Iedereen heeft ze nodig, SEO tools. De SEO tools dragen bij aan het resultaat dat jij wil behalen met jouw campagne. In dit blog kijken we naar verschillende tools om je linkprofiel te analyseren, of van de links die jij wilt vergaren. Ook kijken we naar de meer technische SEO tools voor on page SEO. We behandelen grotendeels gratis tools of tools die een gratis versie hebben. Er worden ook een paar betaalde tools behandeld maar deze kan je simpelweg niet missen.

Linkbuilding

Naast dat je website gevuld moet zijn met content en technisch top in elkaar moet zitten is een groot linkprofiel onmisbaar. Met deze tools kan je het profiel van je eigen site analyseren maar ook diep ingaan op andere links die jij naar je website wilt laten linken. Het doel is uiteraard om kwalitatieve links te hebben die naar jouw site linken maar ook een groot aantal kwantitatieve links. De combinatie hiervan zorgt er gedeeltelijk voor dat jij dankzij linkbuilding hoger gaat ranken in Google.

1. Ahrefs

Ahrefs is een allround SEO tool om van alles mee uit te voeren. Vandaar dat deze boven aan het lijstje staat. Hij is simpelweg onmisbaar. Je kan side audits uitvoeren, backlinks checken, een keyword generator en nog veel meer. Ahrefs is heel overzichtelijk en fijn in gebruik. Er is een gratis versie waar je wel wat beperkingen hebt maar je kan ook gebruik maken van de 4 verschillende plans. Tip, je kan jaarlijks factureren wat je 2 maanden korting geeft!

2. SEOJet

SEOJet is een tool die je linkbuilding werkzaamheden heel overzichtelijk maakt. SEOJet geeft je aan welke pagina’s het beste presteren en zorgt er ook voor dat je een voorstel krijgt welke pagina banklinks nodig heeft. Ook krijg je een mooi overzicht in de anchor teksten te zien. Het fijnste van deze SEO tool is dat je zelf niet al het analyse werk hoeft te doen omdat een deel van dit werk al voor je wordt gedaan. Je kan SEOJet 14 dagen gratis proberen en verder hebben ze 3 verschillende betaalde mogelijkheden.

3. Linkpizza

Linkpizza is een hele andere tool. Linkpizza is een SEO tool die je de mogelijkheid geeft om backlinks te vergaren. Je kan namelijk backlinks vergaren in plaats van allerlei websites mailen om te link te vragen. Het volgende voordeel is dat je een brede keuze hebt en er ook echt verkeer aan overhoudt. Je kan zelfs influencers en affiliates benaderen via dit platform. Het kost uiteraard allemaal wel geld maar je kan het snel genoeg terugverdienen!

4. MozBar

MozBar is een all-in-one SEO tool die je gratis kan gebruiken. MozBar geeft je onder andere een keyword explorer, een link explorer, domein analyse en nog veel meer. Ook is er een betaalde versie waar je net wat meer mee kan. Deze kan je een maand lang gratis gebruiken!

5. Majestic SEO

Majestic is de SEO tool die je kent van de ‘Trust Flow’ & ‘Citation Flow’. Met vooral de bulk banklink checker kan je veel verschillende waardes tegelijk zien en ook geven ze de topic informatie. Dit kan een onderdeel van je strategie vormen. Je kan namelijk alle backlinks vergaren die hetzelfde topic hebben als dat je eigen website heeft. Het voordeel van Majestic SEO is dat je met het goedkoopste maandelijkse abonnement al veel kan doen. Er is ook een gratis versie maar deze is toch wel beperkt. Gelukkig is het echt een betaalbare tool dus deze wil je niet missen!

6. Google zelf!

Google staat uiteraard helemaal vol met backlinks. Een manier om backlinks te vergaren via Google is zelf op onderzoek uitgaan. Dit kan je doen door opzoek te gaan naar blogsites gericht op het thema van jouw website. Stel je verkoopt mobiele telefoons dan kan je blogssites gaan zoeken die gericht zijn op de telecommunicatiesector. Hoe zoek je hiernaar? Dit doe je door gebruik te maken van de ‘intitle’ functie van Google. Dit doe je als volgt: mobiele telefoon + intitle:”blog”. Je kan hiermee verschillende blogsites vinden waar jij wellicht voor kan gaan schrijven.

