Conversion Rate Optimization (CRO) is cruciaal om je website te transformeren tot een conversiemachine. CRO draait om het converteren van bestaande klanten naar loyale klanten, en dat levert veel meer op dan enkel focussen op nieuwe bezoekersaantallen. Stel je voor: je verhoogt je conversiepercentage van 1% naar 2%. Dit resulteert waarschijnlijk in vele malen meer omzet dan 1000 extra bezoekers waarvan er slechts 10 converteren. De basisprincipes zoals een prominente bestelknop, tonen van reviews en een vindbare winkelwagenknop zijn bekend. Continu testen en optimaliseren wordt vaak vergeten, maar is net zo essentieel om het maximale uit je website te halen.

Tot oktober 2023 bood Google Optimize een eenvoudige en gratis tool voor A/B-testen en CRO-experimenten. Helaas heeft Google deze tool stopgezet en de integratie met GA4 alleen via derde partijen mogelijk gemaakt. Dit roept de vraag op: hoe blijven we onze CRO-inspanningen voortzetten? In dit blogartikel bespreken we diverse oplossingen voor het optimaliseren van je website en verhogen van conversies, ondanks de sunset van Google Optimize.

Wat is er met Google Optimize gebeurd?

Tot 30 september 2023 gebruikten veel marketeers Google Optimize. Met deze gratis tool van Google was het mogelijk om zonder ingrijpende wijzigingen door te voeren aan de code van de website toch te kunnen A/B testen met verschillende ontwerpen, locaties van knoppen, customer journeys en andere CRO optimalisaties. Dit maakte het ook voor websites met een beperkte hoeveelheid bezoekers mogelijk om op basis van data CRO optimalisaties te testen.

Helaas besloot Google dat Optimize niet voldeed aan de wensen van marketeers en werd beloofd dat de tool in GA4 geïntegreerd wordt. Google heeft hier ook wel een punt. Optimize bood redelijk wat mogelijkheden, maar liet met name op het gebied van analyse, rapportage en gebruiksvriendelijkheid veel te wensen over. Google heeft ondertussen wel een API beschikbaar gesteld zodat GA4 gekoppeld kan worden aan CRO tools zoals Optimizely en VWO. Dit moet het mogelijk maken om data uit deze CRO tools aan je eigen website resultaten te koppelen. Dit maakt het analyseren toch mogelijk, maar wel iets omslachtiger.

Welke alternatieven zijn er voor experimenten met conversieoptimalisatie?

De sunset van Optimize heeft de marketingwereld gedwongen om kritisch te kijken naar CRO-tools. CRO-tools zijn in grote mate beschikbaar, de een werkt net wat beter dan de ander. Iedereen is bijvoorbeeld bekend met de gratis tool Hotjar, waarmee je heatmaps van pagina’s en opnames van websitesessies van bezoekers analyseert. Een mooie tool, maar deze tools biedt niet genoeg opties voor het testen van de CRO. Hieronder bespreken we drie tools die naar onze mening een goede vervanger zijn van Google Optimize.

Matomo: voor data analyse en CRO

Matomo is algemeen bekend als een open source alternatief voor GA4. Sinds de overgang van Universal Analytics naar Google Analytics 4 blijkt meer en meer dat GA4 een uitdaging kan zijn om mee te werken. Zeker wanneer custom reports moeten worden gebouwd laat de gebruiksvriendelijkheid van GA4 nog weleens te wensen over. Matomo biedt hierin uitkomst met overzichtelijke rapporten en uitstekende data tracking.

Matomo is echter meer dan enkel een rapportage tool. Deze tool biedt de mogelijkheid om heatmaps te genereren en te analyseren, maar ook om A/B testen te draaien. Dit werkt iets anders dan via Optimize. Matomo werkt namelijk niet met een editor zoals Optimize dat wel deed, wat betekent dat je voor het uitvoeren van een A/B-test een tweede pagina moet aanmaken. Vervolgens kun je het experiment instellen en middels een redirect aangeven wat de B-pagina moet worden. Matomo zorgt er vervolgens voor dat de bezoekers 50/50 worden verdeeld over de A- en B-versie.

Deze tool gebruiken we ook voor de A/B testen op onze eigen website. Het nadeel van Matomo is echter wel dat het een betaalde tool is. Enkele functies zijn gratis te gebruiken, maar voor gebruik van meer geavanceerde functies moet je betalen.

Voordelen

 • Matomo heeft privacy erg hoog in het vaandel staan. Matomo verzamelt geen informatie die tot identificatie van personen kan leiden. Dit kan een voordeel zijn ten opzichte van andere tools.
 • Matomo is open source, de code is voor iedereen toegankelijk. Dit maakt de tool erg transparant.
 • Naast de mogelijkheden tot A/B-testen is Matomo ook een tool voor het verzamelen van data, wat hem een goede vervanger maakt voor Google Analytics 4.

