fbpx

De invloed van keyword density

2 jaar geleden aangepastLeestijd 5 minuten
Onwise » SEO » De invloed van keyword density

keyword-density

Waar vaak gedacht wordt dat SEO draait om het zo vaak mogelijk vermelden van een zoekwoord in een tekst, wordt dit door hedendaagse zoekmachines niet gewaardeerd. Sterker nog; het kan averechts werken en ervoor zorgen dat je juist lager in de zoekresultaten belandt. Bij het schrijven van webteksten is het dan ook van belang om na te denken over keyword density, ofwel de verhouding tussen de lengte van je tekst en het aantal keer dat een gekozen zoekwoord hierin terugkomt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over keyword density, zodat je dit direct kunt toepassen in de teksten op je eigen website!

De ‘ideale’ keyword density

Keyword density betekent letterlijk ‘zoekwoord dichtheid’ en heeft dus te maken met hoe vaak een zoekwoord terugkomt in een tekst. Op het internet zijn veel artikelen te vinden die gaan over de ‘ideale’ keyword density. Het is echter de vraag of die bestaat. Er worden diverse percentages genoemd, vaak liggend tussen de 2% en 8%, maar Google geeft aan dat deze percentages ongegrond zijn. Je kunt je er dus maar beter niet op vastpinnen. Wat je wel kunt doen is met een gezonde dosis nuchterheid naar je teksten kijken. Een tekst vol zoekwoorden mag dan wel bezoekers naar je website trekken, maar een onleesbare tekst zorgt voor irritatie en maakt dat bezoekers wellicht direct weer vertrekken. En dat is niet wat je wilt!

Meten = (niet) weten?!

Je zult jezelf nu vast en zeker afvragen hoe je erachter komt of je goed bezig bent, als de ideale zoekwoord dichtheid niet bestaat. Via diverse online tools kun je de keyword density van je webteksten laten uitrekenen. Dit kun je overigens zelf ook heel eenvoudig doen. Een voorbeeld: een tekst bestaat uit 325 woorden, met daarin 16 keer het zoekwoord vermeld. De keyword density is dan 16 / 325 x 100 = 4,9%. In hoeverre dat percentage iets zegt over het succes van je webtekst, is helaas dus maar moeilijk te zeggen.

Houd je teksten leesbaar en relevant

Wat je altijd in je achterhoofd moet houden bij het schrijven van een tekst, is dat deze leesbaar moet blijven voor de doelgroep. Kies relevante keywords, ga op zoek naar synoniemen en wissel af met enkelvoud en meervoud. Een goede tip van Google is om je teksten eens een keer hardop voor te lezen aan een ander. Vindt diegene dat een bepaald zoekwoord te vaak gebruikt wordt? Dan is de kans groot dat de keyword density te hoog is. Het kan zeker geen kwaad om eens te checken hoe het zit met de zoekwoord dichtheid van jouw website. Kleine aanpassingen zijn immers zo gemaakt en kunnen je grote SEO voordelen opleveren!

Deel dit bericht
Internet marketing bureau

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?

Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.