fbpx

Dubbele content vermijden

4 jaar geleden aangepastLeestijd 5 minuten
Onwise » SEO » Dubbele content vermijden

dubbele-content

De canonical URL is een wapen dat marketeers inzetten om duplicate content, ofwel dubbele content, op hun website of webshop tegen te gaan. Deze dubbele content kan namelijk ge-indexeert worden als spam, waardoor jouw positie in zoekmachines verslechtert.

In uitzonderlijke gevallen legt een zoekmachine je, als gevolg van dubbele content, zelfs een penalty op en degradeert al je websites. Dubbele content wil je dus het liefst vermijden. Een canonical URL biedt uitkomst. In dit artikel lees je alles over de canonical URL en de toepassing er van!

Dubbele content door filterfuncties in je webshop

De canonical URL is het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel; jij bent een online aanbieder van sokken in alle soorten en maten. In je webshop maak je gebruik van een filterfunctie, waarbij consumenten de mogelijkheid krijgen om de sokken te sorteren, bijvoorbeeld op basis van merk, kleur, populariteit of prijs.

Hoewel de sokken op de pagina alleen van volgorde veranderen, zal je CMS voor iedere filterfunctie een aparte URL aanmaken. Het gevolg: zoekmachines gaan je pagina’s zien als dubbele content, wat ernstige gevolgen heeft voor jouw positie in de zoekresultaten.

De canonical URL biedt uitkomst

Gelukkig bestaat de canonical URL. Een canonical URL zorgt er voor dat zoekmachines deze dubbele pagina’s niet indexeert. Met zo’n URL vertel je zoekmachines in feite op welke pagina de originele content staat. Alleen de canonical URL wordt vervolgens opgenomen in de zoekresultaten.

Andere URL’s die dezelfde content tonen, worden niet geïndexeerd, waardoor de kans aanzienlijk groter is dat je hoog gaat ranken in zoekmachines met je productpagina’s.

Maar hoe dan?

Een canonical tag wordt opgenomen tussen de-tags van de webpagina en zal moeten refereren naar de originele, voorkeurspagina (de canonieke URL). De canonical URL bevat altijd een rel=”canonical”-tag, en kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

.

De canonical URL is dus een handig hulpmiddel om dubbele content op je website te vermijden. Toch is het belangrijk om je pagina’s te voorzien van zo veel mogelijk unieke content, unieke titels en unieke meta descriptions. Dit is niet alleen prettig voor de bezoeker, maar zal ook op prijs gesteld worden door zoekmachines.

Deel dit bericht
Internet marketing bureau

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?

Vul de website scan in en ontdek of je website klaar is voor online succes!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.