Je zoekmachine optimalisatie strategie kan verdeeld worden in twee verschillende categorieën; on-page SEO en off-page SEO. Beide zijn cruciaal in het succes van een SEO campagne, maar zijn totaal verschillend. Om het verschil beter te begrijpen moet duidelijk zijn wat beide begrippen betekenen:
On-page SEO is het proces van het optimaliseren van verschillende onderdelen van je website die effect hebben op je zoekmachine optimalisatie. Enkele factoren die hierbij toebehoren:
In andere artikelen hebben we al aandacht besteed aan deze specifieke aspecten en hoe je deze kan optimaliseren. Enkele van de belangrijkste elementen en hoe je ze dient te implementeren hebben we hieronder nog kort een keer uitgelegd:
Title tags optimalisatie – De titel is een zeer belangrijk element in het on-page SEO proces. De titel dient kort maar beschrijvend te zijn welke de bezoeker info geeft over de hetgeen dat ze op de pagina vinden. De titel wordt geïndexeerd dus heeft een belangrijke waarde voor Google.
Meta description – de meta description heeft niet een directe invloed op je SEO resultaten, echter heeft het wel degelijk invloed op het aantal bezoekers dat doorklikt. Deze meta dient beschrijvend te zijn en een call-to-action te bevatten.
Pagina snelheid – De pagina snelheid is een van de belangrijkste ranking factoren voor Google. Een trage website heeft niet alleen een negatieve invloed op de beoordeling van Google, maar ook bezoekers zullen snel afhaken en naar een concurrent gaan. Zorg er dus altijd voor dat deze geoptimaliseerd is. Je kan dit controleren via een handige tool van Google, Google Pagespeed Insights.
Content en keyword optimalisatie – Content is King is een veel gehoorde term, ook wij beamen dat. Regelmatig updaten en verversen en het kiezen van de juiste zoekwoorden hierbij kan een flinke boost voor je website betekenen.
Off-page SEO richt zich op het vergroten van de autoriteit van uw domein door het verkrijgen van links van andere websites.
Een goed voorbeeld voor hoe dit exact in zijn werk gaat is het voorbeeld van rubberen eendjes in een badkuip. Als je een badkuip hebt met rubberen eendjes erin (de eenden zijn jouw pagina’s), en je begint het bad te vullen met water (links), zullen je eendjes allemaal meestijgen met het water. Een goed voorbeeld is Wikipedia. Het heeft zoveel water in zijn badkuip dat als je er nog een rubberen eend in gooit, deze zonder enige moeite naar de top zal drijven.
Het gaat er echter niet alleen om zoveel mogelijk links te verzamelen. Zorg er ook voor dat deze links van een hoge kwaliteit zijn. Het is vaak beter om 10 links van hoge kwaliteit te hebben dan 100 links van zeer lage kwaliteit. De kwaliteit wordt veelal gemeten in DA (domein autoriteit) en PA (pagina autoriteit). Een manier om dit te controleren is via Moz Site explorer of Majestic.
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!