Nadelen

 • Matomo heeft een relatief hoge leercurve om goed te begrijpen. Deze kan in vergelijking met andere tools wat lastig zijn om te begrijpen.
 • Matomo biedt op het gebied van CRO net wat minder opties dan uitgebreidere, maar ook veelal duurdere, tools.
 • Doordat Matomo open source is, is er geen vaste klantenservice beschikbaar. Voor het oplossen van problemen ben je daarom afhankelijk van de community

Optimizely: Schaalbare CRO op enterprise niveau

Optimizely is met name geschikt voor grote bedrijven met complexe e-commerce platformen en een aanzienlijk websiteverkeer. De tool biedt de meest krachtige features op de markt, waaronder feature flagging, machine learning en uitgebreide A/B-testmogelijkheden. Ook is Optimizely een van de tools die te linken is met GA4, wat een groot voordeel is op het gebied van analyse en rapportage. Dankzij de schaalbaarheid kan Optimizely probleemloos worden ingezet op websites met miljoenen bezoekers per maand.

Aan al die kracht hangt wel een prijskaartje. Optimizely is een dure tool met prijzen die op basis van maatwerk worden bepaald. Dit maakt de tool minder geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven met een beperkter budget.

Voordelen

Voor diegenen die de investering kunnen doen, biedt Optimizely tal van voordelen:

 • Krachtige features: De tool is uitgerust met de meest geavanceerde CRO-functionaliteiten op de markt.
 • Schaalbaarheid: Optimizely kan probleemloos worden ingezet op websites met miljoenen bezoekers per maand.
 • Integratie met Google Analytics: Combineer data uit beide systemen voor diepgaande inzichten.

Nadelen

 • Optimizely is een erg dure tool. Dit kan het moeilijk maken voor kleinere bureaus of bedrijven om het gebruik van deze tool te verantwoorden.
 • Optimizely maakt gebruik van client-side testen, dit kan voor sommige gebruikers een issue zijn. Server-side testen kan bijvoorbeeld iets nauwkeurigere resultaten opleveren.
 • Optimizely is enkel beschikbaar in het Engels.

Crazy Egg: betaalbare oplossing voor middelgrote websites

Crazy Egg is een goede oplossing wanneer je Matomo niet gebruikt als vervanger van GA4 en Optimizely te prijzig is. Crazy Egg biedt namelijk waardevolle A/B-testmogelijkheden voor middelgrote agencies. De gebruiksvriendelijke interface en visuele editor maken het eenvoudig om variaties te creëren. Je kunt traffic splits definiëren, conversies met specifieke doelen bijhouden en duidelijke rapporten krijgen van winnende variaties.

De A/B-testing van Crazy Egg is een goed instappunt voor middelgrote websites en bureaus die voorzichtig willen beginnen met website-optimalisatie. Het is gebruiksvriendelijk, betaalbaar (zeker voor kleinere projecten) en biedt waardevolle inzichten in welke websitevariaties het beste presteren. De beperkingen in targeting en geavanceerde functionaliteiten kunnen ontoereikend zijn voor complexe optimalisatiestrategieën.

De targetingopties zijn beperkt en het gratis plan beperkt A/B-testen tot één variatie per keer. Betaalde abonnementen beginnen bij €24,- per maand en bieden onbeperkt A/B-testen en uitgebreidere functionaliteit.

Voordelen

 • Crazy Egg is zeer eenvoudig en intuïtief in gebruik. Dit maakt het makkelijk voor gebruikers zonder veel technische ervaring.
 • Erg goed in het geven van visuele inzichten in data en rapportages.
 • Integraties: Crazy Egg stelt integraties met vele tools beschikbaar. Zo wordt data op een plek inzichtelijk.

Nadelen

 • Beperkte mogelijkheden van rapportage. Het is beperkt mogelijk om rapportages aan te passen en echt diep in te gaan op de data.
 • Beperkte functionaliteit: de tool is erg toegespitst op een ding, namelijk CRO. Daardoor heeft de tool niet de functies die de andere oplossingen wel hebben.
 • Mobiele ondersteuning: Crazy Egg biedt momenteel geen ondersteuning voor mobiele apparaten.

Tijd om te experimenteren!

Hoewel het afscheid van Google Optimize een uitdaging vormt, biedt dit afscheid ook kansen om je CRO-strategieën te herzien en te versterken met alternatieve tools. Matomo, Optimizely en Crazy Egg zijn uitstekende oplossingen die je in staat stellen om experimenten uit te voeren en je conversiepercentage te verbeteren. Het is belangrijk om te blijven innoveren en testen om het maximale uit je website te halen, ongeacht de tools die je gebruikt.

Blijf gefocust op de klantreis en zorg ervoor dat je website naadloos aansluit bij de behoeften van je bezoekers. Om je hierbij te helpen kan je gratis onze 100 punten CRO checklist downloaden. Heb je hier hulp bij nodig? Ons team van specialisten staat klaar om je te ondersteunen bij het kiezen van de juiste tools en strategieën om je conversies te optimaliseren. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Geschreven door

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?
Neem dan gerust contact op

Onwise beeldmerk
Onwise - We are On it Onwise - We are On it