7. SEO Powersuite

SEO Powersuite is een zeer uitgebreide tool, die tegenwoordig veel gebruikt wordt. Desondanks is de tool al 15 jaar oud, wat veel over de kwaliteit van de software zegt. Deze tool bestaat uit vier programma’s: Rank Tracker, Link Assistant, SEO Spyglass en Website Auditor. Door het gebruik van deze tool heb je een alles-in-één tool in handen. Je krijgt ondersteuning bij zoekmachine optimalisatie waardoor je jouw werk optimaal kunt uitvoeren. SEO Powersuite heeft een gratis versie, maar als je meer functies wilt ga je betalen.

 

On page SEO tools

SEO begint bij een technisch in orde website. Je kan zelf veel veranderen aan je website om de zoekresultaten in jouw voordeel te beïnvloeden. Hierom heb ik 5 SEO tools geselecteerd om jouw website te optimaliseren. Veel tools geven je ook een gratis inzicht. Het zijn vaak simpele kleine zaken die makkelijk op te pakken zijn.

8. Pagespeed Insights

Een belangrijk deel van je website techniek is de snelheid. Google heeft hiervoor een eigne SEO tool ontwikkelt. Namelijk Pagespeed Insights. Je krijgt hier een mobiele score en ook een desktop score. Door de mobiele score (die vaak lager ligt dan de desktop score) te optimaliseren zie je de desktop score ook groeien. Deze scores zijn gebaseerd op ‘Lab gegevens’. Deze gegevens kan je verbeteren door de aanbevelingen door te voeren die je weergegeven worden. Kortom een top tool die alles voor je invult. Je moet alleen zelf nog aan het werk. Het mooiste aan deze SEO tool is dat hij volledig gratis is!

9. Screaming Frog

Screaming Frog is een spider SEO tool die je niet via de browser kan gebruiken, hier is deze tool uniek in. Het is een programma dat je moet installeren. Het lastige bij Screaming Frog is dat het vrij lastig is op het eerste gezicht. Er is heel veel mogelijk bij deze tool alleen moet je het allemaal even uitvinden. Je kan onder andere heel makkelijk gebroken links vinden en je kan ook een mooi inzicht krijgen in redirects. Verder kan je makkelijk dubbele content opsporen. De gratis functie kent al veel mogelijkheden maar met de betaalde versie van 150 pond. Deze tool is er een voor op je verlanglijstje!

10. Google Search Console

Google Search Console is de volgende tool van Google die jou kan helpen met verschillende technische zaken. Denk aan dubbele meta data, veiligheidsinzichten, prestaties, sitemaps en nog veel meer. Sinds kort kan je ook gebruik maken van paginafunctionaliteit en site-vitaliteit. Kortom nog een tool van Google zelf die weer hel bruikbaar is. Nog een voordeel, de tool is volledig gratis.

11. SEO META in 1 CLICK

SEO META in 1 CLICK is een SEO extensie tool waar ik al een lange tijd gebruik van maak. Via deze tool kan je in 1 klik verschillende technische zaken inzien. Denk aan de titel van de pagina en de beschrijving. Er wordt hier ook meteen een score gegeven op basis van het aantal karakters. Ook kan je alle h1, h2, h3 etc. zien. Zo kan je snel inzien of er een dubbele h1 op de pagina te vinden is. Verder kan je alle links zien met de anchor tekst en kan je de afbeeldingen zien met de bestandsnaam, alt en titel.

12.Broken Link Checker

Broken Link Checker is een tool die je kan gebruiken om broken links te analyseren. Deze tool genereert gratis een overzicht met alle interne en uitgaande links. Je kan hier zien waar welke link te vinden is. Het enige nadeel is dat de tool geen .csv-bestand genereert. Dit doet Screaming Frog wel. Verder is het een groot voordeel dat de tool gratis is. Over deze tool is verder niet veel uit te leggen, deze SEO tool doet wat hij moet doen en doet het ook nog eens gratis. Mocht je dus voorkeur hebben voor een .csv-bestand raad ik Screaming Frog aan.

