Wanneer je aan SEO doet, vindt je het belangrijk om goed gevonden te worden in zoekmachines zoals Google. Zeker niet minder belangrijk is de beveiliging van jouw website. Dit wil je goed voor elkaar hebben, zodat hackers niet bij jouw gegevens en die van jouw klanten kunnen komen. Maar wist je al dat bepaalde vormen van online beveiliging direct een positieve invloed hebben op de SEO ranking van je website?
In dit artikel laten online marketeer Stan en content marketeer Pamela een paar manieren zien waarop de beveiliging van je website jouw SEO ten goede kan beïnvloeden.
De meeste mensen die bezig gaan met SEO, zijn bezig om de website te vormen naar wat Google graag wil zien en tot op zekere hoogte is daar niets mis mee. Maar je uiteindelijke doel met SEO, is niet om Google te behagen, maar om de gebruikers te dienen: om een website te leveren met content wat ze willen zien en nodig hebben.
En hoewel dit altijd betekent dat we gebruikers relevante en kwalitatieve content moeten leveren op basis van de zoekvraag, betekent het ook dat we hen resultaten moeten leveren die gegarandeerd veilig zijn om te bezoeken.
Een onbeveiligde website brengt de online veiligheid van gebruikers in gevaar en kan een sleutelrol spelen in jouw vindbaarheid online.
Om de gegevens op een website te beveiligen en de gebruikers ook te laten zien dat het veilig is, zul je moeten overstappen op een HTTPS-domein. Om dat te doen zal er een SSL-certificaat aangeschaft moeten worden.
Vele websites en webshops maken nu gebruik van HTTPS, en in feite loop je nu het risico dat jouw website er verouderd en niet up-to-date uitziet, indien je geen beveiligde verbinding hebt. Dit én het feit dat Google haar gebruikers veiligheid wil bieden, zijn daarom ook de reden dat Google HTTPS enkele jaren geleden tot een ranking factor heeft gemaakt. Als je investeert in alle andere aspecten van SEO, is er geen reden om dit ook niet te doen!
Het hebben van een website met een slechte beveiliging betekent niet dat je geen kwade bedoelingen hebt of dit onbewust in deze staat laat staan. Indien er namelijk een beveiligingslek aanwezig is en hackers hier gebruik van gemaakt hebben, kan het zijn dat Google jouw website hiervoor bestraft. Het gebrek aan bescherming van je website, maakt jou namelijk een eenvoudige prooi voor hackers.
Iets wat je zou kunnen verbazen, is dat SEO een primaire reden is voor veel hackers om jouw website een doelwit te maken. Als je wel eens bezig bent geweest met linkbuilding, dan begrijp je hoe belangrijk het is om te werken met gerenommeerde sites en kwalitatieve linkbuilding methoden.
Helaas is niet iedereen zo eerlijk als het gaat om het verkrijgen van backlinks.
Zonder bescherming kan jouw website namelijk worden gehackt met als doel dat een hacker links op jouw site plaatst. Hier kom je echter waarschijnlijk pas achter als het al te laat is.
Als iemand jouw website hackt voor linkbuilding, kun je ervan uitgaan dat ze linken naar websites en bronnen die je niet wilt associëren met je website, zoals content over illegale medicijnen of expliciet materiaal.
Zoekmachines zullen deze spam oppikken en kunnen jouw site hierom op een blacklist zetten. Je wordt als het ware afgestraft. Zelfs als je de website opruimt nadat deze op de blacklist is geplaatst, kan het een tijdje duren om terug te keren naar waar je eerder was in de zoekresultaten van Google.
Het is daarom erg belangrijk dat de beveiliging van jouw website in orde is, dat je werkt met de laatste updates van je CMS en plugins regelmatig van een update voorziet. Ook is het ten zeerste aan te raden om lastig te kraken wachtwoorden te gebruiken.
Vele gebruikers die jouw site bezoeken zullen waarschijnlijk op de hoogte zijn van het feit dat het niet beveiligd is.
Als ze zien dat je geen HTTPS in jouw URL hebt staan, zou het kunnen dat ze direct weer vertrekken. Maar als ze een directe melding krijgen dat het niet veilig is, is het bijna gegarandeerd dat ze net zo snel vertrekken als ze dat ze aankwamen.
Als jouw webpagina’s hoge bounce rates hebben, kan een gebrek aan veiligheid dus een reden zijn. Een hoge bouncerate of het snel weer verlaten van de webpagina (dwell time) is een belangrijke indicatie voor Google om jouw website slechter te waarderen in de zoekresultaten.
En ja, je kunt het probleem gaan oplossen, maar vergeet niet dat een aantal mensen al een negatieve ervaring heeft gehad met jouw website. Het herstellen van de geloofwaardigheid kost nou eenmaal tijd.
Werk hieraan door ervoor te zorgen dat gebruikers jouw site verlaten met een positief gevoel over hun ervaring en veiligheid. Indien je de website van een beveiligde verbinding hebt voorzien of andere certificaten of veiligheidsmaatregelen hebt getroffen, is het aan te raden om dit ook te communiceren. Zorg ervoor dat men bijvoorbeeld door middel van veiligheidbadges en certificaten geïnformeerd wordt. Op deze manier zorg je voor een veilig gevoel bij de gebruikers.
Je hebt zoveel tijd en aandacht besteed aan het perfectioneren van de totale vindbaarheid van de website, dus waarom zou je niet dezelfde aandacht besteden aan het laten zien dat je de veiligheid van gebruikers belangrijk vindt als ze jouw site bezoeken?
Gezien het feit dat de usability jouw topprioriteit is als online marketeer of ondernemer, overweeg dan eens deze gouden regel: hoe zou jij je voelen als je een e-commerce website zou bezoeken, jouw creditcardgegevens worden gestolen en zou merken dat het domein geen https bevat of geen stappen heeft ondernomen betreffende veiligheid?
Als dit scenario jou boos maakt betreft deze website, zorg er dan voor dat het niemand overkomt die jouw eigen website bezoekt! Geef gebruikers de SEO-ervaring die jij zelf zou willen hebben en je voorkomt een slechtere waardering van Google, ontevreden bezoekers of zelfs een blacklist.
Meer advies? Laten we vrijblijvend in gesprek gaan over SEO, SEA en meer mogelijkheden waarmee jij online kunt groeien.
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!