Tijdens het surfen op het internet vallen ze niet te missen: advertenties. Als website- of webshophouder denk je misschien dat zulke advertenties je alleen maar geld kosten, bijvoorbeeld met Google Adwords, waarbij je betaalt voor het verkrijgen van een hoge positie in Google. Maar wist je dat je met behulp van Google Adsense zelf ook geld aan adverteerders kunt verdienen? Hoe dat precies in z’n werk gaat en wanneer het interessant is voor jouw website of webshop, legt Onwise je in dit artikel uit!

Wat is Google Adsense?

In principe is Google Adsense het omgekeerde van Google Adwords. Bij Google Adwords betaal je
aan Google voor het plaatsen van een advertentie, terwijl je bij Google Adsense juist betaalt krijgt voor het beschikbaar stellen van advertentieruimte. Een adverteerder kan er namelijk voor kiezen om, naast adverteren in Google, ook te adverteren op voor hem of haar relevante websites of webshops. De adverteerder betaalt vervolgens niet per click aan Google, maar aan de betreffende website- of webshophouder.

Slapend rijk worden?!

Het klinkt in eerste instantie misschien in de oren als ‘slapend rijk worden’. In de praktijk moet je er als website-eigenaar echter wel voor zorgen dat er veel bezoekers naar je website komen, voor dat het enigszins rendabel wordt. Lang niet iedere bezoeker klikt immers op een advertentie (gemiddeld 1 op de 100 bezoekers). Adsense is daarom niet altijd de moeite waard, zeker wanneer je website nog geen 1000 bezoekers per maand trekt. Bovendien kunnen veel bezoekers zich, dankzij het advertentie-overload, gaan irriteren aan je advertenties of hebben ze zelfs een Adblocker ingesteld. Ook zal de ene website meer profiteren van Adsense dan de anderen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de beschikbaarheid van advertentieruimte.

Aan de slag met Google Adsense

Starten met Google Adsense is heel eenvoudig. Nadat je account is goedgekeurd, ontvang je een stukje code die je moet implementeren in je website. Vervolgens mag je zelf de advertentietypes en -formaten kiezen en instellen. De rest gaat vanzelf: Google regelt alles. Op basis van het aantal clicks op de advertenties op jouw website, keert Google een percentage (vaak rond de 70%) van het bedrag uit aan jou. Maar let op: dit zijn geen astronomische bedragen, dus verwacht niet direct een enorme omzet met je Adsense campagne. En zelf heel vaak klikken op de advertenties op jouw website werkt ook niet. Google treed hard op tegen klikfraude: je wordt uit het Adsense-programma verbannen en verliest al je niet-uitbetaalde inkomsten.

Adsense: een fijn extraatje

Google Adsense kun je zien als een fijn extraatje. Het is eenvoudig te implementeren en je hebt er als website- of webshopeigenaar geen omkijken meer naar. Toch is het nooit slim om volledig afhankelijk te zijn van één inkomstenmodel. Gebruik Adsense daarom in combinatie met andere inkomstenmodellen! Meer weten over Adsense en de implementatiemogelijkheden? Neem contact op met Onwise!

Geschreven door

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?
Neem dan gerust contact op

Onwise beeldmerk
Onwise - We are On it Onwise - We are On it