Stel je website voor als een hongerig wezen dat altijd op zoek is naar aandacht van zoekmachines. Maar dan komt het probleem van “keyword cannibalization” om de hoek kijken. Dit is als het moment waarop je website zijn eigen staart begint te achtervolgen in een eindeloze cirkel van verwarring voor zoekmachines. Je krijgt een situatie waarin pagina’s op je website concurreren om dezelfde zoekwoorden, waardoor zoekmachines moeite hebben met het bepalen van de meest relevante pagina voor specifieke zoekopdrachten. Dit leidt tot suboptimale rangschikkingen en een versnippering van zoekverkeer. Voor een effectievere SEO-strategie is het van cruciaal belang om zoekwoord kannibalisatie te vermijden en je website te optimaliseren, om zo een duidelijke hiërarchie en focus op zoekwoorden te behouden.

Wat houdt keyword cannibalization in?

Keyword cannibalization ofwel zoekwoord kannibalisatie is een SEO-issue die ontstaat wanneer verschillende pagina’s op een website zich richten op dezelfde zoekterm (of zoektermen) en dezelfde doelstelling hebben, waardoor ze elkaars rangschikking in zoekmachines schaden. Dit gebeurt doordat de zoekmachine niet kan bepalen welke pagina het meest relevant is voor de ingediende zoekopdracht.

 

Hoe herken je het?

Er is sprake van interne concurrentie in SEO wanneer meerdere pagina’s in dezelfde website strijden om dezelfde zoekwoorden, wat de rangschikking in de zoekresultaten kan beïnvloeden. Maar hoe herken je keyword cannibalization?

Zoekopdracht in Google

Voer de belangrijkste zoektermen of zoekwoorden waarop jij je richt in in Google. Bekijk welke pagina’s van je website in de zoekresultaten verschijnen. Als meerdere pagina’s verschijnen voor dezelfde zoekterm, kan dat duiden op interne concurrentie.

Google Search Console

Deze gratis tool van Google biedt inzicht in de prestaties van je website in de zoekresultaten. Het kan je laten zien welke pagina’s zoekverkeer genereren en voor welke zoekwoorden. Als je ziet dat verschillende pagina’s vergelijkbare zoekwoorden targeten, is er waarschijnlijk sprake van keyword cannibalization.

Duplicate content

Controleer of er dubbele inhoud op je website staat, wat kan bijdragen aan interne concurrentie. Gebruik tools zoals Copyscape of Siteliner om duplicaten te identificeren.

Diverse ankerteksten

Controleer de ankerteksten van interne links op je website. Als je ziet dat verschillende pagina’s met vergelijkbare inhoud naar dezelfde zoekwoorden linken, maar met verschillende ankerteksten, dan kan dat duiden op interne concurrentie.

 

Wat zijn de nadelen van keyword cannibalization?

Zoekwoord kannibalisatie kan diverse problemen veroorzaken, zoals:

Langere of dalende rankings

Wanneer meerdere pagina’s binnen jouw website concurreren om dezelfde zoekwoorden, is het moeilijk voor zoekmachines om te bepalen welke pagina de meest relevante informatie biedt. Dit leidt tot lagere rangschikkingen voor al deze pagina’s.

Lagere click-through rates

Wanneer meerdere pagina’s strijden om dezelfde zoekwoorden, kan dit verwarrend zijn voor bezoekers en leiden tot verminderde klikfrequenties, een lagere CTR. Gebruikers zouden in dat geval wellicht aarzelen bij het kiezen van een link.

Bovendien kan het voorkomen dat een pagina met een andere meta beschrijving hoger scoort voor een zoekwoord waarvoor deze niet geoptimaliseerd is. Dit kan resulteren in een lagere klikfrequentie, omdat de pagina eigenlijk niet is afgestemd op de zoekopdracht.

Slecht geoptimaliseerde content

Zoekwoord kannibalisatie kan ertoe leiden dat je content minder effectief is geoptimaliseerd voor specifieke zoekwoorden. Hierdoor loop je waardevolle kansen mis om je te richten op verschillende aspecten van een onderwerp.

 

Hoe kan je keyword cannibalization voorkomen of oplossen?

Het voorkomen van zoekwoord kannibalisatie is van essentieel belang voor het verbeteren van de SEO-prestaties van je website. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

Uitgebreid zoekwoorden onderzoek

Start met een grondig zoekwoordenonderzoek om inzicht te krijgen in welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw doelgroep. Identificeer zoekwoorden met hoog zoekvolume en lage concurrentie.

Content audits

Voer regelmatig content audits uit op jouw website om te controleren op overlapping van zoekwoorden. Identificeer pagina’s die strijden om dezelfde zoekwoorden en neem corrigerende maatregelen.

Content optimaliseren

Optimaliseer elke pagina voor specifieke zoekwoorden. Zorg ervoor dat elke pagina unieke, waardevolle inhoud biedt en dat de zoekwoorden op een natuurlijke manier zijn geïntegreerd.

Interne linkbuilding

Werk aan een doordachte interne linkstructuur om zoekmachines te helpen begrijpen welke pagina’s het belangrijkst zijn. Link vanuit gerelateerde pagina’s naar de belangrijkste content.

 

Tools die je kunnen helpen

Natuurlijk streven we er allemaal naar om onze websites bovenaan de zoekresultaten te laten prijken, maar het optimaliseren van je SEO-strategie kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er verschillende tools beschikbaar die je hierbij kunnen ondersteunen. Hieronder delen we enkele van deze handige tools die je helpen bij het bereiken van jouw keyword cannibalization problemen. Hier volgen enkele van deze tools:

1. Google Search Console

Google Search Console is een gratis tool van Google die je helpt om inzicht te krijgen in hoe je website presteert in de zoekresultaten. Je kunt zien welke zoekwoorden verkeer naar je website leiden en of er sprake is van keyword kannibalisatie. Dit stelt je in staat om specifieke pagina’s te optimaliseren en de concurrentie tussen je eigen content te verminderen.

2. Semrush

Semrush is een krachtige SEO-tool waarmee je niet alleen je eigen zoekwoorden kunt beheren, maar ook die van je concurrenten kunt analyseren. Hiermee kun je snel zien welke zoekwoorden overlappen tussen verschillende pagina’s op je website. SEMrush geeft je waardevolle inzichten om keyword kannibalisatie te voorkomen en je SEO-strategie te verbeteren.

3. Ahrefs

Ahrefs is een uitgebreide SEO-tool die je helpt bij het identificeren van keyword kannibalisatie en het verbeteren van je contentstrategie. Met hun functies voor zoekwoorden onderzoek en contentanalyse kun je zien welke zoekwoorden mogelijk concurreren op je site. Zo kun je gericht stappen ondernemen om problemen met dubbele inhoud en kannibalisatie op te lossen.

 

Heb je hulp nodig bij dit probleem?

Bij Onwise begrijpen we de uitdagingen van keyword kannibalisatie. We staan klaar om je te helpen om deze kwestie effectief aan te pakken. Onze deskundige SEO-specialisten zijn toegewijd om je website te optimaliseren en je te begeleiden bij het realiseren van je SEO-doelen. Wil je meer weten hoe Onwise keyword kannibalisatie kan voorkomen en jouw website kan helpen om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen? Plan dan vandaag nog een adviesgesprek met ons in en ontdek hoe we samen jouw online aanwezigheid kunnen versterken.

Geschreven door

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?
Neem dan gerust contact op

Onwise beeldmerk
Onwise - We are On it Onwise - We are On it