Zoekmachines zoals Google en Bing vinden het belangrijk dat het web zo snel en toegankelijk mogelijk is. Dit valt te zien in de relevantie die, bijvoorbeeld, Google geeft aan bepaalde zoekresultaten. Hoe relevanter een zoekterm is met een bepaalde pagina, hoe hoger deze in Google terug zal komen. Een ander zeer belangrijk punt voor Google is de pagina snelheid die hierbij hoort. Een langzame pagina heeft namelijk een negatieve invloed op de gebruiksvriendelijkheid van de website. Zeg nou zelf, hoe vaak blijf jij bij een trage pagina wachten? Veelal zal je terugklikken en een ander resultaat kiezen. Hierom is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de pagina snelheid van alle pagina’s op jouw website is geoptimaliseerd. De pagina snelheid is een onderdeel van de technische kant van zoekmachine optimalisatie.
Pagina snelheid kan worden uitgelegd als pagina laadsnelheid (de tijd die het duurt om de gehele pagina te laden) of tijd tot de eerste byte (hoe lang het duurt voordat de browser de eerste byte met informatie binnenkrijgt van de webserver).
Je kan de pagina snelheid meten aan de hand van een tool van Google namelijk, Google Pagespeed Insights. Deze tool meet de snelheid en de gebruiksvriendelijkheid van een bepaalde pagina voor zowel desktop als mobiel.
Google heeft aangegeven dat pagina snelheid als een van de belangrijkste ranking factoren te gebruiken. Ook is duidelijk geworden uit onderzoek dat ze beide beschrijvingen van pagina snelheid hanteren. Zorg er dus altijd voor dat je belangrijkste content direct zichtbaar is op de pagina. Er zijn verschillende facetten aan een pagina die je kan verbeteren voor een hogere pagina snelheid. Hieronder hebben we ze kort beschreven en uitgelegd hoe jij dit het beste kan aanpakken!
Dit houdt in dat je de grootte van CSS, HTML en JavaScript bestanden reduceert die groter zijn dan 150kb. Hiervoor kan je Gzip gebruiken of in een plugin in WordPress. Gebruik Gzip niet voor afbeeldingen maar gebruik hier in WordPress resmush.it voor of verklein afbeeldingen met fotobewerking programma’s als Photoshop van Adobe.
Bij het optimaliseren van je code, kan je de pagina snelheid sterk verbeteren. Verwijder code comments, onnodige codes, onnodige spaties, komma’s en andere onnodige tekens.
Vermijdt het gebruik van redirects
Elke keer wanneer je een pagina redirect, zal de browser een nieuwe aanvraag sturen naar de server waardoor de laadsnelheid ernstig wordt vertraagd. Houd hier dus rekening mee en gebruik zo min mogelijk redirects als dat noodzakelijk is. Een goede plugin hiervoor in WordPress, is WP Rocket.
Browsers slaan veel informatie op bij het bezoeken van een website zoals stylesheets, afbeeldingen en JavaScript. Door middel van het inschakelen van browser caching, dit kan ook via de plugin WP Rocket in WordPress, die hierboven genoemd is, kan je aangeven welke gegevens de browser moet bewaren om de website in het vervolg sneller te laden.
Het kan voorkomen dat je server van je website traag is. Dit is vaak het gevolg van een hosting die in het buitenland zit, een trage server van je hosting of een fout bij de hostingpartij. Probeer te achterhalen wat er mis is en geef dit aan bij de hosting. Een ideale server reactie ligt onder de 200ms.
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!