HTML sitemaps en XML sitemaps kunnen de SEO van je website flink verbeteren. Met behulp van sitemaps zijn bezoekers én zoekmachines namelijk beter in staat om jouw website te begrijpen, vinden en indexeren. Dit resulteert er in dat jouw website beter gevonden wordt en dus meer bezoekers genereert. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen een HTML sitemap en een XML sitemap? Zijn beide sitemaps even belangrijk? En kan ik zelf zo’n sitemap maken? Onwise legt het je uit!
Een sitemap kun je vergelijken met een inhoudsopgave van een boek. Het is een logisch en systematisch overzicht van de pagina’s op je website. Zeker als je website wat groter is en uit tientallen pagina’s bestaat, is het zinvol om een sitemap te maken. Er bestaan twee soorten sitemaps: de HTML sitemap en de XML sitemap. De HTML sitemap is vooral voor de bezoekers van je website bedoeld. Het geeft inzicht in de structuur van je website en maakt snel duidelijk uit welke categorieën, subcategorieën en productpagina’s deze is opgebouwd. Daarnaast bestaat er speciaal voor zoekmachines een XML sitemap, die ervoor zorgt dat deze zoekmachines al je pagina’s kunnen vinden en indexeren. De HTML sitemap en XML sitemap lijken best veel op elkaar, het zijn immers beide lijstjes met URL’s, maar het grote verschil zit ‘m in het feit dat de eerstgenoemde zichtbaar is voor je bezoekers en de laatstgenoemde niet.
De ene sitemap is niet beter dan de andere. Zowel de XML sitemap als de HTML sitemap is cruciaal voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines. De XML sitemap zorgt er voor dat Google heldere informatie over je website op slaat, maar is geen garantie dat alle pagina’s ook daadwerkelijk gevonden en geïndexeerd worden. In de praktijk werkt het namelijk zo dat als een gebruiker moeite heeft met het vinden van een pagina, dat Google daar ook moeite mee heeft. Met behulp van een heldere HTML sitemap kun je er daarom voor zorgen dat je website gebruiksvriendelijk wordt. Hoe meer pagina’s een zoekmachine immers kan indexeren, hoe meer bezoekers dit oplevert voor jouw website!
Het aanmaken van sitemaps is geen hogere wiskunde, je kunt het prima zelf doen. Het is daarbij wel belangrijk te weten dat je rekening moet houden met diverse richtlijnen, zo bevatten optimale sitemaps maximaal 50.000 URL’s en is het belangrijk dat je vooraf bepaalt welke pagina’s overbodig zijn om op te nemen in je sitemap. Op het internet zijn diverse sitemap generators te vinden, die je helpen bij het maken van zowel HTML- als XML sitemaps, bijvoorbeeld de sitemap generator van Google zelf.
Het maken van sitemaps is niet alleen bevorderlijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar heeft ook nog eens flink wat voordelen voor de indexatie en positionering van jouw website. Kortom: als je goed vindbaar wilt zijn, dan mag zowel een HTML als een XML sitemap niet ontbreken op jouw website.
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!