Bijna alle zoekmachines houden rekening met de laadtijd van je website. Het is van belang om aandacht te besteden vaan het verlagen van de laadtijd, omdat dit een groot effect kan hebben op het bezoekersaantal. Wil je graag de snelheid van jouw website testen? Dit kan via verschillende tools zoals Pingdom, GTMetrix of WebPageTest. Deze tools analyseren jouw website en geven aan waar de problemen liggen. Lang wachten is slecht voor de user experience en hier dan ook 5 tips om jouw website sneller te maken.
Een http-verzoek is alles waar een URL aan vast zit. Heb je bijvoorbeeld 4 afbeeldingen op je website en 3 javascript, dan wordt dat gezien als 7 http-verzoeken. De meeste brouwers kunnen maar 2 resources tegelijk downloaden. Combineer bijvoorbeeld al je javacript bestanden in één groot bestand, dit kan je ook doen voor je style sheets. Ook kan je dit doen voor je afbeeldingen, wel moet je hierbij opletten dat je de originele versies behoudt.
Plaats je style sheets in detag. Dit is vaak de standaard, maar ook de meest optimale plek. De browsers haalt deze als eerste op. Op dat moment gebeurt er gelijk wat met jouw website, wat de bezoeker triggert om te blijven.
Javascript wordt steeds bekender. Ze worden steeds meer gebruikt bij websites, terwijl dit vaak de bestanden zijn die alles ophouden en zorgen voor een langere laadtijd. Zoals je de style sheets bovenaan zet, is het bij de javacript belangrijk om deze onderaan te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om het design pattern ‘lazy loading’ te gebruiken. Hiermee zorg je ervoor dat bestanden of functies pas worden opgeroepen als je ze daadwerkelijk nodig hebt. Een gouden tip: elk teken in je bestand is 1 byte. Lang commentaar zorgt dus voor extra laadtijd. Compress altijd je bestanden!
Http redirect codes verwijzen de browser naar de nieuwe locatie van een bestaande URL die je hebt opgevraagd. Dit betekent dat naast het oude verzoek, de browser nu een tweede verzoek moet sturen om de nieuwe URL op te halen.
Veel bewerkingsprogramma’s hebben al speciale functies waarmee je afbeeldingen speciaal kan opslaan voor het web. Daarnaast zijn er nog een aantal trucs om de laadtijd te versnellen. Bekijk wel formaat het beste past bij jouw gebruik. Een foto kan bijvoorbeeld het beste in JPG worden opgeslagen en een afbeeldingen met transparantie in PNG. Zorg er daarna voor om de afbeeldingen zo klein mogelijk te maken. Zo kan je de kwaliteit terugzetten naar 60% voor je de foto opslaat. Het verschil in kwaliteit is vaak nihil, terwijl het aantal KB ontzettend wordt verlaagd.
Hopelijk heb je wat aan deze tips om de laadtijd van jouw website te verlagen!
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!