëert niet meer allerlei soorten content, maar werkt eerder aan grotere thema’s. Op deze manier kunnen de bezoekers van je website zich ook beter oriënteren op je blog of website. Bovendien zorgt de aangebrachte structuur ervoor dat de customer experience verbetert. Maar wist je ook dat content topic clusters ervoor zorgen dat je bezoekers mee krijgt in de funnel? En last but not least zorgen deze topic clusters ervoor dat Google de content op je website beter begrijpt. Doordat alle pagina’s aan elkaar verbonden zijn, is voor Google meteen duidelijk waar een bepaalde pagina over gaat. We beginnen met de pillar page:
We zien de pillar page als het centrale punt van de groep, als de fundering van een woning. Deze pillarpage wijdt zich geheel aan een bepaald thema en behandelt alle onderdelen van dat thema. Dit kan in de vorm van een lang artikel zijn, of in een andere vorm. In een ideale situatie is deze pagina algemeen ingestoken, hij wordt immers opgedeeld in een aantal subtopics. De pillar page is gericht op het genereren van meer conversies.
De volgende pagina die we bespreken gaat dieper in op een subtopic dat kort aangestipt is op de bovenliggende pagina. De content die op deze pagina staat is in de meeste gevallen korter, en beschrijft een deel van de content op de pillar page, maar dan een stuk gedetailleerder. Hierbij kun je denken aan allerlei soorten pagina’s en allerlei soorten content, clustercontent is meer dan een webpagina of een blogpost. Het kan ook een podcast zijn, een whitepaper of een e-book. Deze content heeft als doel om meer verkeer naar de website te trekken.
Net zoals bij Smart Shopping is de datafeed een belangrijk onderdeel van je Performance Max campagne. In Merchant Center kan je exact zien welke data er inzichtelijk is per product. Zijn alle producten goedgekeurd? Soms blijven er nog wel eens een paar afgekeurde producten op de to do list staan. Zorg dat deze goedgekeurd worden! Kijk daarnaast ook naar aanvullende informatie die relevant is voor jouw product. Misschien is het niet vereist dat Ads vraagt om een kleurspecificatie, maar kan het helpen om meer vertoningen te krijgen.
Je zet een topic cluster als volgt op:
Heb je een vraag over het inzetten van content clusters? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. We vertellen graag meer over de mogelijkheden van SEO content.
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!