Het World Wide Web Consortium, afgekort W3C, is een internationaal samenwerkingsverband die in grote lijnen de standaarden voor het internet heeft vastgelegd. HTML, XHTML, CSS en XML zijn voorbeelden van richtlijnen voor webtalen, ontwikkeld door W3C. De standaarden van W3C leggen uit welke uitdrukkingen en attributen men mag toepassen in een taal en in welke context dit moet gebeuren. Websites die voldoen aan de W3C standaarden werken beter én worden beter gevonden in zoekmachines. Hoe dat werkt? Onwise legt het je in dit artikel uit!
Je kent vast en zeker het groene boekje voor de Nederlandse taal. In dit boekje staan regels met betrekking tot de Nederlandse spelling en grammatica. De W3C richtlijnen doen hetzelfde, maar dan met betrekking tot webtaal. Browsers verwerken teksten bijvoorbeeld volgens bepaalde structuren. Bij visuele browsers geldt dat zij het strong element ( … ) weergeven als vette tekst. Bij spraakbrowsers wordt met behulp van het strong element extra nadruk gegeven bij de uitspraak. Dit soort richtlijnen zijn vastgelegd door het W3C. Websites waarvan de programmeertaal op deze richtlijnen is afgestemd, voldoen aan de W3C standaarden.
Allemaal leuk en aardig, maar wat is de toegevoegde waarde van die W3C standaarden precies? Wanneer jouw website voldoet aan de W3C standaarden, levert dat vele voordelen op. Ten eerste vergroot het de klant- en gebruiksvriendelijkheid van je website. De W3C standaarden worden immers op alle browsers ondersteund, waardoor je zeker weet dat je site altijd op dezelfde wijze werkt. Daarnaast is het ook bevorderlijk voor al je SEO-inspanningen. Een website die zich aan de W3C standaarden is namelijk gegarandeerd goed te ‘spideren’. Dit komt er op neer dat je pagina’s beter verwerkt en geïndexeerd worden door zoekmachines; iets wat weer van positieve invloed is op je positie in de zoekresultaten.
Dit kun je zelf prima testen. Er bestaan diverse online tools waarmee je eenvoudig de URL’s van je website kunt controleren. Met behulp van zo’n tool kun je snel zien hoeveel (eventuele) fouten jouw website bevat en waar die fouten precies te vinden zijn. Zo kun je deze direct verwijderen, aanpassen of verbeteren! Een website bouwen komt neer op veel precisie en maatwerk, een foutje is zo gemaakt. Daarom is het nooit onverstandig om je website eens te controleren. Hulp nodig? Neem contact op met Onwise. Wij helpen je graag!
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!