De organische CTR, de click through rate. Net als SEO, SEA, KPI, SERP, CPC is dit weer een afkorting waarvan je eigenlijk niet weet wat hij betekent en hoe je hiermee aan de slag kan gaan. In dit artikel leg ik je uit wat je allemaal van organische click through rate moet weten en hoe je die van jou kan verbeteren!
’Organische click through rate’ bestaat uit 2 ingewikkelde begrippen. Allereerst heb je organisch. Organisch gaat samen met verkeer. Organisch verkeer is de term voor bezoekers die op een niet-betaald zoekresultaat binnenkomen op jouw website. Oftewel het gaat bij organisch om hoog in Google staan en dus zo zichtbaar mogelijk zijn in de onbetaalde zoekresultaten. Ook met advertenties sta je hoog in Google. Echter betreft dit betaald verkeer, geen organisch verkeer.
Click through rate is het tweede deel van het begrip. Als je het letterlijk vertaalt betekent het in het Nederlands ‘klikfrequentie’. De CTR wordt vaak gebruikt om een indicatie te geven van kliks op de campagnes die live staan. Maar ook bij e-mail marketing wordt de term CTR vaak gebruikt om te kijken hoe vaak er in een e-mail doorgeklikt wordt naar de desbetreffende landingspagina.
De CTR kan heel verschillend zijn als je kijkt naar de verschillende vormen. De gemiddelde CTR bij Google Ads display campagnes ligt rond de 0,46%, waar zoekadvertenties gemiddeld een CTR van ongeveer 3,17% behalen. Volgens Mailchimp ligt de gemiddelde click through rate bij e-mailmarketing op 2,62%. Kortom, de CTR kan bij verschillende platformen en organisaties enorm variëren. Er is geen goed of slecht. Maar we kunnen op basis van verschillende onderzoeken, wel de gemiddelde organische CTR noemen.
In de grafiek en tabel onder deze alinea kan je de gemiddelde organische CTR percentages zien. Wij hebben 5 organische click through rate onderzoeken gecombineerd en daaruit de gemiddelde CTR percentages van de top 10 posities genomen. Onder de grafiek staat een tabel met de verschillende onderzoeken. Wat opvalt is dat de CTR van de zoekresultaten met de 4e, 5e en 6e positie per onderzoek varieert.
Maar wat betekenen deze percentages nu eigenlijk? Positie 1 heeft een CTR van 35,49%. Zit er een zoekvolume van 10.000 op een bepaald zoekwoord? In dat geval kunnen we stellen dat er 3549 mensen op de nummer 1 positie klikken. Uiteraard neemt aantal flink af per positie. Zo krijgt de nummer 10 positie in Google slechts 2,56% van alle clicks, wat neerkomt op slechts 256 bezoekers op een zoekvolume van 10.000. Hieruit blijkt hoe belangrijk de stijging van 1 plek op bepaalde zoekwoorden is. Vooral de stijgingen binnen de top 6 zijn belangrijk. Echter zijn stijgingen van de 10e naar de 7e positie minstens net zo belangrijk.
Om je organische click through rate te verbeteren, moet je weten welke onderdelen van belang zijn. De URL, meta titel, meta beschrijving en snippets zijn van groot belang. Wanneer er een spellingsfout in de meta title staat terwijl je wel op de 1e positie staat, bestaat de kans dat jij in plaats van een CTR van 35,49%, maar 30% scoort. Omdat je met vele factoren rekening moet houden geven wij een aantal bruikbare tips waar je de CTR gemakkelijk mee kunt verbeteren.
Ieder jaar verschijnen er nieuwe onderzoeken over de organische click through rate. Waar je onder andere rekening mee moet houden is het verschil per branche, maar ook per type apparaat. In ons onderzoek zijn alle apparaten namelijk gecombineerd. Google heeft op 14 oktober 2021 aangekondigd dat ‘continuous scrolling’ er aan gaat komen op mobile devices. Dit betekent dat je oneindig door kan scrollen, zonder naar een volgende pagina te hoeven. De 2e pagina wordt op voornamelijk mobiele apparaten, meer bekeken.. Meer lezen over continuous scrolling? Lees hier meer.
Zoals je wellicht hebt gemerkt is (organische) CTR een vrij ingewikkeld begrip. Het verhogen van de CTR is geen klus die je 1, 2, 3 uitvoert. Wil je er zelf niet mee aan de slag of laat je de werkzaamheden liever aan professionals over? Plan een adviesgesprek in met een van onze online marketing adviseurs.
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!