2023 was een bewogen jaar op het gebied van online marketing trends, in 2024 wordt het zeker niet rustiger op dit gebied. Dit jaar zetten een aantal marketing trends van 2023 zich voort. Zo wordt artificial intelligence steeds belangrijker en is 2024 het eerste volledige jaar waarin we aan de slag moeten met GA4.

Wat heeft de marketingwereld in 2024 voor ons in petto op het gebied van trends? In deze jaarlijkse blog werpen we opnieuw een blik op de opkomende ontwikkelingen die het komende jaar domineren. We zetten een tiental marketing trends in de schijnwerpers.

Het is essentieel om je marketingstrategie voor 2024 (en verder) kritisch te bekijken en deze 10 online marketing trends absoluut in overweging te nemen.

Trend 1: AI en online marketing

In de vorige online marketing trends blog schreven we al over AI, ChatGPT maakte toen al enige indruk. Uiteindelijk heeft deze tool heel 2023 overgenomen op het gebied van online marketing. Vorig jaar schreven we: “De marketing trend Chat GPT is een content generatie tool die je (onder andere) gebruikt om automatisch teksten te laten schrijven op basis van vraagstellingen.”
In de wereld van online marketing heeft AI een revolutionaire impact gehad in 2023, voortbouwend op de indrukwekkende vooruitgang die in 2023 werd waargenomen. ChatGPT, eerder beschreven als een content generatie tool, heeft zich verder ontwikkeld en heeft een centrale rol ingenomen in diverse aspecten van marketing. Wat ooit begon als een tool voor het automatisch schrijven van teksten op basis van vragen, is nu uitgegroeid tot een veelzijdige oplossing die breed inzetbaar is. Naast ChatGPT zijn er ook diverse andere AI-tools opgedoken die marketeers helpen bij een breed scala aan taken.
Denk voor de creatie van AI afbeeldingen aan tools als Dall-E, Midjourney en Adobe Firefly. Naast ChatGPT kun je Copy.ai, Jasper en Rytr ook gebruiken voor contentmarketing. Verder bestaan er nog meer interessante tools zoals DeepBrain AI voor AI videos en Beatoven.ai, deze worden veelal gebruikt voor royalty-free muziek.

 

Trend 2: Veranderingen in de SERP

Google reageerde uiteraard ook op de eerste trend en kwam al snel met Bard en SGE (Search Generative Experience).

Combinatie van interactie van een chatbot en resultaten van een zoekmachine

De generatieve AI-tool Bard van Google fungeert niet als een reguliere zoekmachine. In de Search Generative Experience bundelt Google de krachten van Bard met het beste van Google zelf. Het resultaat? Nog betere en relevantere antwoorden voor diverse soorten zoekopdrachten. Het combineert de interactie van een chatbot met de resultaten van een zoekmachine op zo’n manier dat je nauwelijks nog de behoefte voelt om verder te zoeken in de organische resultaten van Google.

Dit stukje AI bevindt zich bovenaan de organische zoekresultaten op de SERP. Google noemt dit blok het AI-snapshot. We gaan hiermee van een SERP naar een CHERP: Chat Engine Results Page. Een chatbot die de bekende zoekresultaten weergeeft zoals we die gewend zijn.

SERP/CHERP

Vanuit SGE zien we een aantal vaste nieuwe SERP/CHERP onderdelen terugkomen die zich nog in de experimentele fase bevinden. Dit zijn samenvattingen, follow-up vragen en een bronnenlijst.
We zien ook dat Google in 2023 bezig is geweest met de HowTo en FAQ rich results. We verwachten dat Google steeds meer gaat experimenteren met veranderingen, om zo de eindgebruiker zo lang mogelijk op Google zelf te behouden. Bij een aantal mogelijke veranderingen van de SERP kun je bijvoorbeeld denken aan een directe weergave van podcasts en seminars.

 

Trend 3: Van paid naar owned

We kennen allemaal het model ‘Paid, owned en earned media’. Wij verwachten in 2024 een verschuiving van Paid naar owned.

Paid media

Paid media is de publiciteit waarvoor je betaalt, Owned media is de publiciteit via media die je zelf bezit. Earned media is publiciteit die je verdiend hebt. Paid media is dus eigenlijk iedere vorm van online advertising. Denk hierbij aan social en Google Ads, maar ook affiliate marketing en UGC (User generated content). In 2023 zagen we bijvoorbeeld dat een deel van de klikprijzen in Google flink steeg. Mede om deze reden verwachten wij een verschuiving. Echter komt UGC later ook terug in een trend. Dus niet alle paid media verschuift naar owned.

