Over duplicate content, ofwel dubbele content, wordt veel geschreven. Veel artikelen gaan over de gevaren ervan. Deze uitspraak kan echter wat genuanceerd worden. Want hoe gevaarlijk is duplicate content nu echt? Wat voor invloed heeft het op je SEO? En kan het je ook voordelen opleveren? Je leest het in dit artikel!
Er is sprake van duplicate content wanneer er op twee of meer webpagina’s dezelfde inhoud te vinden is. Er bestaat zowel interne- als externe duplicate content. Interne duplicate content veroorzaak je vaak zelf.
Dit betreft namelijk dubbele content op je eigen website en vaak voor in webshops die veel van dezelfde soort producten verkopen. Een cannonical URL biedt dan uitkomst.
Externe duplicate content kan voor komen wanneer je zelf je teksten op een externe website plaatst, of wanneer anderen jouw content kopiëren. Dit is dus duplicate content dat te vinden is op een externe website.
Voordat we in gaan op de (eventuele) nare gevolgen van duplicate content, vertellen we je eerst wat meer over de werking van duplicate content op Google. Google streeft ernaar unieke pagina’s met verschillende inhoud te indexeren en weer te geven. Voor de zoekmachine heeft eigenlijk maar één pagina waarde.
Alle pagina’s met dezelfde inhoud, duplicate content dus, zijn in principe een vervuiling voor de index van Google.
Als jij de oorzaak bent van die vervuiling (doordat je duplicate content plaatst), zul je gestraft worden door Google. Google snapt zo namelijk niet meer welke pagina in de zoekresultaten moet verschijnen en welke niet.
Het gevolg is dat dubbele pagina’s minder gewaardeerd worden en dus een lagere positie in de zoekresultaten zullen krijgen. En dat zul jij vervolgens merken in een lager bezoekersaantal op je website. Probeer duplicate content dus te voorkomen op je eigen website!
Nee, dat hoeft niet altijd. Sterker nog, in sommige gevallen kan duplicate content je zelfs voordelen bieden. Zoals gezegd hecht Google slechts waarde aan een oorspronkelijke bron. Als jou artikelen op exact dezelfde manier op een andere website gepubliceerd worden, zullen zoekmachines proberen te achterhalen welke versie als eerste ontdekt werd en welke versie de meeste links van andere versies krijgt.
Dat is het belangrijkste artikel en zal dus getoond worden. Zolang jij de oorspronkelijke bron bent, kun je dus handig gebruik maken van duplicate content om hoger te verschijnen in de zoekresultaten!
Heb je hulp nodig om er achter te komen of jouw content uniek is? Of wil jij je content laten optimaliseren door Onwise? Neem dan eenvoudig contact met ons op.
Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!