De term affiliate marketing kom je steeds vaker tegen en het wordt steeds vaker gebruikt. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Affiliate marketing is kort gezegd het promoten van andermans producten. Als jij een bepaald product van iemand anders succesvol promoot en ervoor zorgt dat de consument het product via jouw website koopt, dan krijg je een bepaald percentage commissie hiervoor. Bij affiliate marketing heb je dus geen eigen product dat je verkoopt, maar verdien je geld door het promoten van het product van een ander.

Het inzetten van affiliate marketing zie je veel bij bijvoorbeeld succesvolle en invloedrijke blogs. Lezers nemen de mening van zo’n blog uiterst serieus en een product wordt veel waardevoller gezien wanneer zo’n blogger er over schrijft, dan een reclameadvertentie.

Hoe werkt affiliate marketing?

Het inzetten van affiliate marketing is relatief gemakkelijk. Affiliate marketing kun je inzetten door een speciale affiliate link op jouw website te plaatsen, welke linkt naar het product dat je promoot. Door deze speciale affiliate link te gebruiken, wordt er precies gemeten dat de bezoeker via jouw website op de website van het gepromote product terecht komt.

Wanneer een bezoeker ook daadwerkelijk – door jouw promotie – het product koopt, krijg je daarover een bepaald percentage aan commissie.

Het plaatsen van een affiliate link; dat gaat niet zomaar. Hiervoor heb je een speciale persoonlijke code nodig zodat er precies gemeten kan worden waar de bezoeker vandaan komt. Zo’n affiliate link kun je via diverse diensten verkrijgen door je aan te melden bij een affiliate netwerk.

Zij maken het mogelijk om jouw persoonlijke affiliate link te maken, zonder dat daar enige technische kennis voor vereist is. Voorbeelden van affiliate netwerken zijn bijvoorbeeld: Daisycon, TradeTracker en Zanox.

Verdienmodel van affiliate marketing

Het uiteindelijke doel van affiliate marketing is natuurlijk om geld te verdienen. Enerzijds voor het bedrijf dat het product promoot en anderzijds door de extra verkopen van het product door de promotie ervan. Er zijn verschillende verdienmodellen in de affiliate marketing:

    • Pay Per Click (PPC) – hierbij krijg je een bepaalde vergoeding voor als een bezoeker op het promotiemateriaal van jouw website klikt;
    • Pay Per Lead (PPL) – hierbij krijg je een vergoeding voor als een bezoeker bijvoorbeeld gegevens bij de adverteerder achterlaat door mee te doen aan een prijsvraag;
    • Click Per Sale (CPS) – hierbij krijg je een vergoeding voor als de bezoeker ook echt daadwerkelijk het gepromote product gekocht heeft.

De hoogste vergoeding wordt meestal uitgekeerd bij het gebruik van CPS. Het is echter wel belangrijk dat je bij het kiezen van een verdienmodel, goed kijkt naar welk verdienmodel past bij jouw doelgroep en bij jouw website.

Denk aan je doelgroep

Affiliate marketing is een ontzettend handige en relatief snelle manier om geld te verdienen door het promoten van andermans producten of het laten promoten van jouw producten. Het is echter in beide gevallen essentieel dat wat je promoot of laat promoten, past bij jouw doelgroep. Het te promoten product moet passen bij het onderwerp van de website waar het gepromoot wordt én het moet passen bij de interesses van de bezoeker. Wanneer je dit niet doet, zul je de plank misslaan en eerder potentiële klanten afschrikken dan verleiden.

Kort gezegd: affiliate marketing is een relatief makkelijke manier om geld te verdienen door gebruik van promotie, maar het is wel belangrijk dat je alle keuzes binnen de affiliate marketing rondom jouw bedrijf, volledig afstemt op jouw doelgroep.

Geschreven door

Benieuwd wat online marketing voor jou kan betekenen?
Neem dan gerust contact op

Onwise beeldmerk
Onwise - We are On it Onwise - We are On it