Owned media

Owned media zijn je eigen website, je eigen social kanalen en bijvoorbeeld je eigen nieuwsbrief. Kortom, alles wat helemaal eigen is. Een van de grootste voordelen van owned media is dat je het zelf bezit en dus zelf invloed hebt op wat er gecommuniceerd wordt.

Earned media

Dan missen we earned media. Hier heb je eigenlijk zelf weinig invloed op. Het belangrijkste is zelf goed werk leveren. Earned media is namelijk publiciteit die je verdiend hebt Denk hierbij aan mond tot mond reclame maar dan online. Voorbeelden hiervan zijn een virale post waar je in voorkomt, een plek op een vergelijkingssite en eigen reviews. Een nadeel van earned media is dat je geen invloed hebt op wat er gecommuniceerd wordt.

 

Trend 4: User Generated Content

User Generated Content (UGC) blijft een cruciaal onderdeel van de online marketingstrategieën in 2024. Het omvat alle vormen van content die consumenten zelf creëren en delen, variërend van foto’s, video’s, reviews tot blogposts en social media-updates. Deze inhoud wordt niet door merken geproduceerd, maar door de gebruikers van hun producten of diensten. In 2024 verwachten we vooral een groei van UGC op TikTok.

Vertrouwen en betrokkenheid

In 2024 blijft UGC een belangrijk instrument binnen online marketing vanwege de impact die het heeft op het opbouwen van vertrouwen en betrokkenheid bij het publiek. Consumenten vertrouwen vaak meer op de ervaringen en meningen van andere gebruikers dan op traditionele reclame-uitingen. Door UGC te omarmen en aan te moedigen, kunnen merken een gemeenschap van betrokken klanten opbouwen die hun ervaringen delen, waardoor een waardevolle interactie ontstaat tussen merken en consumenten.

 

Trend 5: De groei van LinkedIn

LinkedIn maakt ieder jaar een bizarre groei door qua aantal gebruikers, engagement en nog veel meer. Voor LinkedIn voorspellen wij 4 trends die een rol gaan spelen in 2024.

Opkomst van video content

Video’s zullen een dominante rol spelen op LinkedIn. Dit omvat niet alleen traditionele posts, maar ook live video’s, stories en interactieve video-inhoud. Het delen van visuele content zal nog meer nadruk krijgen om de betrokkenheid van gebruikers te vergroten.

Focus op community building

LinkedIn zal zich nog meer richten op het creëren van gemeenschappen en groepen binnen het platform. Dit zal professionals in staat stellen om meer gerichte en relevante discussies te voeren, kennis te delen en netwerken op te bouwen binnen specifieke vakgebieden of interesses.

AI-ondersteunde personalisatie

Kunstmatige intelligentie zal een grotere rol spelen in het personaliseren van de gebruikerservaring op LinkedIn. Het platform zal AI gebruiken om gepersonaliseerde content te leveren, zoals vacatures, nieuwsfeeds en leertrajecten die aansluiten bij de interesses en behoeften van individuele gebruikers.

Versterkte focus op duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid

Bedrijven en professionals hechten steeds meer belang aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. LinkedIn ondersteunt deze trend door middel van content, discussies en functies die de aandacht vestigen op duurzame bedrijfspraktijken en maatschappelijke betrokkenheid.

 

Trend 6: Short form video

Short form video is bezig met een opmars op diverse sociale mediaplatforms, iets dat al langer bekend is maar nu steeds meer aandacht krijgt. Deze trend is duidelijk te herleiden naar de opkomst van TikTok. Het is interessant om te zien hoe verschillende platforms hierop inspelen. YouTube, bijvoorbeeld, omarmt dit fenomeen met ‘shorts’, terwijl Instagram en Facebook zich richten op reels.

Spanningsboog

Wat maakt deze trend zo aantrekkelijk? Het heeft alles te maken met de steeds korter wordende spanningsboog van gebruikers. In een wereld waarin je binnen de eerste paar seconden de aandacht moet grijpen, wordt het cruciaal om te begrijpen wat je kijkers interesseert en wat hen bezighoudt. Het draait allemaal om het creëren van entertainment en het stimuleren van betrokkenheid.

