fbpx

301, 302 en 401 statuscodes, wat moet je er mee?

2 jaar geleden aangepastLeestijd 5 minuten
Onwise » Algemeen » 301, 302 en 401 statuscodes, wat moet je er mee?

Niet alleen wij mensen communiceren met elkaar, ook browsers en servers doen het! Communicatie tussen browsers en servers vindt plaats door middel van statuscodes. Iedere keer wanneer jij een nieuwe pagina in je browser aanklikt, wisselt het achterliggende HTTP-protocol vragen en antwoorden uit, zodat de browser weet wat hij kan verwachten. Wellicht ken je de 404 statuscode, die wordt weergegeven wanneer de webserver de opgevraagde pagina niet kan vinden. Er bestaan echter ook nog vele andere, voor de eindgebruiker onzichtbare, statuscodes, zoals 301, 302 redirects. Hoe zit het met die statuscodes en wat zijn de gevolgen? Onwise legt je hieronder de belangrijkste statuscodes uit!

301 permanent redirect

Wanneer je gaat verhuizen geef je een adreswijziging door. Je wilt immers dat er op den duur geen correspondentie naar je oude adres gestuurd wordt. Zo geldt dat ook voor websites. Wanneer een website een nieuwe, permanente URL krijgt, kun je met behulp 301 permanent redirect je adreswijziging doorgeven aan zoekmachines. Dat maakt dat alle inbound links en de daarbij behorende ‘link juice’, worden doorgezet naar het nieuwe adres. Link juice is een belangrijke term in de SEO wereld, en staat voor de kracht of waarde die aan een website wordt gegeven. De link juice is van grote invloed bij de bepaling je zoekmachinepositie. Bij een 301 melding wordt de link juice dus volledig overgezet. Dit zal geen nare gevolgen hebben voor je SEO-positie.

302 temporarily redirect

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een tijdje afwezig bent, bijvoorbeeld omdat je een lange reis gaat maken. In de ‘normale’ wereld, verstuur je in dat geval geen adreswijzigingen. Je plakt hooguit een briefje op je etalage of stuurt een automatische e-mail naar al je klanten. Wat je in ieder geval niet wilt, is dat mensen berichten gaan sturen naar je tijdelijke adres. In de digitale wereld verstuur je dan een 302 temporarily rederict: je laat de zoekmachines weten dat je tijdelijk een andere pagina gebruikt. Dat zorgt er voor dat Google de link volgt en de nieuwe pagina indexeert, maar dat de ‘link juice’, op de eerste tijdelijk omgeleide pagina blijft. Hierdoor zal de nieuwe website geen voordeel ondervinden van de linkwaarde die de oude pagina heeft opgebouwd, wat terug te zien zal zijn in een lagere ranking in Google.

401 statuscode

Wanneer je een 401 statuscode-melding krijgt, betekent dat je niet geautoriseerd bent om de inhoud van de website te bekijken. Het kan zijn dat je websitebezoekers deze foutmelding krijgen, zonder dat jij daar van op de hoogte bent. Zo kan een webserver foutieve instructies krijgen om de Googlebot tegen te houden. Stel, gewone bezoekers krijgen statuscode 200 (dan is alles goed), terwijl Googlebot statuscode 401 krijgt te verwerken. Omdat Google denkt ‘als ik niet binnen mag, dan zijn die pagina’s waarschijnlijk voor iedereen onbereikbaar’, worden alle pagina’s verwijdert. Dit kan veel nare gevolgen voor je websitebezoekers hebben.

Kan ik zelf statuscodes controleren?

Ja, dat kan. Je wilt immers graag voorkomen dat je ongemerkt veel websitebezoekers mis loopt. Het monitoren van statuscodes kun je eenvoudig doen met behulp van:

  • Een browserextensie;
  • Online tools die HTTP headers weergeven;
  • Gespecialiseerde SEO tools;
  • Google Webmastertools.

Hulp nodig bij het controleren van je statuscodes? Onwise helpt je graag!

Deel dit bericht
Internet marketing bureau

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?

Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.