Een Google Shopping campagne zorgt voor relevantere leads en eenvoudig en op verkoop gericht campagnebeheer. Maar ook voor een bredere aanwezigheid, krachtige rapportage en concurrentiegegevens. Het is daarom niet gek dat Google Shopping steeds meer terrein wint. Een effectieve strategie is essentieel en heeft het beste resultaat als gevolg. Maar welke strategie is aan te raden? En welke strategie gebruiken onze online marketeers vooral? Op deze vragen geeft content marketeer Anna in dit artikel antwoord.
We gaan samen voor succes
De Google Shopping advertenties bestaan uit een productafbeelding, -prijs en -naam. Je vindt ze boven of naast de zoekresultaten. Maar ook op websites van Google-zoekpartners (indien ingesteld), of in het Google Display Netwerk. Probeer het zelf maar eens. Google bijvoorbeeld het woord ‘camera’. Dan toont Google je meteen meerdere advertenties van de (verwante) producten.
Het is, in tegenstelling tot een Google Ads campagne, niet nodig om zoekwoorden in te stellen. Als je een Google Shopping start dan begin je met het uploaden van jouw producten in een productfeed. Deze koppel je aan de campagne en je stelt een bod in. Vervolgens zijn ze klaar om weergeven te worden. Dit is plat gezegd waar het op neer komt.
Je kunt op het gebied van Google Shopping kiezen voor verschillende strategieën. Wij hebben vijf veelgebruikte strategieën op een rij gezet:
Let op. Gebruik van de ene strategie sluit de ander niet uit. Echter zijn combinaties ook mogelijk.
De drie-stappen-strategie is een effectieve strategie om je Shopping campagne zo efficiënt mogelijk op te bouwen. Dit is dan ook de favoriet van onze online marketeers. In dit artikel leg ik je graag uit hoe deze strategie is opgebouwd.
De drie-stappen-strategie heeft de koopintentie als uitgangspunt. Uit je zoekwoordenonderzoek blijkt dat men op drie niveaus zoekt. Camera (lage koopintentie), camera + merk (gemiddelde koopintentie) én camera + merk + type (hoge koopintentie).
Het is zonde om evenveel te betalen voor een klik van een bezoeker met een lage koopintentie, als voor een bezoeker met een hoge koopintentie. Dankzij deze strategie kun je laag bieden bij een lage koopintentie. Daarentegen kun je hoog bieden bij een hoge koopintentie.
Deze strategie bestaat uit drie losse campagnes in Google Shopping:
De advertenties van de generieke campagne willen we alleen weergeven aan bezoekers met een lage koopintentie. Met andere woorden: in zoekopdrachten waar geen specifieke merk- of productnaam in naar voren komt. Aan deze campagne koppelen we een hoge campagneprioriteit, zodat deze voorrang krijgt.
In deze campagne sluiten we merken en producttypes uit, zodat zoekopdrachten die wél een merk of productnaam bevatten, doorgestuurd worden naar de merkcampagne.
De advertenties van de merkcampagne willen we tonen als er gezocht wordt naar een specifieke merknaam van de producten. Bijvoorbeeld ‘Canon camera’. Aan deze campagne koppelen we een normale campagneprioriteit, zodat de zoekopdracht eerst naar de generieke campagne gestuurd wordt. Stuit hij daar op een uitsluiting? Dan wordt hij dus hier weergeven.
In deze campagne sluiten we alleen de producttypes uit. Zodat zoekopdrachten die wél een productnaam bevatten doorgestuurd worden naar de productcampagne.
De advertenties van de productcampagne willen we laten activeren als bezoekers naar een specifiek producttype zoeken. Bijvoorbeeld ‘Canon EOS 200D – digitale camera’. Aan deze campagne koppelen we een lage campagneprioriteit. Dit doen we zodat de generieke- en de merkcampagne voorrang hebben.
De zoekopdracht gaat dus altijd eerst naar de generieke campagne. Komt hij hier een uitsluiting (merk of productnaam) tegen? Dan gaat hij door naar de merkcampagne. Komt hij in de merkcampagne een uitsluiting (productnaam) tegen? Dan gaat hij door naar de productcampagne.
De generieke campagne heeft een lage koopintentie doordat er gezocht wordt naar brede termen. Daardoor verdient deze campagne een laag bod. In de merkcampagne zoeken ze al iets specifieker naar een bepaalde merknaam. Hierdoor kan hier het beste een gemiddeld bod ingesteld worden. De advertenties die geactiveerd worden in de productcampagne hebben de hoogste koopintentie. Deze zoekopdrachten geven namelijk het meest specifiek aan waar de consument naar op zoek is. Daarom wil je hier veel voor bieden, en dus een hoog CPC-bod voor instellen.
Door de campagne via deze drie stappen op te bouwen, maak je de campagne zo rendabel mogelijk. Je stuurt in welke campagne een zoekopdracht terechtkomt. Zodoende kun je per koopintentie een bod instellen. Hierdoor betaal je ten opzichte van de koopintentie nooit te veel voor een klik. Handig, toch? (:
Zo, je Google Shopping strategie staat. Echter rest er nog één taak: het invullen en het koppelen van de productfeed. Vul zoveel mogelijk velden in. Bijvoorbeeld patronen, kleuren en maten. Dát is immers waar consumenten op zoeken. Ook een specifieke productcategorie zorgt ervoor dat Google beter begrijpt wat je verkoopt. En vergeet de productbeschrijvingen en producttitels niet!
Wij zetten graag ons effectieve 3 stappenplan in om succes te boeken voor jouw organisatie
Lijkt deze adverteerfunctie jou geschikt voor de diensten of producten die je aanbiedt? Neem gerust contact op met één van onze specialisten. Dan bepalen wij de juiste strategie voor jouw situatie. Vervolgen starten we een succesvolle campagne op. Het resultaat? Een toename van het aantal verkopen!
Neem gerust contact op met één van onze internet marketing adviseurs. Vul het contactformulier in of bel naar 0854 0199 00. Één van onze ervaren adviseurs komt graag langs voor een geheel vrijblijvend adviesgesprek. Samen gaan we voor succes.
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!