Venster naar wereld van creativiteit en expressie

Korte video’s bieden niet alleen een snelle manier om informatie over te brengen, maar ze fungeren ook als een venster naar een wereld van creativiteit en expressie. Ze dagen makers uit om in een kort tijdsbestek krachtige, boeiende content te produceren. Dit heeft een enorme impact op de manier waarop merken en individuele makers hun boodschappen verspreiden en doelgroepen betrekken.

Perfecte mix

De evolutie van short form video heeft niet alleen te maken met de verandering in de presentatie van content, maar ook met de veranderende manier waarop gebruikers online communiceren en informatie consumeren. De uitdaging ligt nu in het vasthouden van de kijker. Dat vergt niet alleen creativiteit, maar ook begrip voor wat de doelgroep aanspreekt. Het draait om het vinden van die perfecte mix van informatie, entertainment en connectie in die korte, kostbare seconden van aandacht.

 

Trend 7: Tiktok SEO

De opkomst van TikTok als een belangrijke zoekmachine wordt steeds duidelijker, vooral onder jongeren die het platform steeds meer gebruiken om informatie te zoeken. Dit veranderende gedrag biedt kansen voor marketeers om zich aan te passen aan deze verschuiving naar TikTok SEO.
TikTok, ooit begonnen als een opkomend sociaal medium, heeft zich ontwikkeld tot een platform dat door gebruikers steeds vaker wordt gebruikt als zoekmachine. Google indexeert nu zelfs TikTok-video’s in zijn zoekresultaten, waardoor actief zijn op TikTok niet alleen gunstig is binnen de app, maar ook daarbuiten.

Algoritme

TikTok zelf reageert op deze veranderingen door gebruikers meer te stimuleren de zoekfunctie te gebruiken en in te spelen op hun zoekgedrag. Het algoritme van TikTok speelt een grote rol in het beïnvloeden van de klantreis, waarbij recent zoekgedrag de aanbevolen content beïnvloedt.

TikTok SEO-strategie

Om optimaal gebruik te maken van TikTok als zoekmachine, is het van belang om een TikTok SEO-strategie te hanteren. Dit omvat begrip van de doelgroep en hun zoekintenties, zoektermonderzoek, het toevoegen van relevante zoektermen en hashtags aan content, en het analyseren en updaten van oudere video’s.

Adverteren in de SERP

Hoewel adverteren nog beperkte opties biedt voor directe zichtbaarheid in zoekresultaten, is het inschakelen van advertenties om te verschijnen als zoekresultaten een mogelijkheid. De toekomst van TikTok ziet er veelbelovend uit. Het platform evolueert naar een mix van visuele en op tekst gebaseerde content, wat de focus op zoekfuncties verder versterkt.

 

Trend 8: Personalisatie

In 2024 gaat personalisatie een nog prominentere rol spelen binnen marketingstrategieën. Personalisatie binnen online marketing gaat aanzienlijk verder dan slechts de naam van een klant gebruiken in een e-mail. Met behulp van geavanceerde technologieën zoals AI en machine learning zijn bedrijven in staat om op grote schaal zeer relevante content te leveren die volledig is afgestemd op elke individuele klant. Denk hierbij aan niet alleen gepersonaliseerde productaanbevelingen, maar ook aan prijzen die zich automatisch aanpassen op basis van het gedrag van gebruikers. Wist je dat er zelfs op maat gemaakte tools bestaan die de gebruikservaring op een website verbeteren.

Diepgaande inzichten

Klanten hebben steeds hogere verwachtingen van merken; ze verlangen begrip voor hun behoeften en willen dat merken hier proactief op inspelen. Door diepgaande inzichten in het gedrag en de voorkeuren van klanten te vertalen naar gepersonaliseerde marketingcampagnes, kunnen bedrijven niet alleen de betrokkenheid vergroten, maar ook een loyaler klantenbestand opbouwen en zich onderscheiden in een zeer competitieve markt. Deze benadering van personalisatie biedt niet alleen een concurrentievoordeel, maar draagt ook bij aan een sterkere band tussen merken en hun klanten.