13. Google Tag Manager

Google Tag manager is een tagbeheersysteem. Hiermee kun je snel en eenvoudig diverse onderdelen, waaronder trackingcodes en gerelateerde codefragmenten, op jouw website of mobiele apps updaten. Deze worde gezamenlijk ‘tags’ genoemd. Je hoeft slechts al een klein stukje tag Manager-code aan het project toe te voegen voor veilige en eenvoudige tagconfiguraties. Hiermee kun je analyseren en metingen implementeren. Google Tag Manager is gratis te gebruiken.

 

Zoekwoordenonderzoek

De volgende stap na de techniek is content. Zonder de juiste content weet Google niet waar ze de website moeten plaatsen. Je wil natuurlijk de hogere posities binnendringen. Zonder posities komt er natuurlijk geen organisch verkeer binnen en dit wil je natuurlijk wel. Over hoe je de content hiervoor moet schrijven beginnen we in dit onderwerp niet over. Wel kan je met de door ons geselecteerde tools een mooie basis vormen om je content op te richten.

14. Keywords Everywhere

Keywords Everywhere is de eerste in het lijstje SEO tools voor zoekwoordenonderzoek. Keywords Everywhere is een extensie voor Chrome & Firefox. Het voordeel van deze tool is dat je slechts enkele klikken verwijderd bent van het resultaat dat je wilt zien. De gratis versie heeft enkele beperkingen. De betaalde versie werkt op een bijzondere manier. Je koopt voor een X aantal dollars credits. 1 credit betekent 1 keyword check. Het is geen maandelijks abonnement, 10 dollar staat gelijk aan 100.000 credits. De credits verlopen na 1 jaar. Het is dus vrij betaalbaar en makkelijk in gebruik.

15. Google Zoekwoordplanner

De zoekwoordplanner van Google zelf is niet alleen handig voor Google Ads, je hebt er ook heel veel aan als je het wilt gebruiken als SEO tool. Je kan met de zoekwoordplanner relevante zoekwoorden toevoegen en dan krijg je over deze zoekwoorden allerlei informatie zoals de maandelijkse zoekfrequentie, de concurrentie op het zoekwoord en ook de CPC als je het voor Google Ads zou gebruiken. Daarnaast is het grootste voordeel dat je relevante voorstellen krijgt voor soortgelijke zoekwoorden. Misschien

16. Google Trends

Google Trends geeft je inzicht in welke zoekwoorden populair zijn in welke periode. Deze tool kan je gebruiken voor ieder land, continent of de wereld. Zo was de fidget spinner heel populair in begin mei 2017. Maar zo zie je ook dat het zoekwoord ‘zwembad’ alleen in de warme periodes populair is. Vandaar dat je die pieken ziet in de interesse grafiek.

 

 

17. Keyword Surfer

Keyword Surfer is misschien wel de meest handige Chrome extensie voor je keywords. Deze extensie geef je een inzicht in het zoekvolume tijdens dat je zelf zoekt op Google. Ook geeft deze extensie de CPC weer en andere gerelateerde zoekwoorden. Het fijnste aan deze hele SEO Tool is dat deze tool gratis in gebruik is. Buiten dat die gratis is, is het ook gewoon een hele handige tool.

18. Exploding Topics

Exploding Topics is een platform die hypes in de gaten heeft voor dat ze echt van de grond komen. Dit platform geeft op de homepage meer dan 6000 resultaten van groeiende hypes. Het grootste deel is gratis maar er is ook een betaalde pro versie. Deze tool kost ongeveer 50 euro per maand. Echter zijn er gratis ook veel resultaten waar je mee bezig kan. Dus ben jij van plan om een hype voor te zijn? Neem eens een kijkje bij dit platform!

 

Overige SEO tools

19. Wappalyzer

Wappalyzer is een tool waar je mee begint bij de analyse. Deze extensie geeft je namelijk gratis een inzicht in alles wat de website bevat. Je kan zien welk CMS er gebruikt wordt, welke vormen van Analytics ze gebruiken, of er Google Tag Manager op de website zit en nog veel meer. Deze tool geeft je nog veel meer opties als je van de klanten leads wil maken. Dit is echter wel een betaalde optie. De analyse optie is altijd gratis en blijft ook gratis. Via de website kan je ook in bulk websites analyseren. Dus stel je pakt 10 blogssites en je bent opzoek naar de WordPress varianten is dit een hele makkelijke oplossing.

20. Bing Webmaster Tools

Bing Webmaster Tools is een van de SEO tools die snel overgeslagen wordt. Deze tool geeft je prestatiegegevens van je site en je kan veel inzichten analyseren om de posities in de zoekresultaten van Bing te verbeteren. Misschien heb je wel een website in een land waar Bing nog steeds een hele populaire zoekmachine is. De tool maakt gebruik van een overzichtelijk dashboard waar je SEO tools, rapportagetools en nog veel meer kan toepassen. Je kan zelfs adverteren op Bing door de Microsoft Advertising tool die je kan vinden bij Bing Webmaster Tools. Je kan ook gegevens importeren via Google Search Console, een eerder genoemde SEO tool.

21. Content King

Content King is een all-in one platform dat heel veel voor jouw site kan betekenen. Denk aan 24/7 monitoring, een overzicht van waar je pagina’s kunnen verbeteren en nog veel meer. Je kan het gratis proberen en op basis van het aantal pagina’s dat je hebt kan je een maand, kwartaal of jaarlijks abonnement nemen. Het heeft ook een integratie met Slack, Google Analytics, Google Search Console en nog veel meer programma’s die jij waarschijnlijk wel gebruikt! Kortom een van de meest handige all-in one SEO tools!

22. Seobility

Seobility lijkt een beetje op de vorige tool. Het voordeel van deze tool is dat de gratis optie erg bruikbaar is. Met de gratis optie kan je een SEO check uitvoeren, een keyword check uitvoeren en ook je rankings laten checken. Je kan er nog veel meer mee maar dit zijn de 3 meest bruikbare naar mijn mening. Ook is de premium versie heel betaalbaar waar je er veel meer domeinen en pagina’s kan analyseren. Voor 40 euro per maand is de tool al beschikbaar. Je kan de tool ook eerst 30 dagen gratis uitproberen!

23. SERanking

SERanking is een tool waarmee je de SEO vanuit één tool kunt regelen. Dit is een zeer overzichtelijke en begrijpelijke tool, waardoor iedereen deze kan gebruiken. SERanking biedt onder andere 100% nauwkeurige zoekwoord rank tracking. Daarnaast kun je ook een SEO/PPC concurrentieonderzoek uitvoeren via deze tool. Je kunt de tool eerst 2 weken gratis uitproberen, daarna wordt het een betaald abonnement. Maar, als je een abonnement voor een langere tijd afsluit, krijg je korting!

24. SEMrush

Met SEMrush kun je het organische verkeer van jouw website laten groeien. Deze tool is een gemakkelijke SEO tool om te gebruiken. Je kunt hiermee de positie van jouw pagina’s tracken, nieuwe keywords ontdekken en SEO audits draaien. SEMrush geeft je niet alleen data, maar ook een strategie. De data wordt voor je geanalyseerd en je krijgt direct aanbevelingen op het gebied van SEO, content marketing en het adverteren. Je kunt SEMrush gedurende zeven dagen proberen, daarna wordt het een betaald abonnement.

25. AdWords Wrapper

AdWords Wrapper is een tool waarmee je keywords kunt wrappen zodat je deze gelijk kunt gebruiken in jouw Google AdWords campagne. Je kunt één keyword invoegen, en vervoglens krijg je diverse opties om direct te gebruiken in Google AdWords. Het grote voordeel aan AdWords Wrapper is dat het gewoon gratis te gebruiken is en het maakt jouw werk net weer ietsjes makkelijker.

Geschreven door

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?
Neem dan gerust contact op

Onwise beeldmerk
Onwise - We are On it Onwise - We are On it