 

Trend 9: CSRD

In 2024 staat duurzaamheid centraal, mede dankzij de verplichte Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn legt bedrijven de verplichting op om hun impact op mens en milieu in kaart te brengen en te rapporteren. Voor marketeers brengt dit de uitdaging met zich mee om duurzame initiatieven effectief te communiceren en klanten aan te moedigen om meer duurzame keuzes te maken. Het wordt een essentiële taak om niet alleen de boodschap over te brengen, maar ook om een gevoel van betrokkenheid en actie bij het publiek te stimuleren.

Circulaire economie

Binnen de wereld van online marketing wordt de rol van marketeers in de overgang naar een circulaire economie steeds belangrijker. AI, met name in e-commerce, speelt hierin een grotere rol door te focussen op het verminderen van retourzendingen. Deze technologieën helpen om beter te voorspellen wat consumenten willen, waardoor de kans op een mislukte aankoop wordt verminderd en het retourneren wordt teruggedrongen. Dit draagt bij aan een meer duurzame benadering van e-commerce, waarbij de focus ligt op het minimaliseren van de impact op het milieu.

Dieper bewustzijn rondom consumentengedrag

Duurzaamheid gaat verder dan alleen bezorgopties en verpakkingsmaterialen. Het gaat om een dieper bewustzijn rondom consumentengedrag en het streven naar een bedrijfsmodel dat een netto positieve impact heeft op mens en planeet. Marketeers hebben de cruciale taak om niet alleen de duurzaamheidsinitiatieven van een bedrijf te communiceren, maar ook om het bewustzijn bij consumenten te vergroten en hen aan te zetten tot actie. Dat kan via gerichte campagnes, educatieve content, en het promoten van duurzame keuzes in het aankoopproces. Deze trends benadrukken het groeiende belang van duurzaamheid als integraal onderdeel van online marketingstrategieën in 2024.

 

Trend 10: Livestreams

De live streaming sector groeit aanzienlijk en neemt een prominente plaats in op de lijst van digitale marketingtrends voor 2024. Volgens het rapport van Research And Markets (https://www.researchandmarkets.com/report/livestream) is de wereldwijde live-streaming markt gestegen van $1,24 miljard in 2022 naar $1,49 miljard in 2023, met een indrukwekkende samengestelde jaarlijkse groei van 20,6%. Deze opwaartse trend lijkt niet te vertragen; voorspellingen wijzen op een stijging tot $3,21 miljard in 2027. Deze exponentiële groei benadrukt de cruciale rol van live streaming in real-time interactie, waardoor de betrokkenheid van gebruikers aanzienlijk wordt versterkt.
Merken zijn zich steeds meer bewust van de kracht van live streaming binnen hun online marketingstrategieën om op een authentieke en directe manier een band op te bouwen met hun publiek. Deze trend brengt talloze mogelijkheden met zich mee voor het promoten van producten en diensten. Een effectieve benadering is het gebruik van reviews en getuigenissen in live streams.

Reviews

Reviews spelen een cruciale rol in het koopgedrag van consumenten; ze bouwen vertrouwen op en bieden inzicht in de ervaringen van andere gebruikers met een product of dienst. Merken kunnen live streaming gebruiken als platform om deze getuigenissen te presenteren, waarbij ze de echtheid en authenticiteit benadrukken. Het organiseren van live evenementen waarin klanten hun ervaringen delen en live vragen beantwoorden van kijkers vergroot niet alleen de geloofwaardigheid, maar zorgt ook voor een directe interactie met potentiële klanten.

Transparantie

Naast het delen van positieve ervaringen kunnen merken ook transparantie bieden door live te reageren op eventuele vragen, opmerkingen of zorgen die tijdens de stream naar voren komen. Door directe interactie aan te gaan, kunnen bedrijven onmiddellijk reageren op feedback, eventuele zorgen wegnemen en het vertrouwen van consumenten versterken.

 

Snel aan de slag met deze online marketing trends?

Hoe kun je deze trends het beste toepassen op je eigen campagnes?
Online marketing blijft zich constant verder ontwikkelen en wij begrijpen dat het lastig is om al deze trends te volgen en juist toe te passen. Overweeg je om op een van deze trends in te spelen, maar weet je niet zo goed hoe je dit moet doen? Neem vooral contact met ons op om een vrijblijvend adviesgesprek te plannen met een van onze consultants

Geschreven door

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?
Neem dan gerust contact op

Onwise beeldmerk
Onwise - We are On it Onwise - We are On it